Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Belediyeler Sorunlarıyla Başbaşa Bırakıldı

Milletvekili Serkan Topal, hizmet bekleyen vatandaşları korumak adına dahi belediyelere

Milletvekili Serkan Topal, hizmet bekleyen vatandaşları korumak adına dahi belediyelere herhangi bir destek verilmediğini söyledi, önergeyle konuyu meclis gündemine taşıdı

      CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, bir grup milletvekiliyle birlikte meclis başkanlığına ilettiği önergeyle belediyelerin sorunlarını gündeme getirdi. Milletvekili Serkan Topal, hizmet bekleyen vatandaşları korumak adına dahi belediyelere herhangi bir destek verilmediğini söyledi, belediyelerin sorunlarıyla başbaşa bırakıldığına vurgu yaptı.

      Belediyelerin toplumun temel ihtiyaçlarına yönelik, kar amacı gütmeden hizmet üreten demokratik kamu kurumları olduğunu belirten milletvekili Serkan topal, bu kapsamda, Anayasanın 121. Maddesinde, mahalli idarelere görevleriyle orantılı gelir kaynaklarının sağlanmasının gerektiğine vurgu yapıldığını hatırlattı, ancak son yıllarda görev ve sorumlulukları artan, özellikle pandemi sürecinde ve ekonomik buhran şartlarında hizmetlerinin önemi bir kez daha ortay çıkan belediyelere, görevlerine denk gelir kaynakları sağlanmadığını ifade etti.     

Belediyelerin mali yapıları güçlendirilmeli …

      Ülkemizde son yıllarda etkisini daha da artırarak bir buhrana dönüşen ekonomik sıkıntıların, belediyeleri de olumsuz etkilediğini belirten Milletvekili Serkan Topal, önergede şunlara yer verdi: “Bu kapsamda belediye hizmetlerinde kullanılan temel ürünlerin maliyetlerinde en az 3-4 kat artış yaşanmıştır. Son bir yılda 3 kat artan akaryakıt fiyatları, vatandaşlara toplu ulaşım hizmeti sunan belediyelerin fiyat tarifelerinin de yükselmesine  neden olmuştur. Ancak buna karşın pek çok belediye, akaryakıt fiyatlarında devam eden yükselişleri vatandaşlarımıza yansıtmamak için zarar etmelerine rağmen üretmeye devam etmektedir. Yine elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yaşanan artışlar, belediyelerin özellikle içme suyu temini, ekmek üretimi ve ulaşım hizmetlerinde ağır mali kayıplara neden olmaktadır. Ayrıca döviz kurunda yaşanan artışlar da dış finansmanla borçlanan belediyeler üzerinde ağır bir yük oluşturmaktadır.  Bu örnekleri  hemen her alanda çoğaltmak mümkündür. Ancak yaşanan tüm sıkıntılara karşı, hizmet bekleyen vatandaşları korumak adına dahi belediyelere herhangi bir destek verilmemiş, belediyeler sorunlarıyla başbaşa bırakılmıştır. Belediyelerin, bir aksamaya yol açmadan vatandaşlara ucuz ve kaliteli hizmet sunabilmesi amacıyla mali yapılarının güçlendirilmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

Alınan pay oranları 2012’den beri değişmedi …

      Belediyelerin gelirleri, genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları paylardan ve öz gelirlerinden oluşmaktadır. Belediyelerin ana gelir kaynağı olan ve İLBANK üzerinden aktarılan genel bütçe vergi gelirlerinden aldıkları payların oranları 2012 yılından bu yana değişmemiştir. Belediyelerin öz gelirleri de son 20 yılda yüzde 55’lerden yüzde 40’lara gerilemiştir.   

      Ayrıca belediyeler, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden aldıkları payların yanı sıra merkezi yönetim tarafından sağlanan ayni ve nakdi desteklerden de yararlanmaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İLBANK ve diğer kamu ve kuruluşlarınca sağlanan destekler incelendiğinde, belediyeler arasında siyasi parti kimliğine göre açık ayrımcılık yapıldığı görülmektedir.

      Bu kapsamda, belediyelerin mali sorunlarının araştırılması, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamı üzerinden ayrılan paylar dışında, merkezi yönetim tarafından belediyelere sağlanan destek, yardım ve diğer kaynakların incelenmesi, yaşanan sorunlara karşı kapsamlı politika ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla meclis araştırması açılmalı.”

      Mehmet ÖZGÜN