Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Emrah Akyüz…

Glasgow’daki Uluslararası Kongre’deki sunumunda, ilimiz HATAY için dikkat çekici şeyler

Glasgow’daki Uluslararası Kongre’deki sunumunda, ilimiz HATAY için dikkat çekici şeyler anlattı:

Hatay’da, İklim Değişikliğinin Sonuçları Daha Acı Olacak!

Glasgow’da düzenlenen İklim Zirvesi nedeniyle, hem Türkiye’nin hem de dünyanın gözü “iklim değişikliği” sorununda. Bu konuda dikkat çekici tespitlerde bulunan, Bingöl Üniversitesi’nde görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Emrah Akyüz, Hatay ve çevre illerin, iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık sorunu ile karşı karşıya kalacaklarını bildirdi.

Toplumun iklim değişikliği hakkında bilinçlendirilmesi ve iklim değişikliğinin, ilimiz Hatay ve çevre illerde kuraklık sorununu tetiklemesi hakkındaki bilimsel açıklamalarını Glasgow Zirvesi’nde dile getirdiğini söyleyen Akyüz, iklime dair değişikliğin tüm dünyada etkilerini arttırdığını, tüm dünyanın dikkatinin de iklim değişikliği üzerinde olduğu bu dönemde, kendisinin de çevre sorunları üzerine bilimsel çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

KURAKLIK RİSKİ ARTACAK

“Dünyayı Kurtar: Temiz Çevrenin Bilimsel Sırları” ve “Çevre Sorunlarında Bilinmeyen 100 Bilimsel Gerçek” gibi çok sayıda bilimsel kitabın yazarı olan Dr. Emrah Akyüz, iklim değişikliğinin etkilerini arttırmasıyla beraber, Hatay ve çevre illerde kuraklık sorununun daha da tehlikeli boyutlara ulaşacağını belirtti.

Bingöl Üniversitesi’nde görevli, Dr. Öğretim üyesi Emrah Akyüz, “İklim Değişikliği, Dünyanın Karşı Karşıya Kaldığı En Önemli Sorun” başlıklı sunumunda şunları kaydetti:

“Artık tüm insanlık kabul etmektedir ki, iklim değişikliği, içinde yaşadığımız dönemin en önemli çevre sorunudur. Sanayi devrimi ile başlayan iktisadi ve toplumsal dönüşüm, sera gazlarının salınımının kontrol edilemez boyutlara ulaşmasına neden olarak, iklimlerin kısa süre içerisinde ani şekilde değişmesini tetiklemektedir.

İklim değişikliğinin şiddetinin ilerleyen dönemlerde daha da artmasıyla, küresel ölçekte alarm verici boyutta çevre sorunları daha yoğun ve sık görülmeye başlanacaktır. Hem insanlar, hem bitkiler, hem de hayvanlar, iklim değişikliğinin neden olduğu ekolojik yıkım sebebiyle yok olma riski altındadır. Tüm canlıları tehdit eden iklim değişikliği, ekolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır.”

Dr. Akyüz’ün sunumundan özet başlıklar şöyle:

-Türkiye, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden bir tanesi.”

– “Türkiye’nin su kaynakları, iklim değişikliğinden dolayı yok oluyor.”

“Hatay ve çevre illeri, kuraklık riski ile karşı karşıya.”

3 ÖNEMLİ ADIM

Glasgow’daki uluslararası toplantıdaki sunumunda, yarı kurak iklim tipine sahip olan ilimiz Hatay ve çevre illerin, küresel ısınmanın neden olduğu kuraklık sorunundan en fazla etkilenmesi muhtemel bölgeler olduklarının altını çizen Dr. Emrah Akyüz, şöyle devam etti:

“İklim değişikliği önleyebilmek için küresel ölçekte çevre politikalarının hayata geçirilmesi gerekmektedir. Çünkü iklim değişikliği küresel bir sorundur. Fakat bölgesel politikalarla da iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak mümkündür.”

Dr. Emrah Akyüz, Hatay ve çevre illerin, iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık sorunu ile mücadelede atması gereken adımları üç başlık altında özetlemenin mümkün olduğunun altını çizdi ve bu üç ana başlığı şöyle sıraladı:

“Birincisi, mevcut tatlı su kaynaklarının korunması ve bunların rasyonel bir şekilde kullanılmasıdır. Temel ihtiyaçlar dışında, tatlı su rezervlerinin kullanımının kısıtlanması gerekmektedir. İkincisi, iklim değişikliği hakkında toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Toplumun, iklim değişikliğinin neden olduğu riskler ve bu risklere karşı yapılması gerekenler hakkında bilinçlendirilmesi, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının salınımın azaltılmasına katkı sağlayabilir.

Üçüncüsü, tarımsal faaliyetlerde daha az suya ihtiyaç duyan tarım ürünlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Tatlı su kaynaklarının önemli bir kısmı tarımsal faaliyetlerde kullanılmaktadır.” -Cemil Yıldız-