Coğrafi İşaret Protokolü
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) arasında, Belen Kömür Çukuru Pekmezinin coğrafi işaretler tescil başvurusu için işbirliği protokolü imzalandı.
Kars Balı (Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliği), Mut Zeytinyağı (Mut Ticaret ve Sanayi Odası), Melli İnciri (Bucak Belediye Başkanlığı, Bucak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü), Van Keledoşu (Van Ticaret ve Sanayi Odası), Van Savatlı Gümüş İşlemesi (Van Ticaret ve Sanayi Odası), Van Kavutu (Van Ticaret ve Sanayi Odası), Murtuğa (Van Ticaret ve Sanayi Odası), Trabzon Kazaziyesi (Trabzon Kuyumcular ve Saatçılar Odası), Amasya Çiçek Bamyası (Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü), Sivrihisar Muska Baklavası (Sivrihisar Belediye Başkanlığı), Tosya Bıçkısı (Tosya Kaymakamlığı), Daday Etli Ekmeği (Daday Belediyesi), Pınarbaşı Kara Çorba (Pınarbaşı Kaymakamlığı), Nallıhan İğne Oyası (Nallıhan Kalkınma Vakfı), Nallıhan Örtmesi (Nallıhan Kalkınma Vakfı), Nazilli Kar Helvası (Nazilli Ticaret Odası), Şanlıurfa Sadeyağı-Urfa Yağı (Şanlıurfa Ticaret Borsası), Tarsus Sarı Ulak Zeytini (Tarsus Ticaret Borsası), Milas Tepsi Böreği (Milas Ticaret ve Sanayi Odası) ve daha fazlası…
Alınan coğrafi işaretlerle zenginleşen yöresel kültürün önemine dikkati çeken isimlerden biri de, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan. Asan, “Türkiye, en fazla coğrafi işaret tesciline sahip ülkelerden biri olma yolunda hızla ilerliyor. Pek çok farklı kültür ve medeniyetin beşiği olan ülkemizin sahip olduğu bu zenginlik, coğrafi işaret tescilleriyle koruma altına alınarak, atalarımızdan miras kalan değerlerimiz gelecek nesillerimize en kıymetli haliyle bırakılma imkanı buluyor” derken, şehirlerin ‘Coğrafi İşaret’ trafiği içinde kazanabileceklerine işaret etti.
-PEKMEZ-
Bu trafik içinde yer alan Hatay’ın Coğrafi İşaretli yöresel ürünleri listesine önceki gün bir yenisi daha eklendi. Bu kapsamda bir araya gelen İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) arasında, Belen Kömür Çukuru Pekmezi’nin Coğrafi İşaret tescil başvurusu için işbirliği protokolü imzalandı.
DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, İTSO’nun bölge ekonomisine ve bölgenin tanıtımına katkı sağlayacak ürünlere destek vermesinden dolayı teşekkür ederek, “Kısaca coğrafi işaret; belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle, bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp, gösteren işaretlerdir. Belen Kömür Çukuru Pekmezi de bu bölgenin tanıtımında önem yer tutmaktadır. Coğrafi İşaret tescil başvurusu için birlikte yapacağımız İşbirliği Protokolü’nün bölgemiz ekonomisine katkı sağlayacağı temennisiyle hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
-DESTEK SÖZÜ-
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ise şunları söyledi:
“Bir bölgenin herhangi bir ürünü, halısı, kilimi, meyvesi, taşı, madeni, çeşitli malzemelerle oluşan işlemeleri diğer yörelerde üretilenlerden farklı olabilir. Bir yörede üretilen bir halı, kilim, kumaş, çini ve benzeri bir ürün ün kazanmış olabilir. Bu ürünlerde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün belli bir kaliteye sahip olduğu şeklinde algılanıp, güvenilir bulunabilir. Tüketiciler, söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri, yörenin adına belli bir güven duyarak, aynı nitelikteki diğer ürünlere tercih edebilirler.
Bugün bizler de, İTSO olarak yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde, Belen Kömür Çukuru bölgesinde üretilen ve ünü tüm Türkiye’ye yayılan Belen Kömür Çukuru Pekmezi’nin Coğrafi İşaretler kapsamına alınıp, gerekli altyapı çalışmalarının yapıldıktan sonra tanıtılması ve üretim kapasitesinin arttırılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Tabi bu konuda gerekirse, Belen Belediyesi ile de görüşülüp, destek alınabilir.”
Yapılan konuşmaların ardından, Belen Kömür Çukuru Pekmezinin Coğrafi İşaret tescil başvurusu için işbirliği protokolünü, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ve DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız birlikte imzaladılar.
Protokol imzalanmasında; İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Okan Belli, İTSO Başkan Yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO Muhasip üye Gassan Kuran, İTSO Yönetim Kurulu üyeleri Müfit Tennioğlu, Selma Yılmaz, Yusuf Yılmaz, Raşit Özyurt, Hıdır Güneş, İTSO Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez de yer aldı. -Tamer Yazar-