Sınırda hareketlenme var
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son dönemde yaşanan çatışmalar ve bombardıman sebebiyle Türkiye’ye büyük göç veren Suriye’nin İdlib şehri hakkında, “Sınırlarımıza doğru bir hareketlenme söz konusu. Buna karşılık tedbirlerimizi almış bulunuyoruz” dedi.
Hatay’a komşu İdlib, yeni ve şiddetli çatışmaların adresi olmayı sürdürürken, bölgede Suriye Ordusunun ilerleyişi de devam ediyor. Bölgeden gelen son bilgiye göre, Suriye Ordusunun, muhaliflerin son kalesi konumundaki İdlib vilayetinde devam ettiği operasyonda, stratejik öneme sahip Maraat el Numan ilçesinde kontrolü sağladığı bildirildi.
-ÖNEMİ-
İdlib’in en büyük ilçesi Maaratünnuman, Ekim 2012’de muhaliflerin eline geçti. İç savaş öncesi ilçede yaşayan 300 bin civarı sivil, Kasım 2019’dan bu yana düzenlenen saldırılar neticesinde göç etti. İdlib’in güneyinde, il merkezine 40 kilometre mesafede yer alan ilçe, Osmanlı Devleti döneminden han, cami ve medrese gibi yapıların bulunduğu tarihi bir yerleşim olarak biliniyor. Halep-İdlib-Hama-Humus-Şam üzerinden Ürdün’e kadar uzanan ve ilçenin içinden geçen M5 karayolu, Maaratünnuman’ın stratejik önemini artırıyor.
-HTŞ KONTROLÜ!-
Türkiye sınırına yakın mesafedeki, Hatay’a komşu İdlib vilayetinin büyük bir bölümü, Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgütünün kontrolünde bulunuyor. Suriye ordusundan bir komutanın Alman haber ajansı DPA’ya yaptığı açıklamaya göre, ordu birlikleri, Maraat el Numan’a üç koldan girdi. Bölgede mayın ve patlayıcı maddelerin toplanmaya başladığı bilgisi verilirken, HTŞ üyelerinin batıya doğru kaçtıkları belirtildi.
Maraat el Numan, Halep ve Şam kentleri arasında önemli bir bağlantı noktası konumunda. Haber ajansı DPA, görgü tanıklarının, kentteki birçok kişinin dün gece saatlerinde bölgeden çıktıklarını anlattıklarını bildirdi. Son 48 saat boyunca bölgeye yönelik aralıksız hava saldırıları düzenlendiği ifade ediliyor.
İdlib vilayetinde, Rusya ile Türkiye arasında yapılan görüşmeler sonucunda 12 Ocak’ta ateşkes yürürlüğe girmişti. Ancak Şam yönetimi ve müttefiki Rusya, ateşkese rağmen “teröristlere” karşı operasyonların süreceğini duyurmuştu.
-HAZIRLIK!-
Senegal’in başkenti Dakar’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, süreci yakından izledikleri bilgisini verirken, olası bir göçün tetikleyicisi konumundaki bölge için konuştu. “Sınırlarımıza doğru bir hareketlenme söz konusu. Buna karşılık tedbirlerimizi almış bulunuyoruz” diyen Erdoğan, “Bütün oradaki kardeşlerimizi, çadırlara değil, briket barınma yerlerine yerleştireceğiz. Süreci hassasiyetle takip ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
-AÇLIK UYARISI!
Hatay’ın Suriye sınır hattı boyunca uzanan çadır kentlerde barınmaya çalışan on binlere yönelik en net açıklamalardan biri Birleşmiş Milletlerden geldi. Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’nin kuzeybatısındaki insani durumun oldukça “dramatik” olduğuna dikkat çekerken, yaklaşık 2 milyon 700 bin kişinin acil yardıma ihtiyaç duyduğu belirtildi. BM, 2019 yılı Nisan ayında İdlib’e başlatılan operasyonlar nedeniyle 1500’ün üzerinde sivilin hayatını kaybettiğini ve yaklaşık iki ay önce şiddetlenen operasyonlar nedeniyle de 358 bin kişinin vilayetten kaçmak zorunda kaldıklarına dikkat çekmişti. -Tamer Yazar-