Binlerce ölen balığın ardından…

Eldeki İfade İçin Ne Yapsak? “Canlanan Asi’yi kirleterek öldürmeyelim…” desek de, binlerce balığın ölümü ile bir başka tartışmanın orta yerinde, Asi Nehri. Akıp giden sularını, kurulan bentler ve oluşturulan baraj sistemi ile tutarken, yaşananlara şaşırmayı bıraksak mı? Nehir balığını göl balığı haline getiren sistemde, balıkların, durağan suda hayatta kalma çabalarına şahitlik eden kent insanı, Antakya’nın […]

Eldeki İfade İçin Ne Yapsak?

“Canlanan Asi’yi kirleterek öldürmeyelim…” desek de, binlerce balığın ölümü ile bir başka tartışmanın orta yerinde, Asi Nehri. Akıp giden sularını, kurulan bentler ve oluşturulan baraj sistemi ile tutarken, yaşananlara şaşırmayı bıraksak mı?

Nehir balığını göl balığı haline getiren sistemde, balıkların, durağan suda hayatta kalma çabalarına şahitlik eden kent insanı, Antakya’nın orta yerinden geçip giden Asi Nehri’nin son fotoğrafından duruyor, ölen binlerce balığın toplanmasının ardından yapılması gerekenlerde duruyor, ama sorumlu da arıyor.
Belediyeler eliyle, nehrin her iki yanında kurulan baraj sistemi ile beraber, nehirdeki su akışkanlığının sıfırlandığını, nehirdeki balıkların ise adeta bir göl haline getirilen dar bir bölümde sıkışıp kaldığını ifade eden vatandaşlar, doğal denge ile oynamamak gerektiğine işaret ederken, bir şeyin altını çiziyor…
“Her yaz kuruyan ve kötü görüntü veren Asi Nehri’ni Antakya’nın bu bölümünde canlı tutmak uğruna, balıkların ölümünü adeta seyrediyoruz. Peki, elde ettiğimiz görselin maliyetine iliştirdiğimiz onca balık için ‘olur böyle şeyler’ mi diyeceğiz, yoksa doğanın dengesi ile oynamaktan sıkılıp, onunla işbirliği mi yapacağız?” -Tamer Yazar-

Exit mobile version