Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu gibi bilimsel çalışmalar

İSTE gibi üniversitelerde mümkün! Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Bölümü’nde

İSTE gibi üniversitelerde mümkün!

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Bölümü’nde araştırmalar yapan ve burada önemli çalışmalara imza atan Türk Bilim İnsanı Dr. Semir Beyaz, önceki gün verdiği konferansta kanser hastalığını ve tedavi yöntemlerini anlattı, İskenderun Teknik Üniversitesi’ni (İSTE) işaret etti…

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Bölümü’nde doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra Cold Spring Harbor Labrotory’de kendi araştırma laboratuvarını kuran, Hatay-Samandağ doğumlu Dr. Semir Beyaz, “Teknoloji ve Endüstri 4.0 Çağında Kansere Etki Eden Etmenler” isimli konferansı ile İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda bilim severlerle buluştu.
-KİMDİR?-
2010 yılında, Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Doktora Programı’na kabul edilen Beyaz, doktora çalışmalarının bir kısmını, Harvard Tıp Fakültesinin Kanser ve Kan Hastalıkları Merkezi’nde; kan hücreleri, kök hücreler ve epigenetik üzerine, diğer kısmını ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Kanser Merkezi’nde beslenme, kök hücre ve kanser arasındaki ilişki üzerine yürüttü. Çalışmalarının sonuçları, Nature ve Nature İmmünoloji gibi dünyanın önde gelen bilimsel dergilerinde yayınlandı ve bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamladıktan sonra, Harvard ve MIT’de araştırmalarını sürdürmeye devam etti. 2016 yılı itibariyle; moleküler biyoloji ve genetik biliminin temellerinin atıldığı, DNA’nın ikili sarmal yapısının kâşiflerinden James Watson gibi tıp alanında Nobel Ödüllü birçok önemli bilim insanına ev sahipliği yapmış Cold Spring Harbor Laboratory’de kendi araştırma laboratuvarını kurdu. Beyaz, devam eden araştırmaları, bağışıklık sistemi ile ilişkili hastalıklara yönelik olup; bu çalışmalar ile Uluslararası Kök Hücre Araştırmaları Derneği Üstün Başarı Ödülü, Amerikan İmmünoloji Derneği Genç Araştırmacı Ödülü, Janeway Ödülü, Erken Kariyer Akademisyen Ödülü, Harvard İmmünoloji ve Jeffrey Modell Ödülü gibi prestijli birçok ödüle layık görülmüştür.
-İLK EVRE-
Konuşmasına “Kanser nedir?” sorusu ile başlayan Beyaz, kanseri; hücrelerin kontrolsüz bölünmesi sonucu dokuda oluşturduğu hasara neden olan karmaşık bir hastalık olarak tanımlarken, kanserin başlangıç, gelişme ve sonuç aşamaları olduğuna değindi. Beyaz, kanserin, vücudun kolluk kuvvetleri olan bağışıklık sistemini etkisiz hale getirdiğini ve yayılma evresinin bu aşamada başladığının da altını çizdi.
-SİGARA ETKEN!-
İlk unsur olarak sigarayı önceleyen Beyaz, ardından yeme içme alışkanlıklarının, obezitenin ve fiziksel inaktivitenin etkisine değindi, sigara ve obezite gibi faktörlerin kansere sebep olma riski olduğununsa altını çizdi. Konuşmasında, “Bir kişi 90 yaşında sigara kullanıyor ve hala kanser olmadığı için ‘sigara kanser yapmaz’ diyemeyiz” ifadesine yer veren Beyaz, kansere etki eden faktörleri çalışırken, neden-sonuç ilkesi gözetilerek bir değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti.
-İSTE ÖRNEĞİ-
“Kanserle savaşırken, korkusuz ve yaratıcı olmak lazım” diyen Dr. Semir Beyaz, “Bilim, bir takım ürünüdür, tek başına yapılmaz. Bu gibi çalışmalar, ancak inovasyonu ve teknolojiyi öncele-yen üniversitelerle mümkün olabilir” şeklinde konuştu ve İSTE’yi işaret etti:
“Bu gibi çalışmalar, ancak İSTE gibi teknoloji, inovasyon ve endüstriyi önceleyen üniversitelerde mümkün…”
-İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI-
Dr. Semir Beyaz’ın konuşmasının ardından, İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyyüphan Yakıncı, teşriflerinden dolayı kendisine teşekkür ederek, İSTE ‘de yapılan manyetik malzemeler ile kanserin teşhisi ve tedavisi konusunda yapılan çalışmalardan, ayrıca olası işbirliğinden bahsetti. Katılımcıların sorularının ardından da, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Depçi, Dr. Semir Beyaz’a plaket ve hediye takdim etti. -Tamer Yazar-