İskenderun Teknik Üniversitesinde görev yapan İnş.Y.Mühendisi Doç.Dr. Sıtkı Alper Özdemir, 31 Mart yaklaşırken Hatay’da belediye başkan adaylarına belediyelerin asli görevlerinin imar düzenlemeleri ile fen işleri olduğunu hatırlattı
İSTE’de Rektör danışmanlığı da yapan İnş.Yüksek mühendisi Doç.Dr. Sıtkı Alper Özdemir’in, Hatay’daki büyükşehir ile 15 ilçe belediyesine başkan olmak isteyen adaylara hitaben mesajları şöyle:
“Hataylılar güzel insanlar, biz güzel insanlarız ve en iyi şehirlerde yaşamayı hak ediyoruz, hele ki 6 Şubat acılarından sonra…
15 ilçe ve 1 büyükşehir belediyesi olmak üzere tüm başkan adaylarına, ben bu işe talibim diyen tüm başkan olmayı isteyenlere;
Asli Görevinizi Biliyor Musunuz Ve Teknik Anlamda Hazır Mısınız?
Sırasıyla soruyorum;
1.Depremlerden sonra ilçeniz özelinde, il genelinde ve bölge fay hatlarının son durumunu öğrendiniz mi?
2.Zeminde sıvılaşma kaynaklı büyük yıkımı yaşadık,ilçeniz ve il özelinde zemin yapısıyla ilgili araştırma yaptınız mı?
3.Büyük depremde (6 Şubat) yıkılan yapıların yıkılma nedenlerini biliyor musunuz?
4.İmar planlarımızdaki sıkıntıları, depremle bağlantısını, kentsel dönüşüm gerekliliğini ve afet risk senaryolarını tek tek yazabiliyor musunuz?
5.Şehir içinden geçen sulama kanalı, feyezan kanalı, ırmak ve nehir yataklarındaki yapılaşmadan, taşkın riskinden haberiniz var mı?
6.Belediyelerimizin yetkisinde olan, imar plan revizyonlarında neler yapılması gerektiğinin teknik analizini, yapı max yükseklileri yani dikey mimariyi yatay mimariye çevirecek imar plan çözümleriniz hazır mı?
7.Artan nüfus ve artan araç sayısına karşın ulaşım ile ilgili analizlerinizi yapıp, güzergah planlamalarınızı hazırladınız mı?
8.Körfez bölgesi ve Ova bölgesi olarak hafif raylı (tramvay) ulaşım sistemini ilçe içi ve ilçeler arası ulaşımda hayata geçirmeyi düşünüyor musunuz?
9.Körfez bölgesindeki hava kalite (kirliliği) resmi rakamlarına göre yaşam sürelerimizin kısaldığının farkında mısınız, bu konuda bir çözümünüz var mı?
10.Konut ihtiyacının bu kadar acil şekilde çözülmesi gerektiği bir durumda, talip olduğunuz belediyeler adına çözüm modelleriniz var mı?
11.“Ortak akıl, birlikte yönetim, ben değil biz, memleket sevdası” klişe sloganlarınızı seçime yönelik yöntem olarak mı kullanacaksınız, yoksa içini dolduracak yönetim ve planlama ekipleriniz, sistemleriniz var mı?
12.Talip olduğunuz belediyenin 5 yıllık toplam yaklaşık gelirini, personel ödemeleriniz düşüldükten sonra kalan rakamları ve bu rakamlarla neleri başarabileceğinizin programını yaptınız mı?
13.”Hükümetin gücü, muhalefetin gücü, Konya Belediyesinin gücü, İstanbul Belediyesinin gücü ile” gibi sonucunun hiçbir zaman Hatay’a yansımadığını bildiğimiz sözleri bırakıp, kendi gücünüzle vaatlerinizi yerine getireceğinizi temin eder misiniz?
Depremde yıkıldık, selde sular altında kaldık, yollarımız yetersiz, hastanelerimiz yetersiz, okullarımız eski, kamu binalarımız hasarlı ya da yıkık, tarım var, sanayi var ancak HATAY’da HAYAT YOK.
Tüm siyasi teamüllerden ve klişelerden uzak, somutları duymayı özlemle bekliyoruz.
Meclis Üyelerine De Mesaj
Doç.Dr. Sıtkı Alper Özdemir, belediye başkanları yanı sıra mecliste görev alacak meclis üyelerinin de önemli olduğunun altını çizerek “İmar planlarını meclis üyelerinin yapacağını hatırlattı ve şöyle devam etti:
“İmar Planlarımızı belediye meclis üyeleri belirleyecek!
Belediye meclis üyesi listeleri açıklanıyor.
Mevzuat hükümlerine göre hala imar planlarımızı belediye meclisleri düzenleyeceğine göre…
Meclis üyelerinin ne kadarı teknik personel olacak?
Mimar, şehir plancı, inşaat mühendisi, jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisi, peyzaj mimarı ve avukatlar belediye meclislerimizin ne kadarında yer alacak?
HATIRLATMA;
“Deprem dirençli ve afet önlemli kentler” ancak afet riskleri gözetilmiş ve doğru hazırlanmış “imar planlarının” hayata geçirilmesi ile mümkün olacaktır.” -Adil Yeşildağ-