Doğuş Koleji Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek bu anlamlı konser, depremler nedeniyle hayatını kaybedenlerin anısına, zarar gören bölgelere ve bölgedeki insanlara duyulan sevgi ve dayanışma duygularını iletmek amacı taşıyor.
Konserde, Fuat Saka’nın bestelediği eserler, Çukurova Filarmoni Orkestrası tarafından seslendirilecek. Orkestranın şefliğini Eray İnal üstleniyor. Konserde ayrıca, Vangelis Zografos’un aranjmanları, Cihan Yurtçu’nun kavalı, Zacharias Spyriadis’in Girit kemençesiyle eşlik edeceği ve Fuat Saka ve Ioanna Forti’nin şarkılarını seslendireceği özel bir performans sergilenecek.
Giriş Ücretsiz, Davetiyeler İçin Önceden Başvuru
Konser, depremzedelere olan duyarlılığın artırılması ve dayanışmanın güçlendirilmesi amacıyla düzenleniyor. Girişin ücretsiz olduğu etkinlik için önceden davetiye alınması gerektiği belirtiliyor. Davetiyeler için başvurular [email protected] adresine yapılabilir. Aynı zamanda görsel de yer alan QR Kod okutularak çıkan form doldurulabilir.
Destekleyen ve Onursal Destekleyen Kurumlar
Konseri destekleyen kurumlar arasında, Türkiye-Almanya Kültür Forumu (KulturForum 30 Jahre) ve onursal destekçiler olarak Staatskanzlei Nordrhein-Westfalen, UNO-Flüchtlingshilfe, K. Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanlığı ve Birleşmiş Milletler Göçmen Dairesi yer alıyor.
Etkinlik Detayları:
Tarih: 5 Şubat 2025, Çarşamba
Saat: 18:30 (Giriş: 17:30)
Yer: Doğuş Koleji Konser Salonu, Aşağıokçular Kampüsü, Defne – Hatay
Katılım: Ücretsiz (Önceden davetiye alınması rica olunur)
Fuat Saka kimdir?
Fuat Saka, 1952 yılında Kasımpaşa’da doğdu. Trabzon’un Sotka Mahallesinde büyüdü. Anne tarafı, Kars’tan Akçaabat’a göç etmiştir ve Gürcü asıllıdır. Baba tarafından ise Batum’dan Trabzon’a göç etmiş bir aileye mensuptur. Babası bir yaylı tambur ustası olan Saka’nın müziğe ilgisi çocukluk yıllarında başladı. Bu yıllarda akordiyon dersleri aldı. Trabzon yıllarında; KTÜ müzik bölümü öğrencileriyle yerel bir radyo olan Boztepe FM’de programlar yaptı. Bu programlar onun batı müziğine ilgi duymasını sağladı. İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü resim bölümünü bitirdi. 1977-1980 yılları arasında resim öğretmenliği yaptı. TÖB-DER`de görev aldı. Bu yıllarda birçok beste yaptı. Edip Akbayram ve Selda Bağcan gibi şarkıcıların konserlerinden önce küçük gösteriler yaptı. Daha sonra albüm çalışmaları yaparken siyasi sorunlardan dolayı yurt dışına çıktı. Paris`te ve Hamburg`da yaşadı, müzik eğitimi aldı. İlk albümünü 1982 yılında “Yıkılır Zulmün Son Kaleleri” adıyla çıkardı.
Müziğine Lazca caz yakıştırması yapılan Fuat Saka, müzik yaşamını 20 yıl kadar yurt dışında sürdürdü. İlan edilen genel afla, 12 Eylül Darbesi yükümlülerinin affedilmesiyle, Zülfü Livaneli, Cem Karaca gibi sanatçılarla birlikte Türkiye’ye çağrılmasına rağmen dönmeyince vatandaşlıktan çıkarıldı. 90’lı yılların sonunda Alman vatandaşlığı aldıktan sonra yurda döndü. Saka, tiyatro yönetmeni Telat Yurtsever ile 1994 yılında çocuklar için “Torik Balıklar Ülkesinde” adlı albümünü çıkardı.1996’da ise Demir Gökgöl’le “Arhavili İsmail” albümünü oluşturdu.
Yerli ve yabancı müzisyenler için düzenlemeler yapan Saka, lazutlar serisinin ilki olan “Lazutlar”ı 1997 yılında piyasaya sürdü.
Saka, uluslararası birçok solo konser verdi; Almanya, Fransa, Danimarka ve Türkiye’den birçok müzisyenle çalıştı. Uluslararası alanda Türk halk müziğini tanıttığı için 2000’de Truva Folklor Araştırmaları Kurumu tarafından ödüllendirildi. Yunan müzisyenler Nikos Papazoglou ve Dionysis Savvopoulos ile birçok ortak çalışmada yer aldı.