Türkiye Kamu-Sen Hatay İl Başkanı Ömer Solğun, kamu çalışanları ve emekliler için yapılan maaş zamlarını eleştirerek, daha adil bir maaş politikası talep etti. Solğun, 2025 yılına yönelik umutlarının enflasyon oranları ve maaş zamları nedeniyle boşa çıktığını ifade etti.
2024 Yılı Enflasyonu ve Maaş Zammı Eleştirisi
2024 yılı enflasyon oranının %44,38 olarak açıklandığını belirten Solğun, son altı ayda memur ve emekli maaşlarının %5,75 oranında eridiğine dikkat çekti. Ayrıca, temel harcama kalemlerinde yaşanan %30 ila %90 arasındaki artışlara da vurgu yaparak, “2025 yılı için enflasyonun en az %21 olacağı Merkez Bankası tarafından açıklandı. Ancak kamu çalışanlarına yapılan zam %6+%5 seviyesinde bırakıldı. Bu durum adaletsiz bir tablo ortaya koyuyor” dedi.
Maaş Zamları Piyasa Gerçekleriyle Uyuşmuyor
Maaş zamlarının piyasa gerçekleriyle uyumlu olması gerektiğini söyleyen Solğun, motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi ve diğer cezaların %44 oranında artırıldığını ancak memur ve emekli maaşlarına %11,3’lük bir artış yapıldığını belirtti. Solğun, “Nimette ve külfette adalet olsun. Memurun, emeklinin yüzü gülsün” diyerek, maaş zamlarının yetersiz olduğunu vurguladı.
Türkiye Kamu-Sen olarak, memur ve emekli maaşlarının yeniden değerleme oranına güncellenmesi ve üzerine refah payı eklenmesini talep ettiklerini söyleyen Solğun, ek zamların kalıcı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, gelir vergisi diliminin %15’te sabitlenmesi ve ek göstergelerin 3600’e yükseltilmesi taleplerini de dile getirdi.
Adil Maaş Sistemi, Toplumun Refahını Artırır
Solğun, maaş politikalarının köklü bir çözüm beklediğini belirterek, “Türkiye Kamu-Sen olarak memur ve emekli maaşlarının yeniden değerleme oranına güncellenmesini ve refah payı eklenerek gerçek anlamda bir zamma kavuşturulmasını talep ediyoruz. Ek zam ve refah payının kalıcı bir biçimde düzenlenmesini istiyoruz. Gelir vergisinin adil bir biçimde düzenlenmesini ve herkesin kazancı ile orantılı bir vergilendirmeye tabi tutulmasını bekliyoruz” dedi.
Solğun, gelir vergisi diliminin %15’te sabitlenmesi ve emekli maaşlarının ilave ödemelerle artırılmasını talep etti. Ayrıca, birinci dereceye gelen tüm memurların ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesini ve maliye yetkililerinin kamu çalışanlarını ekonomik bir kaynak olarak görmemelerini beklediklerini söyledi. Solğun, “Maaş sorununa kökten çözüm üretecek politikalar belirlensin” diyerek, maaş artışlarının yeterli olmadığına ve ek zam yapılmadan refahın sağlanamayacağına dikkat çekti.