Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir tarafta sınır hazırlığı

Bir tarafta beklentiler… Resmi

Bir tarafta beklentiler…

Resmi verilere göre, Hatay ve diğer kentlerde barınan 3 milyon 644 bin 342 Suriyeli, Türkiye’de hayat mücadelesi veriyor. Devletle en yakın ilişki kurdukları otorite, onlar için de belediyeler ve tam da bu noktada, 31 Mart yerel seçimlerinden en büyük beklentileri “iş ve aş” başlıklarında yoğunlaşıyor.

Bir taraftan… Fırat’ın doğusuna ve Münbiç’e yönelik olası bir operasyon durumuna ilişkin, “Suriye’de olası askeri çatışma temelli hareketlenmelerden sonra Türkiye’ye yönelebilecek birtakım göç dalgalarını Suriye’nin içinde karşılamak ve ihtiyaçlarını orada gidermek için hazırlık yapıyoruz” diyen Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık… Diğer taraftan, mevcut ‘sığınmacı’ kalabalıkları kentlerde misafir eden Hatay gibi şehirler!
Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, İstanbul ve diğer kentlerde oldukça ciddi bir nüfusa ulaşan Suriyeli sığınmacıların son dönem gündeminde yer alan tarih ise 31 Mart! Yerel seçimlerin onlar için de çözümler üretmesini bekleyen Suriyeliler, bu beklentilerini, ‘kalıcı’ olma durumları ile paralel muhafaza ediyor. Beklenti başlıkları ise ‘iş ve aş’ olarak öne çıkıyor.
-SEÇİMLER BİR YOL!-
Konuya ilişkin konuşan, ancak ismini vermek istemeyen bir Suriyeli, 31 Mart beklentisine eklediği sorularını paylaşırken, şunları söyledi:
“3 senedir Antakya’dayız ve çocuklarımız burada doğdu. Buradan tekrar Suriye’ye döner miyiz, bilmiyorum. Ama hayat kolay değil. Belli bir işim yok. İnşaatlarda çalışıyorum. Eşim çalışmıyor. Çocuklar küçük. Masraf çok. Yardımlar var, Allah razı olsun. Ama düzenli bir gelirimiz olsun istiyoruz. Bu da iş demek. Sofraya aş demek. Yerel seçimlerde bizim için de çözümler olur mu, bilmiyorum! Ama olursa da iyi olur. Çünkü herkes gibi biz de üretmek istiyoruz. Ama bunun için de bize el uzatılsın istiyoruz.”
-HAYATİ ÖNEMDE-
Konuya ilişkin tespitini paylaşan, İltica ve Göç Araştırmalar Merkezi İGAM Başkanı Metin Çorabatır, seçimlerin “sağlık ve istihdam” gibi büyük sorunlarla karşı karşıya olan Suriyeliler için “hayati önemde olduğu” görüşünde. “Birlikte yaşamanın koşullarının belediyelerle başladığını” söyleyen Çorabatır, en yakın temel otoritenin de belediyeler olduğunu, bu nedenle seçimlerin bir fırsat olabileceğini belirtiyor.
İfade edildiği gibi… Suriyelilerin “birlikte yaşam” umutlarını yeşerten yerel seçimlerin, bu umutları boşa çıkartıp çıkarmayacağını zaman gösterecek! -Tamer Yazar-