Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş 6 Şubat depremlerinin üzerinden geçen bir yılın ardından önemli açıklamalarda bulundu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremlerin şehir üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekerek, yerel yönetimlerin yeniden yapılanma sürecinde karşılaştığı zorluklara işaret etti. Savaş, depremin en ağır yaşandığı Hatay’da binlerce evin yıkıldığını ve yaklaşık 25 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Savaş, “Hatay’da 911 bin daire varken bunların 266 binden fazlası deprem anında yıkıldı ya da ağır hasarlı hale geldi” derken Hatay’ın depremden en ağır etkilenen il olduğunu vurguladı. Depremin sadece fiziki zararlarla kalmadığını, aynı zamanda Hatay halkı üzerinde derin yaralar bıraktığını ifade etti.
Hatay halkının bir kısmının şehir dışına veya yurt dışına göç ettiğini dile getiren Savaş, yerel yönetimin Hatay’a geri dönüşü teşvik etmek için çalışmalar yaptığını belirtti. Ancak, su iletim hatları, kanalizasyon şebekeleri ve yağmur suyu tahliye kanallarının kullanılamaz hale geldiğini ve hasarlı binaların yıkımıyla ilgili engellerin bulunduğunu dile getirdi.
Savaş, toparlanma sürecinin pek çok zorlukla dolu olduğunu vurgulayarak, “Bu kadar yıkımın yaşandığı şehrimizi yeniden inşa etmek oldukça meşakkatli olacak ve zaman alacak. Bilim camiasını, resmi kurumları, STK’ları, kısacası herkesi bir çatı altında toplayarak yeni planlamalar yapmamız gerekiyor. Uzun vadeli hareket etmemiz ve bütüncül bir şekilde adım atmamız gerekiyor” dedi.
Savaş, halkın merkezi hükümetin çalışmaları hakkında daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa ‘Hatay Planlama Merkezi’ni kurduk. Türkiye’nin önemli üniversiteleri ve alanında uzman akademisyenlerle birlikte çalıştaylar düzenledik. Hatay’ı ve geleceğini şeffaf, bilimsel verilere dayanan, yerel talep ve ihtiyaçlara cevap veren bir yaklaşımla planlamaya başladık” diye ekledi.