2. Uluslararası Akdeniz Kentleri Sanat Buluşması, geniş katılımlı panelle devam etti …
2. Uluslararası Akdeniz Kentleri Sanat Buluşması etkinlikleri kapsamında, Hatay Tabipler Odası toplantı salonunda, geniş katılımla “Başka Bir Dünya Mümkün” konulu panel hayata geçirildi.
.
Seyfittinoğlu: İnsanlar kendilerini yalnızlaştırıp sanal bir dünyaya hapsediyor …
Panelde konuşma yapan Antakya Gazetesi sahibi Sinan Seyfittinoğlu, gözümüzü açıp yaşama merhaba dediğimiz andan itibaren canlılar dünyasındaki bitmek bilmez bir var olma mücadelesi ile tanıştığımızı söyledi ve “Bir canlının dünya ve evren içinde varlığını sürdürebilmesinin ilk koşulu etrafını anlamlandırmasıyla başlıyor. Ne kadar çok anlayıp kavrar ve yorumlarsak gücümüz o oranda artıyor. Yaratılan bütün değerlerin olgu, olayların bireylerin ve toplumun yaşamında bir anlam ifade edebilmesi için başkalarıyla paylaşılması ve sonraki nesillere aktarılması gerekmektedir” dedi.
İletişimin ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların kendilerine sanal bir dünya yarattığını ve bu sanal dünyayı kendilerine göre şekillendirdiğini söyleyen Seyfittinoğlu, yaratılan bu sanal dünyanın sürekli geliştiğini ve değiştiğini, bu değişimlerle birlikte insanoğlunun da değiştiğini, kendisinde bu sanal dünyaya adapte ettiğini ifade etti. Sosyal medya kullanımlarıyla ilgili bilgiler de aktaran Seyfittinoğlu, insanlıların git gide yalnızlaştığına, kendilerini sanal bir dünyaya hapsettiğine vurgu yaptı ve konuşmasının sonunda şunlara yer verdi: “İfade etmem gerekirse ben bir çocukken hayal dünyamdaki ve sokaktaki oyunların dışında baka bir dünyanın olmadığını sanıyordum. Uzay yolu adlı dizide imkansız gibi gördüğüm büyük hayal gücünün büyük oranda bugün gerçekleştiğine tanık oldum. Gelinen nokta sarsıcı bir iletişim devrimi.. Ama daha yol uzun. Düşünsenize bir gün gelecek ve bugünün çocukları imkansız zannettikleri yeni bir dünya inşa edecek.”
Suna: Müzik ve sanatın öğretici bir yönü de var …
MKÜ Öğretim Görevlisi Sezgin Suna, paneldeki konuşmasında, müziğin ortaya ilk çıkışından, hangi evrelerde nelerden etkilendiğinden, insanlarda hangi duyguları uyandırdığından söz etti, müziğin amacının sadece eğlence olmadığını, müziğin hikâyesini, nasıl oluştuğunu bilmemiz gerektiğini vurguladı. Günümüzde birçok eserin hikâyesini bilmeden sadece eğlence amaçlı kullanılmasının kültürümüze zarar verdiğini vurguladı. Müziğin ve sanatın öğretici bir yönü olduğunu vurgulayan Suna, bu yönleri bulup kültürümüze sahip çıkmamızın önemli olduğuna değindi. İlimizdeki sanatsal faaliyetler için konser salonlarına, sanat galerilerine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Suna, bu eksiklerin giderilmesinin önemine dikkat çekti.
Özdemir: Rant uğruna doğanın dengesi bozuluyor .
Antakya Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nidal Özdemir, slayt gösterisi eşliğinde yaptığı konuşmasında, dünyada ve çevremizde doğanın tahrip edildiğini, insanların sadece rant uğruna doğanın dengesini bozduğunu, buna devam edilmesi durumunda çocuklarımıza, torunlarımıza ve bizim dışımızdaki canlılara yaşanamayacak bir dünya bırakacağımızı söyledi.
Yapılan doğa katliamlarının sürmesi durumunda, telafisi olmayacak durumlara sebep olacağını belirten Özdemir, dünyanın sadece insanoğlu için var olmadığını ifade etti. Diğer canlı türlerinin yaşam alanlarını yok ettiğimizi, bununla beraber aslında kendi yaşam alanlarımızı da kullanılmaz hale getirdiğimizi aktaran Özdemir, yeşil alanların yok edilmesiyle insanlık ve diğer canlıların yaşam alanlarının da yavaş yavaş yok edildiğini söyledi, gerekli önlemlerin alınması için ellerinden gelen her türlü destek ve yardımı, mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi. Mehmet ÖZGÜN/Yusuf Cemil KARAÇAY