Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir günde 3000 kişi

Samandağ 1.Ulusal İpek Baharı

Samandağ 1.Ulusal İpek Baharı Festivali görkemli bir açılışla başladı. Ünlü modacılar Samandağ’a geldi, ilk günkü Zakkum konserini ise 3000 kişi izledi.

Samandağ Belediyesi ve Samandağ Kadın Dayanışma Derneği işbirliğiyle hazırlanan 1.Ulusal İpek Baharı Festivali görkemli bir açılışla start aldı. Açılış, yağış dolayısıyla Samandağ Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılış törenine CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, Hatay BŞB Başkanı Lütfü Savaş, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, ,Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Çulha, eski Bakan Nihat Matkap, CHP Kadın Kolları MYK üyesi Suzan Şahin, MKÜ’den Prof. Dr. Nazan Savaş, CHP Hatay Kadın Kolları Başkanı Filiz Haksöz, CHP İlçe Başkanı İbrahim Aydoğan, Modacı Bahar Korçan, Modacı Hüseyin Küçük, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta konuşan Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Samandağ’da ipekçiliği yeniden eski canlılığına kavuşturma adına bu girişimi yaptıklarını kaydetti ve kadın istihdam projelerini her zaman önemsediklerinin altını çizdiği konuşmasında özele şunları söyledi:
“Çocuğunuz Bizimle Güvende Projesi, el sanatları projeleri, kültür ve sanat faaliyetleri yürüten ve destekleyen Belediyemiz, Samandağ’ımızın en önemli kültürel miraslarından biri olan ipekçilikte de kadınlar için ev eksenli üretim çalışmalarına başlamıştır.

2015 yılında başlayan bu projemizi, dut fidanlarını dikerek başladık. Hem ninelerimizin anlattığı hem de tarihi kaynaklarda yer aldığı gibi, yeniden dut bahçelerinin olduğu bir Samandağ düşledik. Biz de bu düşten yola çıkarak, 1000 civarında dut fidanını Samandağ’da diktik. Eski Mağaracık Belediyesi mezbahanesinden, ipekböceği yetiştiriciliği ve ipek dokumacılığı eğitimlerinin verileceği yeni bir hizmet alanı oluşturduk. Zemin katında, tohumdan tırtıllara kozaya dönüşen üretim çalışması yapılırken, üst katı da dokuma yapılan bir mekana dönüştürdük. Bir tarafı dut bahçesi bir tarafı ipekböceği ve kozanın üretileceği bir mekan iken, bir tarafında da ipliğin kumaşa döndüğü ipek evi hayalinden İpek Köyü’ne dönüştürme hayalimiz var. Bu hayalimiz, İpek Köyümüzde yeni dutluklar ve yeni üretim yerleri kurarak, Samandağ ipeğini hem istihdama katmak hem de koruyarak çocuklarımıza bırakmaktır. Atalarımızdan kalan bu kültürel mirasın korunması ve yöre kadınlarımıza öğretilmesi için ‘İpek Eller İpek İşler’ adı altında bir proje geliştirdik. Bu projede amacımız, yöre kadınlarımızın, ipekböceği üretiminden dokumaya kadar her aşamasını öğrenip, kendi evinde ve atölyesinde üretir hale gelmeleridir. Bu amaçla, İpek Eller İpek İşler Projesi için Hatay İşkur Müdürlüğü, Samandağ İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği ve Belediyemiz ortak bir çalışma yaparak bir eğitim programı yaptı. Bu programda, 25 kursiyer kadınımız Nisan ayında ipekböceği yetiştirip koza elde ettiler ve ardından bugüne kadar büyük heyecan ve istekle ipek dokumalar yaptılar.”
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, şöyle devam etti:
“Bu projenin hayat bulmasında en çok emek eden, proje ortağı ve mimarı Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir’e, projenin her aşamasıyla katkı sunan Öğretim Görevlisi Berna İleri’ye, bu konudaki karar süreçlerinde desteklerini hep yanımızda hissettiğimiz Meclis üyelerine, teknik desteklerle ve kendileri de yanımızda durarak bize güç veren Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş’a, Samandağ Belediyesi çalışanlarına, Samandağ İpek Köyü’nde aylarca emek ederek bu sürecin kahramanları olan İpek Köyü kadınlarına, siz değerli halkımıza ve bizleri onore eden bütün misafirlerimize teşekkür ediyor, saygılar sunu-yorum.” -Gökay Gökdemir-