Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başsavcılıktan rezerv alana itiraz

Danıştay Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Recep

Danıştay Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 Nisan 2023’te imzaladığı Hatay Antakya kent merkezini riskli alan ilan etmesini hukuka aykırı buldu. İlgili kararın, depremden önce alınması gereken önlemlere dikkat çekilerek iptalini talep etti. Bu karar, 9 binden fazla mülk sahibini ve 363 tescilli yapının etkilenmesiyle gündeme geldi.
Başsavcılığın en büyük itirazı, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası’nın “yara almama” prensibine vurgu yaparak deprem risklerine karşı önceden tedbir alınması gerektiği yönünde oldu.
Bu gelişmenin ardından, riskli alan ilanına karşı dava açan 226 kişi, duruşmalı bir süreç talep ediyor. Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyon Başkanı Ecevit Alkan da iptal talebine destek vererek hukuka uygun olmayan uygulamaya karşı çıktı.
Danıştay Başsavcılığı’nın görüşüne göre, 2012’de yürürlüğe giren Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası, depremden önce alınacak önlemleri hedeflemekte ve “yara almama” ilkesine dayanmaktadır. Bu yasal düzenleme, riskli alan ilanının depremden önce yapılmasını öngörüyor.
Başsavcılık, kanunun gerektirdiği önlemlerin alınmaması durumunda riskli alan ilanının yeterli bir gerekçe olmadığını ve ilgili alanın iptal edilmesi gerektiğini belirtti.
Davacılar arasında yer alan Avukat Ecevit Alkan, 200’den fazla davanın açıldığını ve Başsavcılığın görüşü sonrasında Danıştay’ın davacıları Ankara’ya çağırabileceğini ifade etti. Alkan, riskli alan ilanının hukuka uygun olmadığını ve 7269 sayılı yasanın uygulanması gerektiğini vurguladı.
Başsavcılığın kararına destek veren Alkan, riskli alan ilanının tüm mülkiyetlere müdahale hakkı verdiğini ve gerekli zemin etüdü ve planın olmadığını belirtti. Bu durumun, mülkiyete müdahale riskini beraberinde getirdiğine dikkat çekti. (Yusuf Cemil Karaçay)