Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu mudur çiftçiyi desteklemek?

Milletvekili Tokdemir, Amik Ovasında çiftçilerin, geçen yılın pamuk destekleme primlerini

Milletvekili Tokdemir, Amik Ovasında çiftçilerin, geçen yılın pamuk destekleme primlerini hâlen alamadığına vurgu yaptı …

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Parlamentonun geçtiğimiz günkü oturumunda kürsüden yaptığı konuşmada, ilimizin sorunlarına dikkat çekti. Hem seçim çevresinde hem de partisi tarafından görevli olarak gittiği şehirlerdeki ziyaretlerinde, vatandaşların 1 numaralı sıkıntısı ve gerçek gündeminin aslında ekonomi olduğunu söyleyen Milletvekili Tokdemir, Türkiye’yi on dokuz yıldır yöneten AK PARTİ Hükûmetinin ekonomik krizleri yönetemediğin, yanlış adımlarla krizi daha da derinleştirdiğini, açıkladıkları kredi paketleriyle vatandaşları uzun vadede borçlandırarak geleceklerini ipotek altına aldıklarını ifade etti.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi, Amik Ovası çiftçilerinin de mazot, gübre ve tohum pahalılığından güç bela tarlasını borca girerek ekebildiğini belirten Milletvekili Tokdemir, çiftçilerle yaptıkları görüşmelerde ilettikleri bilgilere göre, artan gübre fiyatları nedeniyle buğday için dekar başına ortalama 150 liralık gübre atıldığını, bölgelere göre bu miktarın artabildiğini veya azalabildiğini bildirdi, açıklanan gübre desteğinin ortalama 150 liranın sadece 16 lirasını karşıladığını dile getirdi.
‘Reyhanlı Barajı bitti’ demek vatandaşları yanıltmaktır …
Diğer taraftan, Amik Ovasında pamuk ekimine başlayan çiftçilerin ise hâlen geçen yılın pamuk destekleme primlerini alamadığına vurgu yapan Milletvekili Tokdemir, “Bu mudur çiftçiyi desteklemek? Amik Ovamızın yaklaşık üçte 2’si derin kuyulardan elektrik enerjisiyle çekilen suyla sulanmaktadır. Kuyulardaki su miktarının en çok sulamaya ihtiyaç duyulan yaz aylarında düşmesi hem elektriğin pahalı olması hem de elektrikteki yüzde 32’lik vergi çiftçilerimizin belini bükmektedir.
Amik Ovası’nda 585 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacak olan, Hatay ve ülkemiz için hayati önem taşıyan Reyhanlı Barajı hâlâ bitirilememiştir. Sulama ve taşkın koruma maksadıyla 2010 yılında yapımına başlanan, 2015’te de tamamlanması beklenen Reyhanlı Barajı beş buçuk yıllık gecikmeyle de olsa 2020 yılında gösterişli bir şekilde açıldı. Ancak, yeterli su havzası oluşamadığından ve basınçlı sistem oluşturulamadığından hiçbir çiftçimiz “Bitti.” denilen barajdan tarlasını sulayamıyor. Menzelet ve Tahtaköprü’den geleceği söylenen su için yeterli çalışma hâlen yok. Basınçlı sistemle su üretimi ve çiftçilerimizin tarlasına suyun ulaştırılması için kanal ve drenaj gibi herhangi bir çalışma yoktur. Arazileri toplulaştırma çalışmaları hâlen bitirilemedi. Görünen o ki en az 4-5 yıl daha çiftçilerimiz barajdan tarlalarını sulayamayacak. Hâl böyleyken ‘Reyhanlı Barajı bitti’ demek vatandaşlarımızı yanıltmaktır. Eğer daha önce bitirilecek diyen varsa çıksın ‘Şu tarihte bitirilecektir’ desin” şeklinde konuştu.
Hatay üvey evlat mıdır?
Milletvekili Tokdemir, konuşmasının sonunda şunlara yer verdi: “Hatay devlet olmaktansa millet olmayı kendi hür iradesiyle tercih etmiş önemli bir ilimizdir. Hatay vergi vermede 8’inci, hizmet almada 56’ncı sıradadır. Maalesef hizmet almada 56’ncı sırada olan Hatay ilimizin 160 bin nüfuslu Defne ilçesinde hâlen devlet hastanesi yoktur. Çevre ilçelerdeki hastanelere gitmek zorunda kalan vatandaşlarımız geç müdahale yüzünden can veriyor. Hatay üvey evlat mıdır?
Suriye politikasıyla yaklaşık 600 bin Suriyeli nüfusu barındıran, tüm inanç ve kültürlerin kardeşçe yaşadığı, hoşgörü ve medeniyet diyarı olan Hatay’ımız, mutlu iller sıralamasındaysa maalesef ve maalesef sondan 4’üncü sıradadır.”
Mehmet ÖZGÜN