Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

‘Başka bir tarım mümkün’

Türkiye’deki CHP’li 11 Büyükşehir Belediyesinin Tarım Uzmanları, Antakya’da Çalıştay gerçekleştirdi.

Türkiye’deki CHP’li 11 Büyükşehir Belediyesinin Tarım Uzmanları, Antakya’da Çalıştay gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Halk Partili 11 Büyükşehir Belediye Başkanının işbirliği içerisinde, ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ ana temasıyla ilki geçtiğimiz ay İzmir’de gerçekleştirilen ‘Üretimin Desteklenmesi, Planlanması ve Ürünlerin Pazarlanması Çalıştayı‘nın ikincisi, ‘Hatay Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Antakya’da gerçekleştirildi.
14 -15 Aralık tarihleri arasında Antakya Ottoman Otel’de gerçekleştirilen Çalıştay’a; Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Hüseyin Doğan, Hatay Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İştirakler Daire Başkanı Mustafa Dönmez yanı sıra İzmir, Tekirdağ, Aydın, Hatay, Antalya, Muğla, İstanbul, Mersin, Ankara, Eskişehir ve Adana Büyükşehir Belediyelerinden tarımla ilgili çalışmalar yürüten üst düzey bürokratlar ve danışmanlar katıldı.
Tarım Çalıştayı, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin genel sunumu ile başladı. Ürünün; kooperatif, birlik veya üst birlikler gibi üretici örgütleri tarafından köylü ve çiftçiden toplanması, gereken lojistik organizasyonun yine üretici örgütleri tarafından yürütülmesine ilişkin öneri ve alternatif yöntemlerinin incelenmesi, üretici birliklerinin ve kooperatif örgütlenmesinin güçlü ve yaygın olmadığı kentlerde satın alma ve ürün depolama işlemlerinin belediye şirketleri tarafından yürütülmesine ilişkin son hazırlıkların görüşülmesi, yerel üretici pazarına ilişkin kent içi lokasyon önerileri, ihtiyaç ve eksik listesinin görüşülmesi ve kent bazında tarımsal ürün deseninin, kapasite ve fiyat aralığının değerlendirilmesi ile pazarlama ağına dahil olacak stratejik ürünlerin belirlenmesi konuları masaya yatırıldı.
DÜŞÜK GELİRLİLERE PAZAR ALANI
Özellikle, kentin arka sokaklarında yaşayan dar gelirli insanlara ucuz, taze ve sağlıklı gıda ulaştırmanın; örnek bir tarımsal üretim ve pazarlama ağının oluşturulmasının amaçlandığı Çalıştay’ın ilk gününde açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, şunları söyledi:
“Tarımsal üretimin devamlılığı için kooperatifleri destekleyerek üretimi artırmak ve tüketiciye uygun fiyatlarla temel gıdaları ulaştırmak için, CHP’li 11 Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir yola çıktık. Bu belirlenen yolda, konuşulan hedeflere çok hızlı bir şekilde yürümemiz gerekiyor. Temel amacımız; kırsalda üretimin devamlılığı, kooperatiflerin desteklenmesi ve tüketicinin ürünü daha ucuza tedarik etmesi için bir yol haritası oluşturmak. Pazar’a ulaşmamız gerekiyor. Ürünün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması için çalışmalar gerçekleştirmeliyiz. Özellikle üretici kooperatiflerini bu konuda aydınlatmak gerekiyor. Ürünlerin tüketiciye daha uygun maliyet ile ulaşabilmesi için, tanzim satış mağazaları ya da halk marketler olmalı. Buralarda sadece bakliyat değil, meyve ve sebze satışları da sağlanmalı. Ancak marketler ya da tanzim satış yerleri, daha çok orta sınıfa hitap edecek. Bu sebeple, arka sokaklarda oturan düşük gelirli tüketici için de pazar alanı yaratmamız gerekiyor.”
EXPO TANITIMI
Çalıştay’da konuşan isimlerden biri olan, Hatay Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Çelebi, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın katkısı ile 2021 yılında Hatay ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan ‘Medeniyetler Bahçesi’ temalı Botanik EXPO’su ile ilgili kısa bir sunum gerçekleştirerek, katılımcıları bilgilendirdi.
GIDA GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMA
Çalıştay’da, Hatay’ın tarımsal üretim verileri hakkında bilgiler paylaşan Hatay Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İştirakler Daire Başkanı Mustafa Dönmez, Büyükşehir Belediyesi olarak ürün planlama, destekleme ve pazarlama alanlarında ürünlerin arz sürekliliğini sağlama konusunda destek verilebileceğini ifade ederek, “Ürünün maliyetini düşürmek için, 11 Büyükşehir’in nakliye optimizasyonu, ürün kategorisi, ortak semt pazarı ve soğuk hava deposu gibi ana hatlarda çalışmalar gerçekleştirilmeli. Temel amacımız, üreticinin kazancını arttırmak, tüketiciye sağlıklı ucuz ürün ulaştırmak ve bu sayede tarımsal üretimde sürdürülebilir gıda güvenliğini sağlamaktır” açıklamasında bulundu.
AKILLI ETİKET KULLANILABİLİR
Çalıştay’ın ikinci gününde konuk olarak sunum gerçekleştiren MKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’ın açıklamaları da şöyle:
“Ülkemizde 2500’e yakın tescillenecek ve koruma altına alınacak ürün var. Bunun sadece 464 tanesi tescillendi. Dünya’da ‘Fair Trade’ yani adil ticaret logosu var. Bu logoyu kullanan herkes, çocuk işçi çalıştırmadığını ve tüm işçilerin sosyal haklarını koruduğunu ifade eder. Bu logoyu bizler de kullanırsak, tüketici, zincirdeki hiç kimsenin hakkının yenilmediğini bilerek, hayır yaptıklarını da düşüneceklerdir. Taklidi engellemek için ürünlerin izlenebilirliğini korumak zorundasınız. Bunun için akıllı etiketleri kullanabilir-siniz. Küçük üreticilerin en büyük sıkıntısı, ürününü pazarlayamaması.
Ticaret Odası, Kaymakamlıklar ve Tarım Bakanlığı, insanları coğrafi işaret almaya sevk etti. Ama yeterli değil! Ürünün pazarlanması belediyeler üzerinden yapılırsa, ürünün tüketiciye ulaşmasının kolaylaşabilir. Belediyeler, kendi bölgelerinde ekonomik öneme sahip olan ürünlerin coğrafi işaret almasına teşvik edebilir, denetimini yapabilir ve pazarlayabilir.”
İkincisi düzenlenen Çalıştay kapsamında Hatay’da buluşan Büyükşehir Belediyeleri; ekolojik, sağlıklı ve ucuz gıdaya erişim için hayata geçirdikleri deneyimlerini ve planlarını ortaya koydu. Ortak bir hat oluşturmak isteyen belediyelerin hedefi, üretici ve tüketiciyi aracısız buluşturarak, ortak bir pazarlama yapmak. -Cemil Yıldız-