Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Baro, Hukuk Fakültesi Açılmasına Karşı

Hatay Barosu: “Popülist politikaların hukuk ve yargı sistemini getirdiği durum

Hatay Barosu: “Popülist politikaların hukuk ve yargı sistemini getirdiği durum ortadayken, başka bir popülist politika ile sisteme son darbenin vurulmasına göz yummayacağımız bilinmelidir.”

Hatay Barosu, çok sayda Baro Başkanlığının imza attığı ortak bildiriyle, yeni Hukuk Fakültesi açılmasına karşı olduğunu duyurdu. Ortak açıklamada, özetle şöyle denildi:
“Barolar olarak, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi kurulmasına dair ’07 Ocak 2020′ tarih ve 2036 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Hukuk Fakültelerinin kontrolsüzce çoğaltılmaya devam edilmesini ‘kabul edilemez’ buluyoruz.
Fakülte kontenjanlarının artırılması ile 80 binin üzerinde hukuk fakültesi öğrencisi ordusu yaratılmış olması, her yıl 17 Bin Hukuk Fakültesi mezununun iş ve ekmek kapısı önünde yığılması problemi ile baş etmeye çalışırken, iktidarın, yargı reformu kapsamında verdiği söz hilafına sürekli yeni Hukuk Fakültesi açması son derece vahimdir.
Hukukçuluk nosyonu, ancak yeterli ve donanımlı bir Hukuk Fakültesinde, gerekli ders ve müfredatın tamamının ilgilisine aktarılması ve aktarılanların içselleştirilmesi ile kazanılır. Hukukçuluk, hiçbir eğitim ve disiplinin yan dalı değildir, hobi olarak öğrenilmez ve öğretilemez!
İçeriği ve yoğunluğu, Hukuk Fakültelerinde verilenlerin yanına asla yaklaşamayacak birtakım hukuk derslerinin alınmış olması, kişiyi bu konuda genel düzeyde ve yüzeysel bilgi sahibi yapmaktan öte geçmez ve kişiyi hukukçu yapmaz.
Popülist politikaların hukuk ve yargı sistemini getirdiği durum ortadayken, başka bir popülist politika ile sisteme son darbenin vurulmasına göz yummayacağımız bilinmelidir.
Niteliksiz ve akademisyensiz yeni Hukuk Fakülteleri açılmasına acilen son verilmeli, önceden kurulmasına karar verilip de hala öğrenci kabul etmeyen Hukuk Fakültelerinin derhal kapatılmasına karar verilmeli, belli sayıda akademisyeni, enstitüsü, kitabı, nitelikli makale ve çalışması olmayan, birbirine yakın Hukuk Fakülteleri birleştirilmeli, bu suretle fakülte sayısı 20’ye kadar indirilmeli, kontenjanlar düşürülmeli, hukuk fakülteleri ‘akademik çalışma ve akademisyen yetiştirmeye’ yöneltilmeli, Kıbrıs ve yurtdışından yatay ve dikey geçişler tamamen kaldırılmalıdır.” -Cemil Yıldız-