Bir tarafta Antakya…
Bir tarafta Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan sokak sağlıklaştırma ve restorasyon projesi, diğer tarafta ise Antakya Belediyesi’nin tarihi Kurtuluş Caddesi’ni içeren devasa çalışması… Meraklı gözler, detaylara dokunan çalışmaların üzerinde!
“Uzun zamandır böylesi bir çabaya tanıklık etmemiştik. Her iki belediye de bir şekilde işin ucundan tutmuşa benziyor. İnşallah güzel bir şeyler olur, ama yanlışlar da temizlenir…”
Dünya’nın ışıklandırılan ilk caddesi ünvanlı, eski Roma kentinin dün hikayeli Kurtuluş Caddesi’nin bir sakini tarafından söylenenler, beklentiyi de netleştiriyor, ama o beklentileri omuzlayan yerel yönetimlere de ekstra sorumluluk yüklüyor. Ancak devam eden kelimeler, izlenen bir görsele dair, anlaşılamayana dair…
“Zemindeki eski taş yolları ortaya çıkaran belediye çalışmasının yanı başından ne zaman geçsem, eski kenti hatırlıyorum. Bozulmamış halini… Herkesin yorgunluğuna değsin, dilerim. Tek bir şeyi anlamadım sadece! Hatay esnafının yönetim binasının yanını sökmüşler! Peki, ön cephesi! Yan duvarlarını olduğu gibi söküp, nasıl bir hale getirecekler? Eski taş duvar haline mi? Peki, ön cephesi ne olacak? Yan ayrı, ön ayrı mı olacak? Daha önce de böyle bir şey olmuştu. Bir beton binanın ara sokağa bakan kısmını çok güzel yapmışlardı, ama ön cephesini olduğu gibi bırakmışlardı. Bunu anlamadım! Niye böyle yaptıklarını siz biliyor musunuz?”
-CEVAP VAR MI?-
Vatandaşın sorgusunda paylaşılan soruya, belediye yönetimlerinden cevap gelir mi? İhale edilen restorasyon sürecinde, çalışma yapılan sokağa bakan bina yüzleri ile caddeye bakan ön yüzleri birbirinden bağımsız almanın mantığı adına, bir açıklama gelir mi? Bu şekilde ortaya çıkacak görsel ile de nasıl bir ‘eski Antakya resmi’ çizilmeye çalışıldığına dair en çok da… -Tamer Yazar-