Geride kalan 7 ayda, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye 10 bin 115 yardım tırı gönderilirken, sınırın ötesinde biriken hayat hikayeler içindeki zorunlu göçün dramları ise birikmeye devam ediyor.
Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Suriye’ye giden yardımların tek adresi konumundaki Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı, geride kalan 7 ayda, 10 bin 115 yardım tırına ev sahipliği yaptı. Yardımların ayakta tutmaya çalıştığı hayatlar ise zorunlu göçün umudu içinde bekleyişini sürdürüyor. Bu umudu taşıyan ailelerden biri, 7 çocuğu ve 2 torunuyla İdlib’den Cerablus’a göç eden 45 yaşındaki Meryem El Hac.
Yaşam mücadelesi verdiklerini anlatan Meryem El Hac, eşi, 7 çocuğu ve bebek yaşta yetim kalan 2 torunuyla yaşadıkları 9 metrekarelik çadıra sığmakta zorlandıklarını söyledi. Kış aylarını, içerisinde soba olmayan bez çadırda geçirdiklerini belirten Hac, “İdlib’teki saldırılardan kaçarak canımızı kurtarabildik, ama buradaki yaşam mücadelemiz sürüyor” diye konuştu. Yaz aylarında ise sıcak havadan dolayı çadırın içinde duramadıklarını kaydeden Hac, “Yazın, çadırın içi çok sıcak olduğu için komşuların evine sığınıyoruz. Akşamları ise karanlıktan korkuyoruz. Çadırın içini, hayırseverlerin verdiği solar lamba ile aydınlatsak da, gecelerimizi, kapısı olmayan çadırımızdan bir tehlike gelecek korkusuyla tedirginlik içinde geçiriyoruz” dedi.
Çadırlarında mutfak bulunmadığı için yemeklerini her gün komşunun evinde pişirmek zorunda kalan Hac, “Yine de Allah’a her halimiz için şükrediyorum ve evimize yeniden dönüp barış içinde yaşayabilmek için dua ediyorum” ifadelerini kullandı.
Yaşananlar, Hatay sınırı boyunca uzanan hatta yer alan çadır kentlerdeki ‘zorunlu göç kalabalığının’ çaresizliğine de işaret etti. -Tamer Yazar-