Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Botanik Expo 2021 Hatay’ın

Hatay Turizmine etkisi…. Merkezi Londra’da olan, başkanlığını Hollanda’nın yaptığı Dünya’nın

Hatay Turizmine etkisi….

Merkezi Londra’da olan, başkanlığını Hollanda’nın yaptığı Dünya’nın en saygın Küresel Süs Bitkileri Merkezi, Uluslararası Çiçek Üreticileri Birliği (AIPH), bütün dünyadaki saygın üretici üyelerinin oybirliği ile ‘’EXPO 2021‘’ organizasyonunun HATAY’da yapılması kabul edildi.

Bu, ayakta alkışlanması gereken büyük bir başarıdır. Bu başarının altında, kurumsal ve yönetsel tabanı çok gelişmiş, kültür birikimi yüksek, engin gönüllü, bir birleri ile anlık iletişimi olan görünmez çok güçlü bir ekip var. Bu organizasyonu ilimize kazandıran, başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş’ı ve ekibini kutlamak gerekir.
Emekleri var olsun.
Değerli okurlar ;
Bu organizasyonun ilimize, sosyal, kültürel, sanatsal, felsefi ve ekonomik geri dönüşüm katkıları kuşkusuz ki sınırsız olacaktır.
Bu katkıları toplumsal paydaşlığa dönüştürebilmek için; politikacısından bürokratına, işvereninden emekçisine, zanaatçısından sanatçısına, görsel basından yazılı basınına kadar, örgütsel yöntemle tüze gözetilerek, hiç bir ekonomik çıkar gözetilmeden, el ele vererek katkı sağlamalıyız.

