Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Başvurular sürüyor

12 adımda İmar Affı Son başvuru tarihi 31 Ekim 2018

12 adımda İmar Affı

Son başvuru tarihi 31 Ekim 2018 olarak açıklanan ve Hatay genelinde on binlerce başvurunun yaşandığı ‘İmar Barışı’ için konuşan Tektaş İmar Affı Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, vatandaşların başvuru işlemlerini kolay yapabilmesi için imar affını 12 adımda anlattı.

Hatay ve diğer illerdeki kaçak yapılara yönelik olarak getirilen İmar Affı’nda başvurular sürüyor. İmar Barışı’nda başvuruları e-devlet üzerinden kabul edilmeye devam edilirken, belirlenen son başvuru tarihi ise 31 Ekim 2018 olarak açıklanmış durumda. Bu tarihe kadar yapılan başvurular kabul edilerek işleme alınacak. Başvurusunu tamamlayan kişiler Yapı Kayıt Belgesi almaya hak kazanacak. Ancak bunun için son aşama olarak, Yapı Kayıt Belgesi ücreti ödeyecek. İmar Barışı ücreti; yapının büyüklüğü, söz konusu taşınmazın konut ya da işyeri olması gibi farklı pek çok kritere göre belirlenecek. İmar barışı son ödeme tarihi ise 31 Aralık 2018.
-SÜRESİ VAR MI?-
İmar Barışı kapsamında verilen Yapı Kayıt Belgesi için uygulanan bir geçerlilik süresi sınırlaması bulunmuyor. Yapı Kayıt Belgesi’ne konu olan taşınmazın yıkılarak yeniden yapılması ya da kentsel dönüşüm uygulanmasına katılmasına kadar verilen belgenin geçerliliği bulunu-yor. Yani belgenin geçerlilik süresi, söz konusu yapının yıkılması ya da yeniden yapılmasına kadar şeklinde açıklanıyor.
-İZLENECEK YOL-
Hatay’da vatandaşların hala en fazla sorduğu başlıklardan biri, bu haktan yararlanmak için izlenecek yol! Konuya ilişkin konuşan ve İmar Barışı ile ilgili yaşanan en büyük sıkıntının vatandaşın başvuru işlemlerini nasıl yapacağını bilememesi olduğunu vurgulayan Tektaş İmar Affı Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, izlenmesi gereken yolu 12 adımda açıkladı.81 ilde ortalama 12-13 milyon konutu ilgilendiren İmar Barışı ile ilgili olarak başvuru sürecinin önemine değinen Çatalkaya, şunları söyledi:
“Bugüne kadarki süreçte İmar Affı ile ilgili yaşanan en büyük sorun, hak sahiplerinin, hiçbir teknik bilgiye sahip olmadan ve uzman yardımı almadan yapmış oldukları yanlış beyandan dolayı İmar Affı’ndan yararlanamama riski ile karşı karşıya kalmaları oldu. Öncelikle, binanın İmar Affı başvurusu için gerekli tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerekiyor. İskan Tapusu için çizilen projenin Yapı Kayıt Belgesi için yapılan ilk beyan ile uyumsuz olması halinde ciddi sorunlar ile karşılaşılabilir, hatta vatandaşlar iskan tapularını alamayabilirler.”
-TESPİT-
Kendilerine İmar Affı için başvuru yapıldığı anda binada gerekli tespitleri yapmak için ekiplerini yolladıklarını aktaran Çatalkaya, “Teknik ekibimizin, sahada İmar Barışı için gerekli tüm çalışmaları yapıp, Bakanlık sisteminde İmar Affı beyanını yapması 1 ila 2 gün sürüyor. Yapı Kayıt Belgesi için ödeme yapıldıktan sonra, 1 hafta içinde de Bakanlık onaylı Yapı Kayıt Belgesi çıkarılabiliyor. İskanı olmayan ‘Arsa Tapulu veya Kat İrtifak Tapulu’ binalar için İmar Affı başvurusu tüm bina için yapılması gerekirken, İskanlı (Kat Mülkiyetli) binalarda ise projesine ve ruhsatına aykırılıkları bulunan bağımsız bölüm için İmar Affı başvuru yapılıp Yapı Kayıt Belgesi alınabilir.
-SÜRE UZAMALI-
