Başkan Savaş…

Gökçegöz atık bertaraf ve düzenli depolama tesisinin, 9 ilçeden gelen çöpler dolayısıyla risk taşıdığına vurgu yaptı Mahkeme Kararı Uygulanmıyor       Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Gökçegöz atık bertaraf ve düzenli depolama tesisinin, 9 ilçeden gelen çöpler dolayısıyla risk taşıdığını söyledi, konuyla ilgili mahkeme kararının da uygulanmadığına vurgu yaptı.       Tesisin, Antakya, Defne, […]

Gökçegöz atık bertaraf ve düzenli depolama tesisinin, 9 ilçeden gelen çöpler dolayısıyla risk taşıdığına vurgu yaptı

Mahkeme Kararı Uygulanmıyor

      Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Gökçegöz atık bertaraf ve düzenli depolama tesisinin, 9 ilçeden gelen çöpler dolayısıyla risk taşıdığını söyledi, konuyla ilgili mahkeme kararının da uygulanmadığına vurgu yaptı.

      Tesisin, Antakya, Defne, Kırıkhan, Reyhanlı, Kumlu, Hassa, Samandağ, Altınözü ve Yayladağı’na hizmet verdiğini, buraya gelen çöplerin yüzde 70’inin Ak Partili Belediyeler tarafından getirildiğini belirten Savaş, bu 9 ilçenin ortalama günlük 1500 ton çöp ürettiğini ifade etti.

500 bin Suriyelinin çöpleri de eklendi … 

      Bunun siyasetinin  olamayacağını, hep birlikte vatandaşa hizmet ettiklerini söyleyen Savaş, konu ile ilgili açıklamasında şunlara değindi: “Gökçegöz tesisi 1980’li yıllardan itibaren zaten vahşi(düzensiz) depolama alanı olarak kullanılıyordu. 2009 başında planlı bir şekilde düzenli depolamaya geçildi.  İlimiz 2011 Suriye krizi nedeniyle olağanüstü bir göçle karşı karşıya kaldı. Yaklaşık 500 bin Suriyelinin de çöpleri eklendi. Suriyelilerin yüzde 70’i bu bölgelerde yaşıyor, büyük bir artışı oldu.  

      Biz burayı 2025 yılına kadar o günün şartları ile ihtiyacı göreceğini hesaplamıştık ancak bu nüfus artışı planlamaları sekteye uğrattı. 2015 yılında Büyükşehir olduktan sonra biz, ilçelerin örneğin Yayladağı, Samandağ, Reyhanlı, Kumlu ilçe belediyelerinin gelişigüzel çöp döktükleri alanları rehabilite ettik ve çöplerin bu depolama alanına gelmesini sağladık.

Hukuka aykırı karara dava açtık …

      Görevimiz olmadığı halde Belen çöp dökme alanını da rehabilite edip, yangını, kötü kokuyu ortadan kaldırdık.  Tesisi genişletmek üzere dört yıl önce 127 dönümlük bir yer için çalışma yaptık. (2017) ÇED Dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduk. 2019 yılına kadar halkla toplantılar yaptık, değerlendirme toplantıları yaptık.  2019 sonunda ÇED Nihai Kararı alındı ve biz Şubat 2020 tarihinde Bakanlık’tan ‘ÇED Olumlu Kararı’ belgesi talep ettik.  Bakanlıkta, Mart 2020’de ÇED Sonlandırma kararı verildi.   Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak alınan kararın hukuka aykırı olduğunu savunarak dava açtık.  Tesis, 9 ilçeden gelen çöpler dolayısıyla RİSK TAŞIYOR.

Mahkeme kararı gerekçesiz bekletiliyor …

      Nisan ayından beri Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın Danıştay’ın lehimize karar vermiş olmasına rağmen Bakanlığın ÇED Olumlu kararını bekliyoruz. Normalde 25-30 Metre olması gereken LOT yüksekliği şu an 80 metreleri aşmış durumda. Olabilecek bir patlama veya heyelanda bunun tek sorumlusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olacaktır.  Tesis durma noktasına gelirse ki çok az bir zaman kaldı, bu 9 ilçenin çöpü nerede ve nasıl bertaraf edilecek?  

      Mahkeme kararının uygulanmasını bekliyoruz.  Bakanlık, mahkeme kararını uygulamak zorundadır, gerekçesiz bekletiliyor. Bu arada Kamberli tarafında başka bir alan bulunmuştu katı atıklar için ama bakanlık Gökçegöz’ü daha fizibil bulduğu için o projeyi de bakanlık iptal etti.”

      Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version