Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir Dirhem Tedbir, Binlerce Belayı Def Eder…

Başkan Savaş, kişisel tedbirlerin alınıp, evrensel kurallara uyulmasının önemine dikkat

Başkan Savaş, kişisel tedbirlerin alınıp, evrensel kurallara uyulmasının önemine dikkat çekti.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bir televizyon programında yaptığı konuşmada, küresel salgına karşı kişisel tedbirlerin alınıp, evrensel kurallara uyulmasının önemine dikkat çekti ve “Bir dirhem tedbir binlerce belayı def eder” mesajını verdi.
HRT Akdeniz TV’de katıldığı programda, Hatay’da da test yapılmaya başlanacağını, belki de test az yapıldığı için sonuçlar bu şekilde olduğunu, yurt dışında testler daha çok yapıldığını söyleyen Başkan Savaş, konuşmasında şunlara yer verdi:
“Bir dirhem tedbir, binlerce belayı def eder. Bu nedenle test yapmaktan korkmamak lazım. Bu da biraz imkan meselesi, test yaptıkça, izolasyonu da o kadar hızlı sağlarsınız. Milyonlarca insanı da bu hastalıktan korumuş olursunuz. Eşim de ben de Pandemi kurulundayız. Ben, bir doktor olarak şunu söyleyebilirim. Bu hastalık başlarken, tedbir alınması çok daha önemliydi. Özellikle uluslararası uçuşlarda ya da iller arası geçişlerde yasak, 65 yaş ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağını ilk başlarda 30 gün uygulansaydı şu andaki vakaların % 99’unu görmezdik. İlk hasta olan 14-15 günde başka bir vatandaşı hasta etse de hasta olasılığını en aza indirmiş olurdunuz.
Birbirine samimiyetle sarılan, bunu yapmayınca eksiklik olarak gören bir toplumuz. Böyle bir toplumda yüksek ve cesur tedbirler gerekiyordu. Biraz geciktik. Bu durum, sokağa çıkma yasağına kadar gider. Ben, hükümet olsam, insanları en az 30 gün evden çıkmamasını ister ve ekonomik olarak da insanların ihtiyaçlarını karşılarım. Sanırım iktidar, sokağa çıkma yasağını bütçe ile ilgili sorunlardan dolayı yapamıyor. İnsan sağlığından daha önemli başka ne olabilir?”
İzole olan çocuklar çok çabuk hasta oluyor…
Gerilmeye ve korkmaya çok gerek olmadığını belirten Başkan Savaş, kişisel tedbirlerin alınıp, evrensel kurallara uyulmasının önemine değindi ve “Bizler, sokakta yetiştiğimiz için birçok hastalığa bağışıklık kazandık. Çünkü birçok mikroba karşı bağışıklık kazandık. Ama toplumdan izole olan çocuklar çok çabuk hasta olur, bağışıklık sistemi dirençli hale gelmemiştir. Bu mikroplarla mücadele etmemiş, çok antikor olmamış insanların bağışıklık, yani immün sistemleri çok gelişmemiş olur. Bu nedenle çocuklarımızı her şeyden korumak doğru değil. Normal hayatla tanıştırmakta fayda var” dedi.
Ayak yıkandıktan sonra eller sabunlanmalı…
Abdest almakla ilgili yapılan eleştirilere değinen Başkan Savaş, konuşmasında şunları dile getirdi:
“Geçen gün abdest almayı anlattık. Hemen bir CHP’li belediye başkanı veya bir bilim adamı, ‘abdest almayı tarif edemez’ diye bir algı oluşmuş. Bir Müslüman olarak ben, abdest almayı tarif edebilirim. Ben doktorum. İnsanın genital bölgesi dışında en kirli organı ayaklarıdır. En çok mikrop ve bakteri ayaktadır. Zatürrede en çok mantar enfeksiyonları başı çeker.
Ben, hükümetin aldığı önlemleri de yeterli bulmuyorum. Geç kalıyorlar. ‘Biz bu tedbirleri daha nasıl alırız’ diye konuşacağına, benim abdest tarifimden rahatsız oluyorlar. İslam dini sizin tekelinizde mi? Din, hepimizin dini. Benim bu açıklamamdan sonra birçok vatandaş arayıp teşekkür etti. ‘Ben, abdest almaya başlarken, elimi sabunluyorum ama… En son ayağımı yıkadıktan sonra sabunlamıyordum’ diyorlar. Ayağını yıkadıktan sonra elini sabunlayacaksın. Sabunlamadan, elimizi yüzümüze sürersek, tüm mikrobu vücudumuza yaymış oluruz. Temizlik imandandır.”
Mehmet ÖZGÜN