Bugüne kadar 200’ün üzerinde binayı imar affından yararlandırdıklarını ifade eden Çatalkaya, “İmar Barışı’na başvurular Ekim ayının sonunda bitecek. Ancak ödemeler Aralık sonuna kadar devam edecek. Kanunda, başvuru süresinin 1 yıl daha uzatılabileceği yazıyor. Biz de bu sürenin uzatılması gerektiğini düşünüyoruz. Yapı Kayıt Bedeli ödemeleri için uygun kredi imkanlarının sağlanması ile daha çok hak sahibi İmar Affı’ndan yararlanacaktır” dedi.
Hatay’da şu ana kadar 100 bine yakın başvurunun yapıldığı ifade edilirken, konuya ilişkin bilgi veren Tektaş İmar Affı Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, başvuru süreci devam eden İmar Affı için atılması gereken 12 adımı şöyle özetledi:
-12 ADIM-
1. İmar Affı’ndan yararlanmak için, binanızdan sadece 1 (bir) hak sahibinin İmar Affı’na başvuruda bulunması yeterlidir.
2. İmar Affı uzmanları, binanız için tüm resmi incelemeleri yaparak, “binanızın tamamı” veya “bağımsız bölüm” için mi İmar Affı başvurusu yapılması gerektiğini tespit edip, binanın mevcut kullanımından dolayı ilerde problem teşkil etmeyecek şekilde İmar Affı başvuru içeriğini belirler.
3. İmar Affı uzmanları; eviniz, işyeriniz ve binanızın İmar Affı’ndan yararlanması için gerekli tüm teknik çalışmaları binada yapar.
4. Eviniz, işyeriniz ve binanıza ait bilgiler titizlikle uzman ekiplerce değerlendirildikten sonra, İmar Affı bilgileri sizin adınıza Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na beyan edilir.
5. İmar Affı için devlete ödemeniz gereken Yapı Kayıt bedeli İmar Affı uzmanlarınca hesaplanarak, Yapı Kayıt bedelinin nereye, nasıl, hangi açıklamayla yatırılacağını gösterir İmar Affı Ödeme Belgesi size teslim edilir
6. Yapı Kayıt bedelinin ödenmesi ile beraber, uzmanlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerekli işlem ve takibi yaparak eviniz, işyeriniz, binanızın imar affından yararlandığını gösterir Bakanlık onaylı yapı kayıt belgesini çıkararak tarafınıza teslim eder.
7. Eviniz, işyeriniz, binanızın İmar Affı’ndan yararlandığının ilgili resmi kurum ve kuruluşlara bildiriminin yapılması için İmar Affı uzmanları ilgili dilekçeleri sizin adınıza hazırlar.
8. İmar Affı kapsamına girmiş eviniz, işyeriniz, binanızın iskanlı tapularının çıkarılması veya iskanlı binanızdaki bağımsız bölümler için cins değişikliği yapmak istiyorsanız, İmar Affı uzmanları, binanızda bu kapsamda detaylı bir çalışma yapıp binanızın mevcut durumunu gösterir mimari projesini hazırlar.
9. Binanız için uzman ekiplerce hazırlanmış mimari projeye uygun olarak yetkili harita mühendisi tarafından binanın röperli çap, zemin tespit tutanağı hazırlanır ve İlçe Kadastro Müdürlüğünde onayı alınır. İlgili belediyenin talep etmesi halinde, binanız için deprem dayanıklılık raporu uzman ekiplerce hazırlanır ve belediyeden imar affı kapsamında “iskan olur” yazısı alınır.
10. İmar Affı uzmanlarınca binanız için hazırlanan İmar Affı dosyanız ilgili Tapu Müdürlüğüne teslim edilir.
11. İskanlı tapu için devlete ödemeniz gereken bedel; İmar Affı uzmanlarınca hesaplanarak, bu bedelin nereye, nasıl, hangi açıklamayla yatırılacağını gösterir iskan tapu ödeme belgesi size teslim edilir.
12. İskan tapu ödemesinin yapılması ile eviniz, işyeriniz, binanız için yeni iskanlı tapularınız İmar Affı uzmanlarımızca tarafınıza teslim edilir. -Tamer Yazar-