Toplumsal bilinç olarak buna hazır mıyız? Bence fazlası ile hazırız!
Çünkü Hatay ‘da bulunan resmi kurumlar, yerel yönetimler, mesleki kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve buna benzer yapılanmalar; geçmişten kaynaklanan kültürel birikimleri, örgütsel yapıları ve deneyimleri ile buna hazırlar…
Burada benimsenmesi gereken konu, bu yapılandırmalarla; aynı ülküsel amaç ile eş güdümlü olarak, ortak bir bilinçle çalışabilmektir.
İlk olarak yapılması gereken eylem; ‘BOTANİK EXPO 2021 HATAY’ proje kapsamının ülkesel, toplumsal ve bireysel kazanımlarının bireysel bilince kadar indirgenerek, bıkmadan ve usanmadan anlatılmasıdır. O zaman, kazanımlar bireysel olmaktan çıkar, toplumsallaşır ve toplumun ortak başarısı olarak ortak gönence dönüşür. Ortak gönenç de, toplumsal huzura, güvene ve mutluluğa katkı sağlar.
Sizce ..! Bu yöntem insancıl bir geri dönüşüm değil midir?
Değerli Okurlar;
Bizler; İnsanlığın gelişimsel sürecine, binlerce yıldır sanatsal, kültürel, sosyal, felsefi ve ekonomik katkıları olan bu toprakların kültürel mirasçılarıyız. Bu mirası geleceğe aktarmak insancıl görevlerimiz arasındadır. Bu görevimizi yerine getirmek için yeterince gerekli toplumsal bilince ve kadrolara sahibiz.
Bu konuda, küllerimizden, yeniden doğmak için yeni bir olanak doğdu!
‘’BOTANİK EXPO 2021 HATAY’’
Bu doğumu sancısız yapmalıyız…
Bu organizasyonun bereketinden yararlanmamız için önümüzde yalnızca iki yıl kaldı.
Zaman bizi beklemez!
Tez elden kaldığımız yerden devam etmeliyiz…
Üstelik önümüzde, deneyimlerinden yararlanacağımız Expo 2016 Antalya örneği var.
Bu organizasyondan esinlenerek ; hedefimizi saptamalı ve örgütlenmeliyiz.
Alt yapı sorunlarımızı gidermeli, Fuar alanına ve konaklama tesislerine ulaşım ile ilgili sorunlarımızı çözmeliyiz.
Bu ve buna benzer soruların çözümü için uğraş veren Hatay Bürük Şehir Belediyesi’ne bağlı İmar A.Ş bünyesinde Ar-Ge çalışmaları yapan yönetsel bir merkez var. Bu merkezin başında, bu tür organizasyonları gerçekleştirmekle deneyimli Sayın Ömer Faruk Çelebi Bey var. Bütün bu soruların yanıtını bu merkezden alabilirsiniz.
Sayın Çelebi ile yaptığım görüşmeler sonucunda;
‘’Antakya / Kisecik’te 200 dönüm, İskenderun/ Karaağaç mıntıkasında 90 dönüm olmak üzere, toplamda 290 dönüme ulaşan uygulama ve sergileme alanları tahsis edilmiş, bu alanların master ve detay planları tamamlanmış…
Uygulama aşamasına geldiğini;
İki ile üç milyon arsında ziyaretçinin gelmesini beklediklerini ;
Bu konudaki sıkıntılarının, Büyük Şehir Belediyesi’ne bağlı ‘’FUAR A.Ş.‘’ kuruluş izninin henüz Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçmemiş olması ve buna bağlı olarak finans yetersizliği olduğunu…
Bütün bu zorluklara rağmen çalışmalarını bitirdiklerini, Şubat ayında kamuoyuna ayrıntılı olarak açıklamalar yapıp bilgilendireceklerini söyledi.
Ben de bu açıklamaları heyecanla bekliyorum. .
HATAY TURİZMİNE ETKİSİ…
TURSAB Hatay İl Temsilcisi Sayın Reşat Mursaloğlu ile yaptığım görüşmede, Expo 2021 Hatay ile ilgili ne gibi hazırlıklar yaptıklarını sordum. ‘’Henüz böyle bir hazırlıkları olmadığını, Büyükşehir Belediyesi ile hala Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Oysa zamanlaması belli olan bu tür organizasyonlarda, planlamaya bağlı olarak; tanıtım atağından başlayarak tur düzenlemelerinin yapılmış, ulaşım ve konaklama ile ilgili sorunların çözülmüş ve bunların dış ve iç turizme yönelik olarak satışlarının hazır hale gelmiş olması gerekir. Öyle değil mi? Galiba bu belirsizlik, turizmcilerin işini biraz zorlaştıracak gibi…
İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Hüsnü Işıkgör’den aldığım 2017 ve 2018 turizm verilerine göre; Hatay ‘da yasal çalışmalar yapan 90 yakın seyahat acentası var.
Turizm İşletme belgeli konaklama tesis sayısı toplam 47, oda sayısı 2327, yatak sayısı 4702’dir.
Turizm yatırım belgeli konaklama tesis sayısı 12 , oda sayısı 1703,, yatak sayısı 3886’dır.
Belediye belgeli konaklama tesisi sayısı 134, oda sayısı 3437, yatak sayısı 8284’tür.
Turizm yatırım belgeli konaklama tesislerinin, organizasyonun başlangıcına kadar bitirilip hizmete sunulacağını (?) hesaba katarsak, yaklaşık-toplam 17.000 yatak kapasitesine ulaşmış oluruz.
Bu kapasite Expo 2021 için yeterli mi?
Bunu öğrenmek için, İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün konaklama ile ilgili 2018 Ocak-Kasım ayları arası giriş ve konaklama verilerine bir göz atalım.
Turizm İşletme Belgeli Tesisler:
Yabancı: 31.595 kişi giriş yapmış, 60.033 geceleme sayısına ulaşılmış, ortalaması 2 gün.
Yerli: 331.658 kişi giriş yapmış, 500.092 geceleme sayısına ulaşılmış, ortalaması 1.5 gün.
Belediye İşletme Belgeli Tesisler :
Yabancı: 23.540 kişi giriş yapmış, 54.039 geceleme sayısına ulaşılmış, ortalaması yaklaşık 2 gün.
Yerli: 268.214 kişi giriş yapmış, 566.249 geceleme sayısına ulaşılmış, ortalaması yaklaşık 2 gün.
Bu verilere göre, turizm konaklama tesislerimiz ancak % 19 kapasite ile çalışabilmiş. Bunun gün bazında yıllık ortalaması 72 gündür! Galiba ,bunu da gastronomi kenti olmamıza borçluyuz.
Yabancı giriş ve konaklamaları baz alırsak, bu oran % 6.6’ya kadar düşüyor.
Bu tablo, turizm ve yatırımcıları açısından çok iç açıcı bir sonuç değil.
Bu koşullar altında turizme kim yatırım yapar? Hiç kimse!
Oysa; doğa , kültür , tarih ve gastronomi alt yapısı ile her türlü turizm çeşitliliğine ev sahipliği yapabilecek bir kapasiteye sahip olan bir ilde, turizm neden bu durumda?
Birçok nedeni var? Ama en önemli nedenlerden biri, eş güdüm planlama ile çalışamamak… Bunu planlı bir çalışmaya dönüştürüp başarabilmek için önümüzde çok önemli ‘BOTANİK EXPO 2021 HATAY’ gibi bir projemiz var.
İki yılımız kalmasına rağmen henüz bir şey kaybetmiş sayılmayız. Önemli olan, bu projeyi hayata geçirecek bilgiye, enerjiye ve bunu eş güdüme dönüştürecek kadroya gereksinmemiz var.
Bunu başarabilirsek ne ala!
Başaramasak … Expo 2021’i biz yaparız; kaymağını Adana, Kahraman Maraş ve Gaziantep yer.
Haydi bree ciğerlerim, bir omuz da siz verin yahuuuu! Saygılarımla.