Hatay’da Risk Ne Düzeyde?
Sahipsiz hayvanların yerel yönetimler tarafından kısırlaştırma, aşılama ve kimliklendirme işlemlerinin aksamadan yürütülmesi gerektiği ifade edilirken, Bitlis ili Adilcevaz ilçesinde kuduz tanısıyla tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Mustafa Erçetin, konuyu Hatay için de gündeme taşıdı.
Sokaklardaki sahipsiz köpeklerin “toplum sağlığı” sorunu olmaya başladığı ifade ediliyor. Bu konuda Antakya Gazetesi’ne konuşan vatandaşlar, kent genelindeki sahipsiz köpek popülasyonunun kontrol altına alınması gerektiğinin altını çiziyor.
Sahipsiz köpeklerin kısırlaştırılması yetkisi yerel yönetimlere verilse de bu konuda yerel idarelere yeterli destek verilmediği, bazı belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğünün bile olmadığı, bazılarının da bu işlere bütçe dahi ayıramadığı belirtiliyor. Paylaşılan ortak şikayetler içinde, “Bu konunun Meclis gündemine taşınması lazım. Türkiye’nin her tarafında, her gün bir köpek vakası yaşanıyor, birileri yaralanıyor” ifadesi dikkat çekerken, Antakya içindeki tablo için söylenenler de çok fazla değişmiyor.
Y.Ç. >> Gündüzleri değil, ama geceleri gerçekten de şehir içinde, hatta merkezinde yaya olarak dolaşmaktan bile korkar hale geldik. Sürü halinde dolaşıyorlar ve hepsi de çok iri. Belediyeler, eskisi gibi beslenme odaklarına yiyecek de bırakmıyor sanırım! Açlar ve daha saldırgan. Bilmiyorum ne yapılmalı, ama bugünkü hale bir çözüm gerek!
G.P. >> Antakya Ulus Meydanı’na bakınca, köy meydanı sanıyorsunuz. 7-8 köpek, bazen arabaların peşinden havlayarak koşuyorlar. Bu durum bazılarına masum gibi geliyor, ama değil! Çocuklar korkuyor. Gelen turistler korkuyor. Modern bir şehirde olmaması gereken her şey bizde var!
E.C. >> Son kuduz olayını okuduk. “Başıma gelmez” diyenler düşünsün! Bu şehri bu kadar başıboş ve denetimsiz köpekle dolduranlar da düşünsün!
-Tamer Yazar-