Bir ayda ‘8 koronavirüs testi’ Normal mi?

29 Temmuz’da, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi… 3 Ağustos’ta, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay… 8 Ağustos’ta, AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu… Tarihler ve isimler, 24 Temmuz’daki İstanbul Ayasofya Cami açılışı sırasında MASKESİZ olarak poz veren ve koronavirüs testleri pozitif çıkan 3 isme ait! Ancak asıl tartışma, AK Partili Türkoğlu’nun, bir ayda […]

29 Temmuz’da, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi… 3 Ağustos’ta, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay… 8 Ağustos’ta, AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu… Tarihler ve isimler, 24 Temmuz’daki İstanbul Ayasofya Cami açılışı sırasında MASKESİZ olarak poz veren ve koronavirüs testleri pozitif çıkan 3 isme ait! Ancak asıl tartışma, AK Partili Türkoğlu’nun, bir ayda 8 koronavirüs (Kovid-19) testi yaptırması ve sonuncusunun pozitif çıktığını duyurmasının ardından geldi.

AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “1 ay içinde 7 kez Kovid-19 testi yaptırdım. En son açıklanan 8. PCR testim ne yazık ki pozitif çıktı” açıklamasını yaptı. Türkoğlu’nun bu açıklamasının ardından, Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) tepki geldi. TTB Başkanı Prof. Dr. Adıyaman, “Günlük test sayıları; risk faktörlerine göre mi, Cumhurbaşkanlığı çalışanlarına mı, Meclis’te çalışanlara mı yapıldığı açıklanmalı. Meclis’te çalışan bir Milletvekiline haftada 2 kez testin, hangi mantıkla ve hangi bilimsel veriyle yapıldığının açıklamasını istiyoruz” dedi.
-SAĞLIKÇILAR!-
“Sağlık çalışanlarına, hastalarla doğrudan muhatap olanlara, filyasyona katılanlara rutin test yapılması gerektiğini 4 aydır söylüyoruz ve bu dinlenmiyor” diyen Prof. Adıyaman, bir Milletvekiline bir ayda 8 test yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bu bir skandaldır” ifadelerini kullandı.
-SORULAR!-
Hukukçu Kerem Altıparmak ise AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu tarafından açıklaması yapılan ‘test sayısının’ genel tablo içindeki yerini sorgularken, şu soruları gündeme taşıdı:
“Sayın Vekil, açıklamasında, 8 kez test yaptırdığını ve 8. de pozitif çıktığını belirtiyor. Sürekli test yapılan kişiler kimlerdir? Herhangi bir vatandaş, isterse 8 test yaptırabilir mi? Bakanlığın yayınladığı test istatistiklerinde, Sayın Vekil 1 kez mi, 8 kez mi gözükmektedir?”
-2 TÜR TEST!-
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’a göre, koronavirüse karşı iki ana tür test bulunuyor. Bunlardan ilk grubun, cihaz gerektiren PCR (Polymerase Chain Reaction- Polimeraz Zincir Reaksiyonu) testleri olduğunu ifade eden Azap, ikinci grubun ise kamuoyunda hızlı tanı testi olarak da bilinen kart testleri olduğunu dile getirdi.
Azap’ın bir tespiti ise, AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu’nun neden bu kadar çok test yaptırdığına ve neden sonuncusunda pozitif çıktığına dair:
“PCR testlerinin ise şöyle bir sıkıntısı var: Hastalar, virüsü aralıklı olarak saçıyor. Bu, hastalığın çok kötü bir özelliği. O yüzden, aslında hasta kişi virüsü taşıdığı halde, PCR testi negatif olabiliyor.”
-PEKİ, KİMLER?-
Kamuoyunun bir bölümündeki yanlış kanaatin aksine, koronavirüs testleri, isteyen herkesin yaptırabileceği testler değil. Bunun için bazı hastalık belirtilerine bakılıyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Azap, hangi şartlarla test yapıldığını anlatırken, sözlerine, “Bir kere koronavirüsten şüphelenmemiz gerekiyor” diye başlıyor ve devam ediyor:
“Kişide, koronavirüs belirtilerinin olması ve bir de bu belirtileri başka bir nedenle açıklayamıyor olmamız lazım. Çünkü ateş ve öksürük birçok durumda olabilir ya da mesela tek başına öksürük, bir sürü alerjide bile olur. Reflüde olur, farenjitte olur vs. O yüzden, şu an için başka bir nedene bağlayamayacağımız, koronavirüs enfeksiyonu belirtileri olan kişilerden örnek alınıyor. Bir de bu kişilerin yakın temas ettiği kişiler varsa, herhangi bir solunum şikayetinde yine örnek alınıyor. Hasta, son 14 gün içinde yurtdışından geldiyse ve ateş ile buna eşlik eden öksürük veya solunum sıkıntısı varsa, yine örnek alınıyor. Eğer bir hastada hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ağır bir zatürre varsa ve yine bu zatürre başka bir nedenle açıklanamadıysa da örnek alınıyor.”
-UYGULAMA!-
PCR testlerinde, burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınmaktadır. Bunun yanında, öksürdükten sonra çıkan balgam da örnek olarak alınabilmektedir. Koronavirüs için kullanılıyorsa, hastalığın ilk dönemlerinde, bu test için boğaz ya da burundan örnek alınması daha uygundur. Ancak ilerleyen dönemde, havayollarından örnek alınmalıdır. Çünkü hastalığın ilerleyen aşamalarında, boğaz ya da burun kısmında virüsten örnek kalmamış olabilir.
Doğru zamanda ve doğru bir şekilde, sağlık görevlisi tarafından alınan örnek, özel bir kaba konulmaktadır ve bu örnek, laboratuarda test kartuşuna aktarılmaktadır. Bu aşamadan sonra örnek, otomatik olarak filtre edilmektedir. Daha sonra ultrasonik dalgalarla virüsün DNA’sı salınır. Bu aşamada, PCR ajanlarıyla DNA molekülleri karışır. Sonrasında reaksiyon tüpünde, gerçek zamanlı çoğalma ve tanımlama yapılır. Ve sonrasında da sonuç aşamasına gelinir.
PCR; 94°C-98 °C aralığında gerçekleştirilen denatürasyon, yani yüksek ısıya maruz kalan DNA’nın iki zincirinin ayrılması, 37 °C-65 °C aralığında gerçekleştirilen tavlama yani sentetik oligonükleotidlerin hedef DNA’ya bağlanması (hibridizasyon) ve 72 °C’de gerçekleştirilen uzama aşamaları olmak üzere 3 aşamadan meydana gelir.
Test, bu aşamaların belirli bir döngüde ve sayıda tekrarlanması ile gerçekleştirilmektedir. PCR testlerinde iki tür uygulama vardır. Bunlar, gerçek zamanlı PCR, yani real time PCR ve hızlı sonuç veren PCR’dir. Gerçek zamanlı PCR, sonucu 1-3 saat içinde çıkarken, hızlı sonuçlu olanlarda 15 dakikadan 1,5 saate kadar sürede sonuç alınabilir.
-SORGU!-
Merak edilen, Türkiye’nin her yerinden gelen yaklaşık 350 bin kişinin kıldığı Cuma Namazı ile beraber 24 Temmuz’da hizmete giren Ayasofya Cami açılışı sırasında, aynı fotoğraf karesi içinde “maskesiz” olarak görülen 3 AK Partili Milletvekilinin de koronavirüs testlerinin belli aralıklarla pozitif çıkmasının tesadüf olup olmadığı!  Tamer Yazar

Exit mobile version