Eğitim – Sen depremin üzerinden 10 aydan fazla süre geçmesine rağmen Eğitim alanında sorunların devam etmesine tepki gösteriyor. Eğitim-Sen Başkanı Özgür Tıraş Antakya Gazetesine Hatay’da yaşanan eğitim sorunları ve öğretmenlerin yaşadığı sorunlara dair açıklamalarda bulundu. Gazetemize yaptığı açıklamalarda Özgür Tıraş; Eğitimde her şeyin normal akışında ilerlediği algısının var olduğunu ve bu algının bir yanılsamadan ibaret olduğunu ifade eden Eğitim-Sen Başkanı Özgür Tıraş Hatay’da okullarda sürdürülen eğitimin Türkiye’nin diğer bölgeleri ile bir tutulduğunu ifade etti. Eğitimde yaşanan sorunların Bakanlık tarafından Türkiye’nin diğer bölgeleri ile eş değer tutulmasının bir hata olduğunu aktararak Siyasi iktidarın kentte eğitim alanında bir algı yaratıp her şey normalmiş gibi hareket ettiğini belirtti. Hatay’da 190 okul binasının sadece yaklaşık olarak 80 binasında eğitim verilebildiğini söyleyen Özgür Tıraş bu eğitim verilen okullarda da birden fazla okul öğrencisinin aynı binayı kullanarak eğitim almaya çalıştığını söyledi. Sözlerine öğrencilerin okullara gitmek için yaşadığı ulaşım sorununa değinerek devam eden Eğitim-Sen Başkanı Özgür Tıraş servis ücretlerinin pahalılığından ve şehirde yaşanan ulaşım aksaklıklarından dolayı bazı öğrencilerin okulu bırakmak zorunda kaldıklarını belirtti. Okulların sağlıklı ve güvenli bir alan olarak görülmesi gerektiğini ve öğrencilerin yaşadıkları deprem travmasını okul koşularının sağlıklı şekilde tasarlanması halinde öğrencilerin kısmen bu tramvayı atlatabileceklerini söyleyen Tıraş “Bu öğrenciler dezavantajlı öğrenciler desteklenmeleri gerekiyor. Okullarda 1 öğün yemek ve temiz içme suyu verilmesi gerekiyor.” dedi. Öğrenci başına ailelere de destek verilmesi gerektiğini belirtti. Bu koşulların sağlanması halinde eğitim terki olarak adlandırdıkları öğrencilerin okul bırakma durumunun bu şekilde çözülebileceğini söyledi.
Eğitim-Sen Başkanı Özgür Tıraş Millî Eğitim Bakanlığının Hatay özelinde her şeyi normal görerek öğrencileri ortak sınava tabi tutmasına ise tepki gösteriyor. Yaşanan felaketin ardından öğrencilerin hangi koşullarda yaşadığı ve travmalarının göz ardı edilerek diğer şehirlerde bulunan öğrenciler gibi sınavlara katılmalarının sağlıklı olmadığı görüşünde. Öğretmenlerinde depremzede olduğunu anımsatan Tıraş Hatay’da bulunan öğretmenlerin de ekonomik ve özlük hakları olarak desteklenmesi gerektiği düşüncesinde olduğunu belirtiyor. Hatay Eğitim-Sen Şubesine bağlı olan 1700 öğretmenin 650’sinin 6 Şubat depremlerinin ardından tayinle şehri terk ettiğini de ifade etti. Öğretmenlerin sorunlarına değinmeye devam eden Özgür Tıraş konteynerlerde barınma sağlayan öğretmenlerin sağlıklı koşullara sahip olmadığını söyleyerek; “Öğretmenlerin konteyner kentlerde yaşamları daha da iyileştirilebilir. Sosyal yaşama dair konteyner kentlerde bir şeyleri yok. İnternet ve elektrik sorunu mevcut. Bazı konteynerler ise yağmurda su sızdırıyor.” dedi.
Atanamayan öğretmenler hakkında ne düşündüğü sorulduğunda ise ‘Atanamayan Öğretmen değil Ataması yapılmayan’ öğretmen şeklinde düzeltme yapan Eğitim-Sen Başkanı bunun bir kamu hizmeti olduğunu belirterek buradan kâr zarar gözetilmemesi gerektiğini belirtiyor. Atanamayan Öğretmenlerin ücretli öğretmenlik yaptığını ve mağduriyet yaşadığını ifade eden Tıraş; “Birçok arkadaşımız ücretli öğretmen olarak çalışıyor. Cumartesi, Pazar günleri yok bayramlarda dahi çalışıyorlar. Yarın öbür gün müdür o öğretmeni gönderdiği zaman görevi bitiyor. Bu öğretmenlerin sigortaları da 8 saat üzerinden hesaplanıyor.” diyerek bu koşulların iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.
Ataması yapılmayan öğretmen sorunun yanında Özel sektörde çalışan öğretmenlerinde problemleri olduğunu söyleyerek sözlerine devam eden Özgür Tıraş depremin ardından birçok özel sektör öğretmenin işsiz kaldığını ifade etti. Özel sektör öğretmenlerinin bu durumlarının göz önünde bulundurularak şartsız koşulsuz kadro verilmesi gerektiğini ve Eğitim-Sen olarak bu isteği desteklediklerini söyledi. Ayrıca Özel sektörde çalışan öğretmenlere taban aylık uygulaması yapılmasının gerekliliğini de vurguladı.
Genel olarak eğitim ile ilgili olan sorunların tesadüfen olmadığı görüşünde olan Özgür Tıraş yaşanan sürecin siyasi iktidarın tercihi olduğunu düşünüyor.” Eğitim ile ilgili meseleler tesadüfen olan şeyler değil. Eğitim emekçilerine reva görülen şeyler bir siyasi tercihin ürünü. Bunlar bir sorunu anlamamakla, beceriksizlikle ilgili değil tamamen bir tercih olarak algılıyoruz.” dedi.
Eğitim Anayasal Bir Haktır
Son günlerde gündemde olan cemaat ve tarikatların protokoller ile eğitimin içine dahil edilmesine karşın, Eğitimin Anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Özgür Tıraş eğitimin kamu kurumları dışında cemaat ve tarikatlara devredilmesine kesin bir dille karşı olduklarını belirtti. Okullarda zorunlu din kültürü dersinin yanına seçmeli din kültürü de koyulduğunu bunun yapılmasının da siyasi iktidarın eğitimde dinselleştirmesi olarak gördüğünü ifade ediyor. “Laik ve bilimsel eğitimi savunuyoruz bundan ödün vermemek gerekiyor. Ancak iktidarın 21 yılda eğitimde yaptığı en büyük tahribatlardan biri eğitimin içeriğinin dinselleştirilmesi ikinci ise eğitimin piyasaya açılması. Eğitim artık bir hak değil ayrıcalık maalesef.”
Eğitim-Sen Başkanı son sözlerini ifade ederken yaşanan sorunlara dair eylemler yaptıklarını ve bu sorunları gündemde tutmaya çalıştıklarını söyleyerek bu sorunları ilerde de yapacakları eylemler ile sürekli gündemde tutmaya çalışacaklarını belirtti. Hatay özelinde eğitimde yaşanan bu sorunların çözüme kavuşması içinde ellerinden geleni yapacaklarını belirterek bir an önce bu sorunların çözülmesini temenni etti. -İlyas Yiğit-