Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Baroların itirazına rağmen… AKP ve MHP’den Onay!

Hatay Barosu Başkanı Av.

Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez: “Paralel/Partili Barocuklara karşı Kuğulu Park’ta 1 gece, Meclis önünde 4 gece, Ankara girişinde, yağmurda 1 gece beton zeminde uyudum. Evde yerde oturuyorum artık. Koltuk, kanepe, yatak rahatsız ediyor. Rahat yatak hiç aramıyorum. Bilin ki, ‘yaptım oldu’ ile bitmedi. Vazgeçmeyeceğiz.”

Türkiye’de baroların yapısını değiştirmeyi ve “çoklu baro” sistemi getirmeyi öngören 28 maddeli kanun teklifi, 10 Temmuz Cuma gecesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, 163 Milletvekilinin ret oyuna rağmen AKP ve MHP’li 251 Milletvekilinin oyuyla kabul edildi.
TBMM’deki kabule en sert tepkilerden biri, Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez’den geldi.
“163 oya karşı 251 oyla, paralel baro teklifi kabul edildi. Tarih, kabul kullanan vekilleri, ülkenin tarihine ihanet projesini altın harflerle kazıyan Vekiller olarak en müstesna yerine alacaktır.”
-DEĞİŞİKLİK-
AKP ve MHP’li vekiller tarafından hazırlanan “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Adalet Komisyonu’nda değişiklik yapılmaksızın kabul edilmesinin ardından Genel Kurul’a sunulmuştu. Genel Kurul görüşmelerinde ise teklifin 7 ve 15’inci maddelerinde değişiklik yapıldı.
Teklifin 7’inci maddesindeki değişikliğe göre, avukatların mahkemelere, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından belirlenen cübbeyle çıkacağı şeklindeki ifadeye staj dönemi de eklendi. 15’inci maddedeki değişikliğe göre ise 5 binden fazla avukat bulunan illerde, en az 2 bin avukatla yeni baro kurulurken, bu sayıların belirlenmesinde baroya kayıtlı avukatların yanı sıra, baroya kayıt yaptırmak zorunda olmayan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatların da dahil edilmesi öngörülüyor.
-BAŞVURU-
TBMM’de kabul edilen yeni düzenlemenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından ve Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ancak, yeni düzenlemeye karşı çıkan CHP, düzenlenmenin Resmi Gazete’de yayımlandığı gün, yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapacağını duyurmuştu.
-YENİ BAROLAR-
Kuruluşu tamamlanan baronun ilk seçimli olağan genel kurulu, kuruluşu takip eden ve son rakamı çift olan yılın ekim ayının ilk haftasında baro başkanının davetiyle toplanacak. Böylece tüm baroların seçimleri aynı tarihte yapılabilecek.
Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde TBB, ilgili baroya yazılı bildirimde bulunacak. 6 ay içinde kuruluş için gerekli olan asgari avukat sayısı sağlanamazsa o baro tasfiye edilecek. Tasfiye işlemleri, son yönetim kurulu tarafından TBB’nin gözetim ve denetimi altında yapılacak. Tasfiye edilen baronun malları TBB’ye geçecek.
Tüzel kişiliği sona eren baroya kayıtlı avukatlar ve stajyerler, ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde o ilde bir baro varsa o baroya, birden fazla baro varsa diledikleri baroya kaydolabilecek. Tüzel kişiliği sona eren baroların devam eden iş ve işlemleri bu baro tarafından yürütülecek.
-ADALET Mİ?-
Yeni düzenleme, delege yapısını da değiştiriyor. Buna göre, her baro, TBB Genel Kurulunda, baro başkanı ile sabit üç delege ve ilaveten her 5 bin avukat için ekstra bir delegeyle temsil edilecek. 31 Aralık 2019 itibariyle 42 üyesi bulunan Tunceli Barosu ile 49 üyesi bulunan Ardahan Barosu gibi 4757 üyesi bulunan Antalya ve 3757 üyesi bulunan Bursa Barosu da dört delege ile katılım sağlayacak. 2017 yılında yapılan son TBB Genel Kurulu’nda, Ardahan ve Tunceli iki delege ile temsil edilirken, Antalya 15 ve Bursa 12 delege ile temsil edilmişti. İstanbul Barosu’nun delege sayısı 137’den 19’a, Ankara Barosu’nun delege sayısı 52’den 7’ya, İzmir Barosu’nun delege sayısı ise 29’dan 5’e düşecek.
-ARALIK’TA-
Önceki yasaya göre, 10 baronun çağrısıyla TBB’nin olağanüstü toplanması ve onun sonunda olağanüstü seçim yapılması mümkünken, yeni yasa, olağanüstü toplantı için 25 baro yönetimin başvurusunu zorunlu hale getirdi. Bu toplantıda olağanüstü seçim kararı ise alınamayacak.
Yeni düzenleme, Türkiye Barolar Birliği’nin seçim takvimini değiştirmedi. Barolar, Ekim ayında kendi seçimlerini yapacak. Aralık ayında ise Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’nda yeni başkan ve yönetim kurulu seçilecek. Tamer Yazar