Suudi Arabistan’ın Türk mallarına boykot sorununun diploması ile çözülmesi gerektiğini savundu.
En Çok Zarar Hatay’a
Nevin Zeytineli, sorun çözülmezse, süreç içinde yurt içi ve dışındaki Türk firmalarının kapanacağına, Türk işçi ve iş insanlarının sınır dışı edilebileceğine dikkat çekti.
Suudi Arabistan’ın, bugünden itibaren devreye sokacağını açıkladığı “Türk Mallarına Boykot” uygulamasının, ülkemizi ve en çok da ilimizi etkileyeceği savunuldu. Konuya ilişkin bir değerlendirme yapan Büyük Birlik Partisi (BBP) Hatay İl Başkanı Nevin Zeytineli, Hatay’ın vazgeçilmez pazarlarından birinin Ortadoğu ülkelerine yapılan ticaretler olduğunu, Suriye’deki savaş nedeniyle, Türkiye’nin 14 Ortadoğu ülkesine açılan kapılarının kapanmasıyla birlikte, ilimizde ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar yaşandığına geçmişte şahit olunduğunu ve bu sıkıntıların da hala sürmekte olduğunu hatırlattı.
BBP İl Başkanı Nevin Zeytineli, Suudi Arabistan’ın bugünden itibaren yürürlüğe sokacağını duyurduğu “Türk Mallarına Boykot” uygulamasının diplomatik yöntemle mutlaka en kısa sürede çözülmesi gerekliliğine vurgu yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:
“Yıllardır dost bildiğimiz Suudi Arabistan’ın, ülkemizden ithalat yapmayacağını açıklaması, zaten ekonomik olarak sıkıntı yaşayan ilimiz için daha kötü sonuçların doğmasına neden olacaktır. Geçtiğimiz yıllara göre zaten bu pazarda yüzde onlara varan düşüşler yaşadık. Bölge olarak, ekonomik sıkıntılarla mücadele etmeye çalışan ilimiz, yeni bir kriz ile karşı karşıya kalmıştır.
Suudi Arabistan’ın, ambargo konusunda Bahreyn, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeleri yönlendirmesini de göz önüne alırsak, bu ülkelerle ihracat yapan birçok firma ciddi zarar görecektir. Ayrıca Suudi Arabistan başta olmak üzere, tüm Ortadoğu ülkelerinde işçi ve işveren olarak çalışanların önemli bir kısmı Hataylıdır. Dolayısı ile bu krizden en çok etkilenecek illerden biri de Hatay’dır.
Bu sorunun diplomasi ile acil çözüme kavuşturulması elzemdir. Geç kalınması ve yeterli tepki gösterilmemesi durumunda, ihracatçıların yanında birçok üretici de maddi sıkıntı yaşayacak, akabinde de birçok firma kapanacak ve belki de alacakları ödenmeden, işçi ve işverenlerimiz sınır dışı edilecektir. İhracatta dokuzuncu sırada olan ilimiz başta olmak üzere, ülke ekonomisi de ciddi zarar görecektir.
Hatay ekonomisinin çok kötü bir dönemden geçtiği, işsizlik oranının çok yüksek olduğu bu pandemi döneminde, ihracatımızın daha da sekteye uğraması, yalnız ekonomik değil, ciddi sosyoekonomik sorunlara da neden olacaktır. İlgililerin ve yetkililerin bu feryada kulak vermesini istirham ediyoruz.” -Cemil Yıldız-