Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Biz Ankara’dayız Hadi siz de gelin!

Kamuoyunda yoğun eleştiri oklarını

Kamuoyunda yoğun eleştiri oklarını üzerine çeken ve Avukatların haftalardır ülke çapında protestolarına neden olan ‘Çoklu Baro’ düzenlemesi, 6 Temmuz günü Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçti geçmesine de, Barolar vazgeçmedi. Buna dair son çağrı, “Savunma Ankara’ya” diyen Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez’den geldi.

6 Temmuz Pazartesi günü Meclis Adalet Komisyonu’ndan, AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla geçen ve aralarında Hatay Barosu’nun da olduğu çok sayıda Baro Yönetimi tarafından Ankara’da protesto edilen düzenleme için gözler TBMM Genel Kurulu’nda.
Gelişme üzerine bir kez daha Ankara yolunu tutan Baro Başkanları arasında Hatay Barosu Başkanı Av. Ekrem Dönmez de yer alıyor. Son çağrısını da bu yönde yapan Dönmez, “Biz Ankara’dayız. Hadi siz de gelin. Paralel baro teklifi, hepimizin anlatılan hikayesidir. ‘Dur’ demek ve her Milletvekili oy kullanmadan önce elini vicdanına koysun diye, Savunma Ankara’ya!” mesajı verdi ve şöyle devam etti:
“Avukatlık Yasası’nda değişiklik öngören yasa teklifi, 80 Baro’nun itirazına rağmen Adalet Komisyonu’nda kabul edilmiş ve TBMM Genel Kurulu’na sevk edilerek görüşülmeye başlanmıştır. Biz Baro Başkanları, bu teklife karşı sesimizi ve itirazlarımızı dile getirmek için, yasa teklifi Meclis’te görüşüldüğü süre boyunca Ankara’da nöbette olacağız.
Siz meslektaşlarımızı da, sesimize ses, gücümüze güç katmak üzere, bugünden itibaren, teklife ilişkin görüşmeler sona erinceye kadar yanımızda olmaya, Ankara’ya davet ediyoruz.”
-SÜREÇ!-
Taslak yasalaşıp Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra, 60 gün içerisinde, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru ve iptal davası açma yolu açık. Anayasa Mahkemesi adli tatile tabi olmayıp, Mahkeme, adli tatil döneminde de çalışmaya devam ettiği için başvuru süresi ile verilen diğer süreler işliyor.
-PROTESTO-
Türkiye’de baroların yapısını da değiştirmeyi hedefleyen 28 maddelik tasarının görüşmesine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda başlanırken, İktidar partisi AKP ile ittifak içinde olduğu MHP’nin Meclis’e getirdiği tasarıya parlamentodaki diğer partiler karşı çıkıyor.
Muhalefet partilerinden HDP’nin Milletvekilleri, Genel Kurul’da görüşülmeye başlanan “çoklu baro sistemi”ne karşı Parti olarak bir protesto eylemi düzenledi. Aralarında, Hatay’ın kadın siyasetinde uzun yıllar ön sıralarda yer alan ve son seçimde Adana’dan Vekil olarak Meclis’e giren Tülay Hatimoğulları’nın da olduğu HDP Milletvekilleri, kendi sıralarında ayağa kalkarak, ellerinde, geçtiğimiz günlerde çok sayıda baro mensubu Avukatın “Savunma Yürüyüşü” adı altında yaptığı eylemlerden ve bu eylemlere yönelik polis müdahalesinden çeşitli fotoğraflar taşıdı.
HDP’li Vekiller, tarihte, Fransa’da yaşayan bir hukukçu olan Molierac’a ait, “Görevimizi yaparken kimseye, ne müvekkile, ne hakime, hele ne iktidara tabiyiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar tarih boyu köle kullanmadılar ama hiçbir zaman efendileri de olmadı” sözlerini hep bir ağızdan dile getirdi.
-TANSİYON!-
Yükselen tansiyona rağmen, düzenlemeye dair görüşmeler TBMM Genel Kurulu’nda devam ediyor. Bu kapsamda, teklifin ilk 2 maddesi, AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde baroya yazılma talebi herhangi bir baroya yapılabilecek. Aynı ilde birden fazla baro varsa, avukatlık stajının ikinci 6 aylık kısmı, staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında gerçekleştirilebilecek.
Öte yandan, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık’ın teklifin birinci bölümü üzerinde yaptığı konuşma sırasında, Şık ile AK Partili Milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Şık’a, konuşması sırasında “Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği” gerekçesiyle disiplin cezası verilmesini istedi. TBMM Başkanvekili Celal Adan, Ahmet Şık’ın, Genel Kuruldan geçici olarak 2 birleşim çıkarma cezası verilmesini işleme aldı. Şık’ın 10 dakikalık kürsüden savunma hakkını, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Erkan Baş kullandı. Konuşmasının sonunda, Baş ile AK Parti Milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı. Bunun üzerine Adan, birleşime ara verdi.
Aranın ardından, Celal Adan, grup başkanvekilleriyle yapılan görüşme sonucunda, savunmadaki tutum ve davranışlar göz önünde bulundurularak, Şık’a, TBMM İçtüzüğü’nün 157’nci maddesine göre uyarı cezası verdiğini bildirdi.
Teklifin ikinci maddesinin kabul edilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Adan, birleşimi kapattı. Görüşmeler sürüyor.
Tamer Yazar