Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir tarih yok oluyor : Hoşçakal Uzun Çarşı…

Asırlardır var olan ve

Asırlardır var olan ve depremler karşısında direnen tarihi Antakya Uzun Çarşısı, dün itibarıyla boşaltılmaya başlandı ve yıkım süreci başlatıldı. Kentin sembollerinden biri olan bu çarşı, hem tarihi hem de ticari anlamda büyük bir öneme sahipti. Ancak Hatay’da meydana gelen büyük depremin ardından, kentin yeniden yapılanma projeleri çerçevesinde bu önemli yapı yıkılacak.

Depremde 2 bin civarında işyerinin faaliyet gösterdiği Uzun Çarşı, büyük hasar almıştı. Çarşının büyük kısmının yıkılması planlanıyor ve geri kalan bölge de 1 ay içinde yıkılacak. Yıkım çalışmalarına etap etap başlanmış durumda. İlk etapta, faaliyetlerini sürdüren esnaf geçici olarak 2. etaptaki alana taşınmıştı. Ancak, buranın da yıkılacağı haberini alınca esnaf ciddi bir hayal kırıklığı yaşadı. Uzun süre dükkanlarını taşıyıp yerleşmeye çalışan esnaf, taşındıkları yeni alanın da yıkılacak olması nedeniyle büyük bir üzüntü ve öfke yaşadı.

Esnaf, çarşının kentte yaşamın devam ettiğini gösteren nadir alanlardan biri olduğunu belirterek, “Yaşayan tek yeri öldürmeyin” çağrısında bulundu. Ancak, bu çağrıya kulak veren olmadı. Esnaf, kentin tek yaşam alanı olan bu çarşının tarih ve kültürel dokusunun yok edilmesinin şehirdeki ticaret hayatını da olumsuz etkileyeceğinden endişe ediyor.

3.5 kilometre uzunluğundaki çarşının 6 Şubat gecesi meydana gelen depremde yaklaşık 600 işyeri büyük hasar görmüştü. Çarşıdaki her ara sokağın ve caddenin farklı bir meslek grubuna ayrıldığı, tarihi çarşıda işyerlerinin şu anda yüzde 70’inin yeniden açıldığı belirtiliyor. Deprem öncesi gün boyunca yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlayan çarşıda, kepenkler yeniden açılmaya başlamıştı. Toz ve toprak içinde bile iş yapmaya çalışan esnaf, çarşıdan ayrılmak istemedi. Valilik kararıyla birlikte yıkım süreci başlatıldı ve bu tarihi yapı, bugün itibarıyla yıkılmaya başlanacak.

Uzun Çarşı esnafı, yıllardır faaliyet gösterdikleri iş yerlerine veda ederken, Antakyalılar da tarihi ipek yolu üzerinde yer alan, asırlardır var olan ve şehrin ticaret merkezi olan bu tarihi mekâna veda edecek. Çarşının kapanması, kentte büyük bir boşluk ve üzüntü yaratacak. – Volkan İcil-