Proje kapsamında; İstanbul, Bursa ve Hatay’da “Girişime Destek Programı” düzenlenecek. Programla, 340’ı geçici koruma sağlanan Suriye, 80’i Türk vatandaşı 420 kişiye girişimcilik eğitimi verilecek. Hatay’daki sürecin eğitim takvimi, 08.04.2019 -12.04.2019 ve 15.04.2019 -19.04.2019 olarak belirlendi.
Geçici koruma sağlanan Suriyeliler ve ev sahibi toplulukların istihdam edilebilirliklerini artırmak ve insana yakışır iş imkanları yaratmak üzere, girişimcilik ve iş geliştirme ortamını geliştirmeyi amaçlayan Girişime Destek Programı, Hatay’ı da içine alan çalışma sürecinde başvuruları bu ay itibariyle sonlandırıyor. Konuya ilişkin yapılan bilgilendirmede, “Hayata Fırsat Projesi’ne başvurular, http://www.girisimedestek.com/ adresinden, Hatay için 29 Mart, İstanbul için 5 Nisan ve Bursa için 12 Nisan’a kadar yapılabilecek” denildi.
-PROGRAM-
Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Hayata Fırsat Projesi bünyesinde düzenlenen Girişime Destek Programı kapsamında; Hatay, Bursa ve İstanbul illerinde toplamda 420 Suriyeli ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına girişimcilik eğitimi verilecek. Eğitimlerin ardından, kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyenler arasından seçilen 84 kişi, birebir 8 saat mentor desteğinden faydalanacak. Mentorluk süreci sonrasında düzenlenecek iş planı yarışmasında başarılı olan 42 aday, ILO tarafından sağlanan hibe ile 45.000 TL’ye kadar desteklenecek. İşlerini başarıyla kuran katılımcılar, KOSGEB desteklerine başvuru sürecinde de mentorler tarafından desteklenecek.
Önceden belirlenen kriterlere göre seçilecek girişimci adaylarına, KOSGEB müfredatına uygun olarak, 32 saatlik “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” ve ek olarak 8 saatlik “Yerel İş ve Yatırım Ortamı” eğitimi verilmesi, daha sonra da adayların ILO’ya ve KOSGEB’e sunacağı “İş Planını” hazırlamak üzere adaylara danışmanlık ve mentorluk hizmeti sunulması planlanıyor.
-AMAÇ-
500 bine yakın bir sığınmacı kalabalığına ev sahipliği yapan Hatay’ın da dahil olduğu bu çalışma, benzerleri adına da önemli bir örnek teşkil ediyor. Çünkü mevcut yapı içinde toplumsal adaptasyon süreçlerini tamamlayamayan ve ekonomik anlamda da sıkıntılar yaşayan sığınmacılar, “Girişime Destek Programı” ile kendilerine fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini de ortaya koyma fırsatı bulacak.
Amacı; “Geçici Koruma Sağlanan Suriyelilerin ve Türkiye’deki ev sahibi toplulukların nitelikli işgücünü geliştirmek… Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ve ev sahibi topluluklar için, iş yaratma ve girişimcilik fırsatlarını teşvik etmek… İşgücü piyasası yönetişim kurumlarının gücünün ve kalkınma stratejilerinin uygulama aşamasına yönelik mekanizmaların artırılmasına destek sağlamak…” olarak belirlenen “Hayata Fırsat Projesi”ne başvurular “http://www.girisimedestek.com/” adresinden bu kapsamda devam ediyor.
-KİMLER?-
Hatay için 29 Mart, İstanbul için 5 Nisan ve Bursa için 12 Nisan’a kadar yapılabilecek başvurularda, ‘ben de başvurabilir miyim?’ diyenler için cevap şöyle:
-18 yaşından büyük
-Bir iş fikri olan ve bu fikri gerçekleştirmek isteyen,
-Var olan yeni kurulmuş (en fazla 2 yıllık) işletmesini geliştirmek için desteğe ihtiyaç duyan,
-Eğitim ve mentorluk süresince programa devam edebilecek olan,
-Destek sonucu iş planı hazırlamaya ve hibe başvurusu yapmaya istekli olan,
-Hatay, Bursa ve İstanbul’da ikamet eden Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvurabilir.
Hatay’daki sürecin eğitim takvimi, 08.04.2019 – 12.04.2019 ve 15.04.2019 – 19.04.2019 olarak belirlendi.
-SORULAR-
Konuya ilişkin sorular ve cevapları ise şöyle:
-Eğitimlere devam zorunluluğu var mı? : KOSGEB mevzuatı gereği, eğitime %80 (seksen) oranında devam eden katılımcılar, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi almaya hak kazanacaklar.
-Eğitim bitiminde sınav yapılacak mı? : Hayır. Eğitim bitiminde bir sınav yapılmayacak. Eğitime %80 oranında devam eden katılımcılar belge almaya hak kazanacaklar.
-Programa katılanlar herhangi bir ücret ödeyecek mi? : Kesinlikle hayır. Programın tüm giderleri, Avrupa Birliği destekli proje bütçesinden karşılanmakta olup, Programa katılan adaylara verilecek hizmetler için herhangi bir ücret talep edilmesi söz konusu değil. Eğitim ve mentorluk hizmet giderleri, ikramlar ve kırtasiye giderleri, proje bütçesinden karşılanacak. Ayrıca adaylara eğitim/mentorluk etkinliklerine ulaşım ve öğle yemekleri giderleri için proje bütçesinden günlük bir ödeme yapılacak. -Tamer Yazar-