Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir tarafta yaşam savaşı

Diğer tarafta çatışma… Suriye’nin

Diğer tarafta çatışma…

Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye’nin destek verdiği muhalif güçlerin operasyonel hareketliliklerini arttırması, “TSK’nın bölgede yeni bir operasyonu mu olacak?” sorusunu gündeme taşırken, zorunlu göçün sivilleri tedirgin.

Suriye’nin kuzeyinde, Kürt gruplarla Türkiye destekli muhalifler arasında son haftalarda yaşanan çatışmaları izleyen, zorunlu göçün sivilleri, ağır kış şartlarını iliklerine kadar hissediyor. Bölgeyi, Reyhanlı’daki yardım faaliyetleri üzerinden izleyen Suriyeli gönüllü bir çalışan şunları söyledi:
“Türkiye’de olduğumuz için çok şanslıyız. Sınırın ötesindeki insanların ne olduğunu biraz biliyoruz, çokça da oradan gelenlerden öğreniyoruz. Çok yardım gidiyor, eksikler tamamlanmaya çalışılıyor, ama yetmiyor. Gıda, yakacak, giyecek, eğitim ve daha fazlası! Hepsi, eksilerle gidiyor. Soru; Hayat, onlar için ne zaman kolaylaşır? Ama cevap var mı, bilmiyorum! İdlib, hala Suriye’den bağımsız gurupların elinde ve bu durumu Şam da Moskova da kabul etmiyor. Aslında, burada beklenen patlamanın da bir şekilde hep ertelendiğini düşünenlerdenim. Herkesin, bu konudaki korkusunu hep ertelediğinin de farkındayım. Çünkü kimse bilmiyor, buradaki bu kadar silahın ve silahlı adamın nereye gideceğini? Teröristlerden bahsediyorum. Türkiye’nin bile terörist ilan ettiği gruplardan bahsediyorum. Hepsinin ortasında ise siviller var. Nereye gitsinler?”
-ÇOCUKLAR!-
Bu sürecin kurbanları ise hayattan kopan çocuklar oluyor. Onları etkileyen başlık ise, eğitim! Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından itibaren, zarar gören yüzlerce okul, eğitim veremez hale geldi. Çocuklarının eğitimlerine devam etmesini isteyen siviller ise bu şartlarda alternatif yöntemler geliştiriyor. İdlib’in Kefer Aruk Köyü’ndeki Reyyan Kampı sakinleri gibi! Onlar, çocukların eğitimden mahrum kalmaması için, çadırlarını, hafta içi 4 saat boyunca öğrencilere veriyor.
Alınan bilgiye göre, 2017-2020 döneminde yaklaşık 2 milyon sivil, saldırılardan kaçarak Türkiye sınırına (Hatay ve diğer sınır illeri) yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı. -Tamer Yazar-