Antakya’nın en merkezi yeri olan köprübaşı ile en güvenli yeri Atatürk Parkı, köpek sürülerinin istilası altında.
Motosikletlilere Saldırıyorlar!
“Antakya’nın en merkezi yeri” diye sorulduğunda köprübaşı, “en güvenli yeri” diye sorulduğunda da Atatürk Parkı akıllara gelir. Gelin görün ki köprübaşı da Atatürk Parkı da sürü halinde dolaşan köpeklerin istilası altında.
Bu köpeklerin tamamı da mikroçipsiz.
Mikroçip nedir?
Yaklaşık olarak bir pirinç tanesi büyüklüğünde, içinde 15 karakterli kod numarası bulunan ve deri altına, özel bir enjektörden biraz farklı bir ekipmanla uygulanan, pasif radyofrekans veren elektronik bir materyaldir. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 31 Aralık 2022 tarihine kadar ülke genelinde yaklaşık 1,5 milyon civarında kedi-köpek kimliklendirildi. Türkiye’de net rakam bilinmese de evcil hayvan sayının ise 4 ile 6 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.
Kedi, köpek ve gelincik gibi evcil hayvanlar, sahipleriyle uluslararası yolculuk yapabilmesi için mikroçip mecburiyeti bulunuyor. Mikroçipi olmayan evcil hayvanların uluslararası yolculuk yapabilmeleri mümkün değil. Özetlemek gerekirse, mikroçip taktırmak bir seçenek değil, yasal bir zorunluluk. Uyulmaması da cezai durum gerektiriyor.
Ancak habere konu fotoğraflarda yer alan Antakya Köprübaşı, İnönü Caddesi ile Atatürk Parkı’ndaki köpek sürüleri, evcil olmayıp, sokakta serbest dolaşan hayvanlar. Vatandaşlar, bu hayvanlara eziyet edilmeden, ancak insanlara da zarar vermeden yaşamlarını idame ettirmeleri gerektiğinden hareketle, belediyelerden soruna çözüm bulmalarını istiyor.
Günlük yaşamda aramızda olan bu sempatik canlıların insanlara zarar vermedikleri bilinse de özellikle kadınların ve çocukların sürü halindeki hayvanların yanından serbestçe, güvenle ve korkusuz geçebildiklerini söylemek mümkün değil.
Soruna muhatap olanlar sadece yayalar da değil! Özellikle motosikletlerin geçişlerinde aracın üzerine hızlıca koşan, saldıran köpekler, sürücülerin korkulu rüyası olmaya devam ediyor.
Vatandaşlar, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinden, bu konudaki görev ve sorumlulukları kapsamında hareket ederek, toplatmak gerekiyorsa bu hayvanların toplatılmaları ya da yasal uygulama içinde zararsız hale getirilmelerini isterken, “Bunu yapabilmek için mutlaka üzücü olayların yaşanması mı gerekiyor?” hatırlatması yapıyor.
Sabah tedirginliği!
Bu arada, sabah çok erken saatlerde okullarına gitmek üzere yola çıkan öğrenci ve öğretmenler de şehir içinde kontrolsüz haldeki köpeklerin yarattığı kalabalıktan ve olası bir saldırganlıktan tedirgin olduklarının altını çiziyor, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına da sorumlu belediyelerden gereken önlemleri bir an önce hayata geçirmesini istiyor.
-Cemil Yıldız-