Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başvurular 448 bin 234’e ulaştı

Büro Açanlara Dikkat! Hatay’dan

Büro Açanlara Dikkat!

Hatay’dan İstanbul’a, konutların imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen İmar Barışı düzenlemesi kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için e-Devlet üzerinden 8 Haziran’da başlayan başvurulara vatandaşların ilgisi sürüyor. Ancak söz konusu başvurulara ilişkin “büro” açarak vatandaşları yönlendirmek isteyenlere de itibar edilmemesi gerekiyor.

Mevcut yapı stoku konusunda ‘sağlıksız’ sonuçlar doğurması ihtimali nedeniyle Mimarlar Odası Hatay Şubesi tarafından da sert bir şekilde eleştirilen ve geçmişte buna dair örneklerin olumsuz sonuçlar doğurduğuna işaret edilen ‘İmar Barışı’ uygulamasına vatandaşların ilgisi sürüyor.
Hatay’dan İstanbul’a, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan İmar Barışı düzenlemesine şu ana kadar başvuru sayısı ise 448 bin 234’e ulaştı. Bakanlıktan alınan bilgiye göre, konutların imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen İmar Barışı düzenlemesi kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için e-Devlet üzerinden 8 Haziran’da başlayan başvurular 31 Ekim 2018’e kadar devam edecek.
-BAŞVURU-
Vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedeflenen İmar Barışı düzenlemesi 31 Aralık 2017’den önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor.
Başvurularda, vatandaşların kendi rızasıyla müracaatı ve kendi beyanı esas alınırken, e-Devlet kapısı üzerinden sisteme girildiğinde istenen bilgiler şöyle:
“E-Devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası ve e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, toplam inşaat alanı, konutların ve iş yerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (metrekare), yapıdaki konut ve iş yeri sayısı, arsa/arazinin emlak vergi birim değeri (ilgili belediyeden alınabilecek), yapının bulunduğu arsanın alanı, varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (metrekare), yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek), imar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi ve yapıyı gösteren ve aykırılık kısmını gösteren birer fotoğraf. Fotoğrafların dosya formatının ‘jpg, jpeg veya png’ olması gerekiyor.”
-24 SAAT-
Yapı sahipleri başvuru işlemini tamamladık-tan sonra 24 saat içerisinde SMS veya e-mail yoluyla gelecek bilgilendirme üzerinden Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedelini yatırdığında işlemini tamamlamış olacak.
Yapı Kayıt Belgesi bedeli ise arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda yüzde 5 olarak hesaplanacak.
Belge için müracaatların son başvuru tarihi, 31 Ekim 2018 olarak belirlendi. Yapı kayıt belgesinin bedeli ise en son 31 Aralık 2018’e kadar ödenebilecek.
Yapı sahibi, başvuruyu yaptıktan sonra hemen bedelini yatırması halinde ise 24 saat içerisinde Yapı Kayıt Belgesi’ni e-Devlet üzerinden alabilecek.
-UYARI-
Hatay’da “İmar Barışı” düzenlemesine başvuruda bulunmak isteyen bir vatandaş, e-devlet sistemi üzerinden rahatlıkla bu başvurusunu tamamlayabilecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise bu süreçte vatandaşlara yardımcı olacak. Ancak tam da bu noktada vatandaşa yönelik önemli bir uyarı, yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kaynaklı!
Söz konusu başvurulara ilişkin “büro” açarak vatandaşları yönlendirmek isteyenlere itibar edilmemesi gerektiğini ifade eden Bakanlık yetkililerinin uyarısı şöyle:
“O tür bürolara itibar etmesinler. Doğrudan kendileri isterlerse internet ortamında girebilirler, il müdürlüklerimize gidebilirler, ilçelerde de tapu müdürlüklerimize giderek oradan yardım alabilirler. Vatandaş, kendi ilçesinde memurlarımız vasıtasıyla müracaat edebilirler.” -Tamer Yazar-