Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BİK’de dijital süreci

Çalışmaların % 90’ı dijitalde Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, çalışmalarının

Çalışmaların % 90’ı dijitalde

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, çalışmalarının büyük bölümünü dijitale taşıdı. Açıklama, Basın İlan Kurumu’nun iki gün süren BİK Üst Yönetimi ile Şube Müdürleri Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı’nda yapıldı. Toplantıda konuşan BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, gazetelerle daha yakın ilişkiler kurarak çalışmanın önemine değindi, BİK görev alanı dışında faaliyet gösteren gazete ve dergilerin oluşturduğu sıkıntılara dikkat çekti.
-SÖZDE GAZETECİLİK!-
Genel Müdür Karaca, ‘Sözde Gazetecilik’ yapanların nitelikli, özellikli, kaliteli gazetecilik faaliyetini ciddi tehdit altına soktuğunu vurguladığı konuşmasında, ayrıca ilgili üst makamlara konu ile ilgili sıkıntıları taşıdıklarını, korsan ve şantaj gazeteciliğinin önüne geçmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Karaca, yazılı basının, özellikle de yerel yazılı basının gazetecilik faaliyetini dijitale dönüşmesi gibi çok önemli bir dönemeçten geçtiğinin altını çizerek, “Dijitalleşmenin süreç olarak neleri kapsadığı konusu önemli ve izah gerektiren bir konu. Biz BİK olarak bu süreçlere katkı sunmak, farkındalık oluşturmak üzere planlamalar, projeler, çalışmalar yapıyor ve tüm bunlara hız vermeyi yeni yılda da sürdürmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.
-67 İL GEZDİK-
BİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan ise konuşmasında, 2017 yılı içinde 67 ili gezdiklerini ve bu gezilerde gazetelerin ve gazetecilerin sorunlarını dinlediklerini anlattı. Arslan, konuşmasında şunları söyledi:
“BİK dinamik bir Kurum. Mevzuat yapabilme gücüne sahip bir Genel Kurulu var. Sektörün ihtiyaçlarına anında cevap verebilen değişiklikler yapabiliyoruz. Yakın zamanda Güneydoğu illerini gezerek gazetecilerle ve gazete sahipleri ile bir araya geldik. Tüm Türkiye’de resmi ilanlara ilişkin resmi ilan fiyat tarifesi dışında, kurumların ilan vermemelerine dönük de sorunlar yaşıyoruz. Resmi ilanlarda söz konusu olduğunda işlerin birleştirilmesi, işlerin parçalanması, acil alım yoluna gidilmesi nedeniyle doğrudan alım yoluna gidilmesi gibi sebeplerle resmi ilanlar azalıyor. Resmi ilan kaynağını üretebilmek için birlikte çok çalışıyoruz.
Mahalli gazeteler, yerel kahramanlar ve yerel markalar üretirdi. Oysa son zamanlarda; ajans haberciliğinin ağır bastığı, basın toplantılarını takip etmeyen, kamu kurumlarının bültenlerini yayınlamanın ötesine geçemeyen gazetelerle karşı karşıyayız. Haber ajanslarının yaygınlaşmasının sonucu gazetelerin aynılaşması olmamalıdır. Gazeteleri ileriye götürmek, nitelikli eleman yetişmesine katkı sunmak, daha iyi gazetecilik yapılmasına yardımcı olmak adına BİK mevzuat değişikliklerine gitti. Resmi ilan alan gazetelerde dokuz bin fikir işçisi çalışıyor. Ancak bunların sadece üç biri basın kartı sahibi. Basın kartı sahipleri erken emekli olabiliyor. Bu bilgiden hareketle, bütün Şube Müdürlerimiz, bulundukları bölgede daha fazla basın işçisinin basın kartı sahibi olmasını teşvik etmelidir.”
Toplantı Radiant Yönetim Danışmanlığı’ndan Emre Kanaat’in “Stratejiden Hayata Dijital Dönüşüm Eğitimi” ve servis müdürlerinin bilgilendirme sunumları ile devam etti. -Cemil Yıldız-