Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Buğday başak verdi

İlimizin önemli ekin ürünlerinden olan buğday, başak verdi. Yaşanan mevsim

İlimizin önemli ekin ürünlerinden olan buğday, başak verdi. Yaşanan mevsim normalleri üzeri sıcaklarla birlikte, buğday başağı oluşumu ve ürünün kendine gelmesinin hızlanması bekleniyor. İlimizde de, Amik Ovası başta olmak üzere, diğer alanlarda buğday ekimi yapılan yerlerde üreticiler hasadı düşünmeye başladı.

Karakılçık buğdayı konusunda Türkiye’de üretim yapılan en büyük çiftlik konumundaki Teofarm Çiftliği’nin buğdayları başak verdi. Diğer buğday türlerine göre esmer ve daha sert oluşu özelliği ile bilinen karakılçık buğdayını organik tarım sertifikası ile üreten Antakyalı Teoman Ailesi, beş nesildir aynı arazide çiftçiliği başarılı bir biçimde yapıyor.
Atalardan kalma tohumları zaman içinde çoğaltarak, daha geniş alanlarda karakılçık buğdayı ekmeye başladıklarını belirten Teoman Ailesi, karakılçık buğdayının, bölgemizin has buğdayı olduğunu belirtti ve şu bilgiyi verdi:
“Karakılçık buğdayı, Bereketli Hilal olarak adlandırılan, tarıma ilk başlanan bölge olarak da bilinen bölgenin ilkel buğdayı. Bu buğday, yüzyıllardır, doğanın kendi seçimleri ile evrimleşerek günümüze kadar gelmiştir. Biz, karakılçık buğdayının hem lezzet hem de sağlık için üstün yönlerini bildiğimiz ve sürdürülebilir bir tarımı hedeflediğimiz için, yaklaşık 15 senedir tohum artırmaya gidiyoruz.
Tohum arttırmayı, daha büyük arazide ekmeye başladık. Geçen yılın rakamlarıyla, Türkiye’de tek parça en büyük arazide karakılçık yetiştiricisiyiz. Karakılçık, özel bir buğdaydır. Verimi, diğer buğdaylara göre daha düşük, ama besin değeri yüksek, lif ve mineral açısından zengindir. Biz, karakılçık buğdayından çeşitli ürünler elde ediyoruz Mesela, pilavlık bulgur, köftelik bulgur aşurlük buğday, un ve makarna gibi ürünler elde ediyoruz.”
Bölgemiz için çok değerli bir ürün olan karakılçık buğdayının, özellikle sindirim sistemine dost olduğunu söyleyen üretici Teoman Ailesi, şöyle devam etti:
“Günümüzde, sindirim sistemi problemleri ile daha çok karşılaşmaya başladık. Bu durumda da, yediğimiz gıdaları sorgulamaya başladık. Biz, çiftliğimizde iyi tarım yapıyoruz. Organik tarıma da yeni geçiş yaptık. Dediğim gibi buğday, yerli cins olduğu için, bunu insan bünyesi tanıyor. Tükettiğiniz zaman, en büyük özelliklerinden biri şişkinlik yapmıyor. Artık insanlar, sağlıklı gıdaya ve bir ürünü başından sonuna kadar takip etmeye önem vermeye başladı. Tabi çağımızın gereği budur. Bunun için biz kendi arazilerimizi ve tarım yaptığımız yerlerde iyi tarımı kullanıyoruz.”
Bu yıl karakılçık buğdayında verimin çok iyi olduğunu söyleyen Teoman Ailesi, hasadın, Haziran ayı içerisinde yapılacağını ifade ederek, karakılçık buğdayları arasında yetişen çiçekler ve otların organik bir biçimde üretim yapıldığının en büyük göstergesi olduğunu söyledi. -Cemil Yıldız-