Berlin Fruit Logistica Fuarı

‘Türkiye İçin Fırsat’ “Fuar, küresel yaş meyve sebze ticaretinde önemli yeri olan Türkiye’nin değişen ve artan tüketici taleplerine cevap verebilmesi ve kendisini tanıtabilmesi için iyi bir fırsat” diyen Ali Kavak, Fuar’ın stratejik önceliğine işaret etti. Türkiye’nin milli düzeyde katılımının Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirildiği Berlin FRUIT LOGISTICA 2018 – Uluslararası Meyve Sebze Ticaret Fuarı’na ilişkin […]

‘Türkiye İçin Fırsat’

“Fuar, küresel yaş meyve sebze ticaretinde önemli yeri olan Türkiye’nin değişen ve artan tüketici taleplerine cevap verebilmesi ve kendisini tanıtabilmesi için iyi bir fırsat” diyen Ali Kavak, Fuar’ın stratejik önceliğine işaret etti.

Türkiye’nin milli düzeyde katılımının Akdeniz İhracatçı Birlikleri tarafından gerçekleştirildiği Berlin FRUIT LOGISTICA 2018 – Uluslararası Meyve Sebze Ticaret Fuarı’na ilişkin konuşan Hataylı İşadamı, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, “Fruit Logistica Fuarı, Almanya’nın Türkiye için önemli bir pazar olmasının yanı sıra dünyanın birçok yerinden yaş meyve ve sebze sektörünü temsilen gelen katılımcı ve ziyaretçileriyle iş ilişkileri kurma olanaklarının sağlanabileceği ve sektörle ilgili son eğilimlerin yerinde takip edilebileceği önemli bir organizasyon. Diğer taraftan Fuar, küresel yaş meyve sebze ticaretinde önemli yeri olan Türkiye’nin değişen ve artan tüketici taleplerine cevap verebilmesi ve kendisini tanıtabilmesi için iyi bir fırsat” dedi.
-ÜRETİM GÜCÜ-
7-9 Şubat 2018 tarihlerinde Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen Fuar’ın, bu alanda önemli bir üretim gücünü elinde bulunduran Türkiye ihracatçıları adına önemli bir platform olduğunu söyleyen Ali Kavak, ülke olarak 2017 yılında 3,9 milyon ton yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirildiğini ve toplam yaş meyve sebze ihracatından elde edilen gelirin ise 2,23 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Sektör içerisinde narenciye ihracatının 1,67 milyon ton, yaş meyve ihracatının 1 milyon ton ve yaş sebze ihracatının da 1,26 milyon ton olarak gerçekleştiğini söyleyen Kavak, “Bu ürün gruplarından elde ettiğimiz döviz ise sırasıyla narenciyede 850 milyon dolar, yaş meyvede 793 milyon dolar ve yaş sebzede 563 milyon dolar oldu” dedi.
-İHRAÇ PAZARIMIZ-
Kavak, Almanya’nın yaş meyve sebzede üçüncü önemli ihraç pazarımız olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin en çok yaş meyve sebze ürünü ihraç ettiği ülke Rusya Federasyonu’dur. Bu pazar 638 milyon dolar ile Türkiye yaş meyve sebze ihracatının %29’unu oluşturuyor. Irak 254 milyon dolar ile %11 pazar payına sahip ikinci önemli ihraç pazarımız. Almanya 207 milyon dolar ve %9 pazar payı ile üçüncü önemli ihraç pazarımız. Romanya, Ukrayna, Suudi Arabistan ve Beyaz Rusya ise diğer önemli ihraç pazarlarıdır.”
-42 FİRMA –
Toplam 106.000 m2 kapalı alanda gerçekleştirilen, sektöründe Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı yaş meyve sebze fuarlarından olan ve 130 ülkeden 75.000 ziyaretçisi olan fuarda, ülkemiz bu yıl toplamda 1014 m²’lik alanda; taze meyve, sebze, narenciye, organik meyve-sebze ve paketleme sektöründen 30 firma ile temsil edildi. Bireysel katılımcılar ile birlikte toplam 42 Türk firması fuara katılım gösterdi.
-BÜYÜK İLGİ-
Fuar’da, Türk yaş meyve sebzesini tanıtmak amacıyla ‘Türkiye Markası Standı’ oluşturularak, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı ALATA Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen çekirdeksiz limon tanıtımı da yapıldı. Kütdiken’den üretilen bu çeşidin dünyada daha çok rağbet gördüğünü söyleyen yetkililer, özellikle sanayide bu tür ürünlerin daha çok tercih edileceğini belirtti.
Yaklaşık 106.000 m² kapalı alanda gerçekleştirilen Fuar’da; yaş meyve sebze, kuru meyveler, kabuklu meyveler, baharatlar, organik ürünler, taze kesilmiş hazır meyveler, bitkiler, çiçekler, paketleme-etiketleme makineleri, paketleme malzemeleri, dondurulmuş meyve-sebze ve baharatlar, tohum ve fidanlar, kalite kontrol sistemleri, soğutma-ürün izleme sistemleri, meyve sebze işleme-yıkama sistemleri ve benzeri ürün ve ekipmanlar sergilendi.
Genel olarak meyve sebze üreticileri, ithalat-ihracat firma temsilcileri, toptan ve perakende satış sektöründen temsilcilerin oluşturduğu fuar ziyaretçileri, yeni iş bağlantıları gerçekleştirmek, yeni tedarikçiler bulmak, yeni ürünleri görmek ve piyasaya ilişkin bilgi toplamak amacıyla firmalarla birebir iletişimde bulundu. -Tamer Yazar-

Exit mobile version