Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Video Haber

Başkan Savaş açılışını gerçekleştirdi …

Türkiye’nin En Büyük Kapasiteli Arıtma Tesisi

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) tarafından yapılan, Dünyanın 5., Avrupa’nın 2., Türkiye’nin ise en büyük kapasiteli olan Küçükdalyan-Narlıca MBR (Membran Biyoreaktör) Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılış töreni düzenlendi.
Lübnan’ın Bekaa Vadisi’nde doğan, Suriye’den geçerek Akdeniz’e dökülen Asi Nehri’ne yüzde 99.99 oranında arıtılmış su deşarjı sağlayan Küçükdalyan-Narlıca MBR (Membran Biyoreaktör) Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılış törenine, CHP Hatay Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur ile İsmet Tokdemir, Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali, Genel Müdür Yardımcısı Hüsna Karayazgan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Daire Başkanları, şube müdürleri, mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.
Geniş kapasiteli dev tesisin açılışında konuşma yapan Başkan Savaş, “Hatay tarihinin yazılmasına gerçekten de yön veren bir projeyi bitirmenin onurunu yaşıyoruz. Amik ovası ve asi nehrinin en önemli projelerinden bir tanesini bugün hayata geçirmenin onurunu taşıyoruz. Erzin’den Samandağ’ına kadar 8 tane arıtma tesisi yaptık. Bunların hemen hemen hepsi aktif çamurlu uzun havalandırmalı arıtma tesis yani %85 ile %95 arasında kirli suları temizleyip doğaya bırakan tesisler. Bu tesisimiz onlardan çok daha farklı. Bu tesisimiz teknolojinin geldiği son noktayı bizimle paylaşıyor ve Dünya’da bundan büyük 5 tane, Avrupa’da 2 tane Türkiye’de hiç yok ve % 99.9 suyu temizleyip bırakıyor Japonlar buradan çıkan suyu içiyor. Sağlık şartnamesi ve tarım politikamıza göre bu su belki insanoğlu için içilmez ama tarım sulaması içinde biçilmiş kaftan. Bu tesisin bir defa çamur seviyesi 5 kat daha düşük. Daha düşük hacimde yer kaplıyor, daha kompakt, daha sesiz, daha az kokulu yani tamamen doğayla uyumlu bir tesis. Bunun en güzel özelliği asi vereceğimiz suyu tertemiz sanki yer altından çıkan memba suyu verme özelliğidir” dedi.
Tesis hakkında bilgi veren Savaş, “7’den 70’e tüm unsurlarımızla birlikte Hatay’ı geleceğe taşıyacak projeleri tek tek hep birlikte imza atıyoruz. Bu onlardan bir tanesidir. Asi nehri ile ilgili çok önemli gelişmelere sahne olacak büyük bir tesis bütün bu civarın arıtmasını toplayacak hatta Antakya’nın bir kısmının da desteğini alacak bir proje. Yaklaşık 210-215 litre civarında kapasiteli asiye tertemiz su verecek bir tesis. Biliyorsunuz 15 Nisan olduğu zaman 15 Nisan’dan itibaren asiye setler çekiliyor ve ovada tarım için asi nehrindeki su kullanılıyordu. Bu kullanılınca eskiden asiye akan bütün Antakya öncesi, Antakya sonrası ve bütün Antakya içerisindeki arıtılmamış kirli sular asi nehrini kirletiyordu ve asi nehri gerçekten de çok kötü kokuyordu ve üstünde hiç istemediğimiz canlılar ürüyordu sinekten tutunda eklem bacaklarına kadar birçok canlıyı içinde barındırıyordu. Artık asi nehrinde geçen sene ağustostan itibaren nehirde üremesi gereken canlılar, nehirde yaşaması gereken canlılar yaşamakla mükellef. Yani biz asi nehrinin kendi doğa florasını habitatını korumak adına güzel bu tesisi yaptık. Ve asiye akan bütün kanal sularında kapalı ortama alıp arıtma tesisine aldık” dedi. Mehmet ÖZGÜN

DİĞER VİDEOLAR