Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akca, ülkenin su kaynaklarının gelecekte ciddi bir tehlike altında olduğunu belirtti. Nüfus artışı ve iklim değişikliği etkileriyle birlikte, Türkiye’nin su miktarının azalabileceği ve su fakiri bir ülke haline gelebileceği uyarısında bulundu.
Prof. Dr. Akca, Türkiye’de toplamda 112 milyar metreküp su bulunduğunu ve mevcut nüfusla yılda kişi başına 1312 metreküp su düştüğünü açıkladı. Uluslararası su indekslerine göre, kişi başına düşen su miktarı 1000-1700 metreküp arasında olan ülkeler su stresi altında sayılıyor. Türkiye’nin mevcut su miktarının bu aralıkta olduğunu vurgulayan Akca, nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle bu miktarın gelecekte daha da düşme riskinin bulunduğunu ifade etti.
Akca, 2050 yıllarında kişi başına su miktarının 1000 metreküpün altına inebileceğine ve bu durumda Türkiye’nin su fakiri bir ülke haline geleceğine dikkat çekti. Özellikle Konya, Akarçay, Burdur, Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes havzalarındaki bazı bölgelerde kişi başına düşen su miktarının 500 metreküpün altına düştüğünü ve bu durumun mutlak kıtlık seviyesinde olduğunu belirtti.
Su sıkıntısı yaşanan bölgelerde tarımsal üretim için suya ihtiyaç duymayan ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Akca, ilgili değişen kanunlarla birlikte ‘suya göre tarım’ tedbirlerinin uygulandığını da sözlerine ekledi. – Yusuf Cemil Karaçay-