Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Kenan Yurttagül, Antakya Defne Rotary Kulübü’nün organizasyonunda, ‘Kısa Bir Antakya Tarihi’ başlığında bir sunum gerçekleştirecek.
Antakya tarihi üzerine yaptığı sunumlarla bilinen, Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı, Arkeolog / Konservatör Kenan Yurttagül, 28 Nisan Salı saat 21.00’da gerçekleştireceği sunumunda, tarih ve kültür meraklılarını canlı yanına bekliyor.
Koronavirüs salgını sebebiyle, sunumun Instagram üzerinden gerçekleştirileceği ifade edilirken, Instagram hesapları, @kenan_yurttagul ve @antakyadefnerotary olarak verildi. Moderatör Volkan Ekmekçi tarafından yönetilecek sunumun başlığı ise ‘Kısa Bir Antakya Tarihi’ olacak.
-YURTTAGÜL-
Aynı zamanda Müzeler eski Genel Müdürü de olan Kenan Yurttagül, Antakya kimliği üzerine yaptığı açıklamaları ve tespitleri ile de yakından takip edilen bir isim. Yurttagül, sık sık gündeme taşınan Antakya Simidi için ‘coğrafi işaret’ almanın önemine dikkat çektiği bir açıklamasında, Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği olarak konuyu Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne (HESOB) taşıdıklarını ifade etmiş, sürece dair de şunları dile getirmişti:
“Yaş ve ekonomik fark gözetmeksizin, Antakyalıların sabah kahvaltısı konumunda. Kimi çay, kimi de ayranla tüketiyor ve üstelik keyifle tüketiliyor. Ama mutlaka, tuz ve kimyon karışımına bandırılarak tüketilen bir lezzetten bahsediyoruz burada. Hatta konuştuğumuz konuya bir başlık bulmak istersek de, ‘tuz ve kimyonun aşkı’ Antakya Simidi, diyebiliriz.
Dernek olarak, projeyi düşündük. Bu konuda, Mustafa Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi
Şu aşamada, HESOB’un çalışmalarını izliyoruz. Neler yapıyorlar, ne aşamadalar gibi… Bu, ‘yapıp yapamayacaklarını sorgulamak’ asla değil, ama sürece dahil olan bir Dernek olarak, yapılması gerekenlerin takipçisi olacağız. Niye? Çünkü bunun çok önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz. Her ne kadar, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), sadece ‘ticari bir ürün haline gelebilecek’ ya da bu anlamda ‘satılabilecek’ olanları ‘coğrafi işaret’ almaya değer olarak görse de, Coğrafi İşaretleme Yönetmeliği bu konuda farklı bir dil kullanıyor ve ‘ürün bazlı’ olarak da, o bölgenin ve yörenin tanıtılmasına odaklanıyor. O anlamda umuyoruz ki, HESOB, gerekli girişimleri yapar ve bizlerin de vereceği katkıyla, Antakya Simidi’ni istenen yere, noktaya taşırız.” Tamer Yazar