AÇKD Başkanı Selda Asker, küresel ısınmaya dikkat çektikleri “Daha İyi Bir Çevre Seninle Başlar” Projesi’nin tüm hızıyla devam ettiğini duyurdu
Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD) Başkanı Selda Asker, derneklerinin ortağı olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Hatay Valiliği’nin desteklediği “Daha İyi Bir Çevre Seninle Başlar” projesinin tüm hızıyla devam ettiğini duyurdu. Küresel ısınmanın etkilerine dikkat çektikleri proje çerçevesinde ilçelerde bilinçlendirme seminerleri düzenlediklerini söyleyen Başkan Selda Asker, “Yaşayacak başka bir Hatay, başka bir Türkiye, başka bir Dünya olmadığının farkında ve bilincindeyiz. Sürdürülebilir bir çevre ve yaşam için hep birlikte iklim mücadelesi vermeliyiz” mesajını verdi.
İlçelerin ihtiyaçlarına yönelik eğitimler …
Proje kapsamında Temmuz- Ağustos aylarında 8 ilçeyi kapsayan ilgili kurumların, sulama birliklerinin, muhtarlarının, STK temsilcilerinin ve halkın katıldığı iklim değişikliğinin etkilerini anlattıkları bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini söyleyen AÇKD Başkanı Selda Asker, halka yönelik eğitimlerde ilçenin ihtiyacına yönelik eğitimler planlandığını bildirdi ve şunları dile getirdi: “Kırıkhan ilçesi Öğretmen Evi’nde Kırıkhan Kaymakamımız Sayın Mustafa Erkayıran’ın da katıldığı halka yönelik (çiftçi ağırlıklı) ‘Anız Yakmanın Zararları ve Yasal Mevzuat’ konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan çiftçilerin sorunlarını anlattığı ve çözüm bekledikleri konularda projenin bitiminde bir toplantı daha yapılması bu konunun daha geniş bir şekilde ele alınması kararı alındı. Anız yakmanın maliyetinin kısa vadede çiftçi için ucuz ama uzun vadede toprakta kaybolan organik maddeler, toprağın üst tabakasının tahribi, aynı zamanda orada yaşayan canlıların yok olması, yangının ormanlık alana sıçraması sonucu yok olan ormanın maliyetinin yüksek olduğunun zararları ve cezai yaptırımlar anlatıldı.
Erzin’de, Dörtyol ve Erzin ilçelerinin ilgili kurumlarının, sulama birliklerinin, muhtarlarının, STK temsilcilerinin ve halkın katıldığı bilgilendirme toplantısında, enerji-tarım, iyi tarım uygulamaları ve zirai ilaç kullanımı konuları ele alındı. İlçe halkının genel şikâyetleri, santraller ve sanayinin tarım arazilerine, yerleşim yerlerine yakın olmasından dolayı yaşadıkları ürün kayıpları ve sağlık sorunları idi. Yetkili kurumlardan bunlarla ilgili çözüm beklentilerini dile getirdiler. İlçe tarım müdürlüğünün temsilcileri yanlış kullanılan zirai ilaçların ve doğaya atılan ilaç kutularının zararlarını anlatıp, çiftçilerden bu konuyla ilgili hazırladıkları proje konusunda destek istediler. Toplantı sonunda kurum temsilcileri ve halkın ortak bir zeminde sorunlarının tartışıldığı ve bir araya geldikleri bir ortam oluştu.
Eğitim çalışmalarının yararlı olacağı kanaatindeyiz …
Reyhanlı Halk Eğitim Merkezi salonunda Reyhanlı ve Kumlu ilçelerine yönelik olarak ‘Anız Yakmanın Zararları, Yasal Mevzuat ve Pestisit Kullanımı’ konularında bilgilendirme toplantısı yapıldığını belirten AÇKD Başkanı Selda Asker, açıklamasında şunlara yer verdi: “Reyhanlı ve Kumlu’daki çiftçilerimizin de ortak sorunu ekonomik anlamda yaşadıkları zorluklar, ovada azalan su, mazot fiyatları ve bu sorunlardan kaynaklı sıkıntıları oldu. Bu anlamda proje, ilgili kurum temsilcileri ve çiftçilerin bir araya gelip tartıştıkları bir zemin oluşturulması açısından önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Proje bitiminden sonra da ilçe tarım müdürlüğü yetkilileri ve çiftçiler sorunların çözümü için belirli zamanlarda toplantı yapılmasının uygun olacağı görüşü ortaya çıktı.
Antakya ve Defne ilçelerine yönelik olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı toplantı salonunda, Antakya Çevre Koruma Derneği yönetim kurulu üyesi, Ziraat Yük. Müh. Nidal Özdemir iyi tarım uygulamaları, iklim değişikliğine bağlı değişen ve değişecek olan bölgedeki ürün yelpazesi, su kaynakları, anız yakılması, Asi Nehri ve taş ocaklarının iklim değişikliğine etkileri konularını bilgilendirme toplantısında anlattı. Diğer ilçelerde olduğu gibi çiftçinin ortak sorunu girdilerin pahalı, ürünün ucuz olması, tarlalarına yakın yapılan taş ocakları gibi yatırımların zarar vermesi bu konuda ÇED raporlarında halkın görüşüne tam yer verilmemesi ve susuzluk olarak sıralandı.
Samandağ Kültür Merkezinde, iklim değişikliğinin Samandağ’a etkileri konulu bir eğitim yapıldı. İklim değişikliğinin tarıma etkileri, pestisit kullanımını anlattığımız toplantıda Samandağ Çevre Koruma Derneği Başkanı Mişel Atik küresel ısınmanın Samandağ’a etkilerini anlattı. Denize kıyısı olan Samandağ ilçemizde iklim değişikliğine bağlı istilacı türlerin artış gösterdiği ve farklı bitkilerin üretileceği var olanların üretim riski altında olduğu anlatıldı. Samandağ çiftçileri son yıllarda tarlalarına zarar veren, daha önce karşılaşmadıkları böcek türleriyle mücadeleye başladıklarını ve bu türlerin değişen mevsimler olduğunu vurguladı.
Halka yönelik yaptığımız bu eğitim çalışmalarında gelişen teknolojiye göre sürdürülebilir bir tarım için çiftçilere zirai ilaç kullanımı, anız yakımı, iyi tarım uygulamaları, sulama sistemleri konularında eğitimler düzenlenmesinin ve halkın kurumlarla daha sık iletişim kuracağı ortam yaratılmasının yararlı olacağı kanaatindeyiz. Her zaman dediğimiz gibi, yaşayacak başka bir Hatay, başka bir Türkiye, başka bir Dünya olmadığının farkında ve bilincindeyiz. Sürdürülebilir bir çevre ve yaşam için hep birlikte iklim mücadelesi vermeliyiz.” -Mehmet ÖZGÜN-