Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bu Yılın İlk 9 Ayında

44 Polis İntihar Etti

44 Polis İntihar Etti

Şahin, polislerin hem ekonomik hem de psikolojik baskı altında olduğunu vurguladı

      CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, parlamentoda yaptığı konuşmada polislerin sorunlarını gündeme getirdi.

      Türkiye’de her meslek grubunun sorunlarla boğuştuğunu, kime dokunsanız bin ah işittiğinizi söyleyen Şahin, bunlardan birisinin de hem ekonomik hem de psikolojik baskı altında olan kolluk kuvvetlerimiz olduğunu bildirdi.

      Sayısı 330 bini geçen polis memurlarının meslekten kaynaklanan pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Şahin,  İçişleri Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre 2016 yılından 2022 yılına kadar 347 Emniyet çalışanı intihar ettiğini, bu yılın ilk dokuz ayında 44 polisimizin canına kıydığını söyledi.

Polisin sıkıntıları giderilmeli …

      Polislerimizin intihar etmesine neden olan sözü edilen sıkıntıların ortadan kaldırılmasına yönelik İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan çalışma ve düzenlemelerin ise göstermelik olduğunu savunan Şahin, konuşmasında şunlara yer verdi: “Emniyetin açıklamalarına göre 2010 yılında 105 olan psikolog sayısı 296’ya ulaşmış, sözde, psikolog görüşmelerine ağırlık verilmiş. Buna göre yaklaşık 230 bin personelin olduğu teşkilatta 1.115 polise 1 psikolog düşüyor; AKP’nin sorun çözme yöntemi işte bu, ‘mış’ gibi yapmayı huy edinen Hükûmet. Polisleri, aylık 240-260 saati bulan mesaiye ve kanunsuz emre mahkûm ederek katlediyor.

Toplumda yalnızlaşıyorlar …

      Günde on iki saati ve ayda iki yüz kırk saati geçen uzun çalışma süreleri, ‘ek görev’ adı altında, ucu belirsiz ve ek ücret ödenmeyen mesai sistemi, amir tahakkümü ve her an soruşturma ya da sürgün yeme korkusu polislerin en çok dile getirdiği sorunlar arasında. Ayrıca uzun ve düzensiz çalışma saatleri sebebiyle etkilenen aile yaşamı, psikolojik desteğe erişememe, sorunları karşısında seslerini duyurabilecekleri bir mecra olmayışı gibi problemler, polis teşkilatında kronikleşmiş durumda.

      Mesleki sorunlar karşısında kendilerine destek sunacak bir polis sendikası olmayan polisler, toplumda yalnızlaşan bir meslek grubu oldukları için idarecilerin keyfî ve kanunsuz istekleri altında eziliyorlar. Polisin güncel sorunlarının çokluğu, doğal olarak güvenlik hizmetinde başarı ve kaliteyi de düşürüyor. Kanunsuz ve insanlık dışı talimatlarla, halkla sürekli karşı karşıya bırakılan polislere milletin güveni de kalmamış durumda.

Neden intihar ettiklerine bakın …

      AKP döneminde gelenekselleşmiş hâle gelen torba yasalarla  düzenlemeler yapılıyor. Daha geçen ay bu çatı altında ‘Polis intiharları araştırılsın’ teklifine ret oyu veren partililer, bugün göstermelik bu kanun teklifiyle şov yapıyorlar. Eğitim elbette önemli ancak önce intihar eden polislerin neden intihar ettiğine bakmalıyız. Bu kanun teklifi de polislerin çözülmesi gereken elzem sorunlarına derman olmuyor maalesef. Eğer samimiyseniz, gelin her gün aileleriyle helalleşerek evden çıkan polisin mevzuattan kaynaklanan sorunlarını çözelim; polisin ücret, giyim kuşam ve diğer maddi haklarıyla ilgili ekonomik sorunlarını çözelim; polisin silah ve diğer mesleki donanımlarından kaynaklanan sorunlarını çözelim; mesai durumunu ve çalışma ortamlarını iyileştirecek düzenlemeler yapalım; tayin, terfi konusundaki sorunlarını konuşalım; sağlık, sosyal yardım hizmetleriyle iyileştirmeler yapalım. Eğer siz yapmazsanız bu mesleğin gereğini yerine getiren polislerimizin hakkını CHP iktidarında biz teslim edeceğiz.

Sorunlarını biz çözeceğiz …

      Polisler emekli olunca aldıkları aylık yarı yarıya düşüyor; şehit olmaktan değil ama emekli olmaktan korkar hâle gelen kahraman polislerimizin sorunlarını biz çözeceğiz. Çalışırken aile yardımı alan polislerimizin emekli olunca aile yardımı kesiliyor; bunu da biz çözeceğiz. Polislere angarya işler yaptırılmasını biz engelleyeceğiz, güvenlik görevlilerinin üzerindeki siyasi baskıyı biz kaldıracağız; Hükûmetin değil, halkın polisi yapacağız, halkın. Siyasallaşmaya karşıyız; mülakatı sonlandıracak, liyakat sistemini yerleştireceğiz. Polislerimizin kadrosuzluk nedeniyle emekli edilmelerini biz engelleyeceğiz. Öncelikle kadın polislerimizin, sonra da tüm polis çocuklarının kreş sorunlarını da biz çözeceğiz.

      Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Herkesin polisi kendi vicdanıdır fakat polis, vicdanı olmayanların karşısındadır’ sözünü ilke edinerek tüm bu sorunları biz çözeceğiz, hiç merak etmeyin diyorum.

      Mehmet ÖZGÜN