Demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile yürürlükte olduğu ülkelerde, kararlar karşılıklı fikir alışverişi, görüşmeler, konuşmalar, tartışmalar sonunda alınır.
Böyle olunca da o ülkede demokratik rejimin tam olarak uygulandığı kabul edilir.
Aksi durumlarda ise ya o ülkede demokratik rejim tam olarak mevcut değildir, ya da yasalarda var olarak gösterilmiş olsa bile demokrasinin dışına çıkma durumu söz konusu olabilir.
Bunun yanında demokrasinin olmadığı ülkelerde ise, kararlar karşılıklı görüşmeler, fikir alışverişleri yolu ile alınmaz. Alınmadığı için de o ülkede çoğulcu bir demokrasinin var olduğunu söylemek söz konusu olamaz.
İşte bu ortam içerisinde çeşitli ülkeler, değişik yönetim biçimini benimsemiş olurlar. Benimsedikleri bu yönetim biçimine göre de yönetilirler.
Ama şu husus hatırdan uzak tutulmamalıdır: Rejimlerin en iyisi ve ülke yararına en sağlıklı kararlar almak suretiyle ülkeyi yönetme konusunda doğru adımlar atılmasını sağlayabilen rejim de eksiksiz demokrasidir.
Birde demokratik rejimi kabul ettiği varsayıldığı halde, o rejimin tüm kurum ve kurallarının uygulanmadığı eksik demokratik yönetim biçimi söz konusu olabilir.
İşte böylesi sistemlerde, karşılıklı fikir alışverişi olmaz.
Böylesi sistemlerde herkes kendi görüşünü bildirmek suretiyle sağlıklı ve en doğru yolun bulunmasına çalışmaz.
Böylesi sistemlerde çoğunluğun değil, tek kişinin veya tek gurubun görüşü, sözü ve kararı ile hareket edilir, kararlar alınır.
Bu nedenle rejimlerin en iyisi olarak eksiksiz demokrasinin olduğunu bir kez daha anımsatmakta yarar görüyoruz.
Bu rejimin uygulandığı ülkelerde, yönetenler ve yönetime talib olanlar, BEN kelimesi yerine BİZ kelimesini kullanırlar.
Yine BENİM sözü yerine BİZİM sözümüz sık sık kullanılır.
Böyle olunca da kararların tek adam ve tek anlayış doğrultusunda alınmadığı, karşılıklı fikir alışverişi yapılmak, görüşler ortaya konulmak, bu görüşler doğrultusunda tartışmalar yapılmak suretiyle en doğru olan seçenek kabul edilir ve yaşama geçirilir.
Bu nedenle eksiksiz demokrasilerde tek adamlığa yer verilmez. Demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile uygulanması yoluna gidilir. Herkes kendi görüşünü ve düşüncelerini açıklar. Bunun eğrisi ve doğrusu ile tartışması yapılır. Sonunda ortaya çıkan fikir etrafında birleşmek suretiyle kararlar alınır. Alınan bu kararlar da BİZİM kararımız olarak duyurulur.
Bu nedenle her ülke, eğer eksiksiz demokrasiyi kabul etmiş ve bu kabul doğrultusunda kurumlarını oluşturmuş, kurallarını yaşama geçirmiş ise, o ülkede ne tek adam yönetimi söz konusu olabilir nede BEN kelimesi varlığını sürdürebilir.
Şimdi bütün bunları göz önünde bulundurmak suretiyle var olan rejimin adını bulmak ve koymak gerekir.
Bunun içinde o ülkede yaşayanlar, o ülkenin kaderini belirleyecek olan sistemin egemen olmasında söz sahibi olanlar, fikir sahipleri, kanaat önderleri, kendine düşeni yapmak ve ülkelerinde rejimlerin en iyisi olanının egemen olması yolunda çaba sarf etme gereğini duymalıdırlar.
Eğer bunlar yapılır ve gereği yerine getirilirse, bazı ülkelerde sık sık duyulan BEN kelimesi yerine BİZ kelimesi, BENİM sözcüğü yerine BİZİM sözcüğümüz, BENİM kararın yerine BİZİM kararımız kelime ve sözcükleri duyulur. Bu nedenle eksiksiz demokratik rejimlerde var olması gereken kuralları hatırlamak ve hatırlatmak gereğini duyuyoruz….
nabiinal@hotmail.com