Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Buğday üreticisi zorda:

Piyasa Tıkandı, Tmo Müdahele

Piyasa Tıkandı, Tmo Müdahele Etmeli

Hatay gibi tarım üretimi ciddi bir istihdam kalabalığını karşılayan kentleri yakından ilgilendiren son gelişme noktasında bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday ve arpada piyasanın durduğuna dikkat çekerek, “TMO, geç kalmadan acilen müdahale alım fiyatlarını açıklamalıdır” uyarısı yaptı.
-DARBE VURUR-
TZOB Genel Başkanı Bayraktar; Et, canlı hayvan, buğday, arpa ve mısırda gümrük vergilerini büyük oranlarda düşüren Hükümet kararını da eleştirirken, şunları söyledi:
“Enflasyonla mücadele gerekçesiyle, gümrük vergisinin canlı hayvanlarda yüzde 135’den yüzde 26’ya, karkas ette yüzde 100’den yüzde 40’a, buğdayda yüzde 130’dan yüzde 45’e, arpada yüzde 130’dan yüzde 35’e, mısırda yüzde 130’dan yüzde 25’e indirilmesinin üreticimizi etkilememesi mümkün değildir. İthalat, işin en kolay tarafıdır. Geçici bir çözümdür. Bir taraftan makas orta yerde. Üreticiden tüketiciye 6.5 kata varan bir makas var. Bu makası daraltmak lazım. İthalat, kısa vadede belki bir miktar fiyatları düşürür, ama tarımsal üretime de büyük darbe vurur. Fiyatlar daha sonra yeniden yükselir.”
-ALIM YAPILMALI-
Buğday ve arpa ile ilgili durgunluğa da dikkat çeken Şemsi Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin biran evvel piyasaya girmesini ve buğday alımı yapmasını istediklerinin altını önemle çizdi.
Bayraktar şöyle dedi:
“TMO’nun biran evvel piyasaya girmesi çok önemli. Çiftçimiz şu an bunu TMO’dan talep ediyor. Gümrük birliği kapsamına tarımın dahil edileceği söyleniyor. Etki analizleri yapılmadan, tarım nasıl gümrük birliğine dahil edilir, gümrükler sıfırlanır? Maliyetleri mukayese etmeden gümrük birliğine tarımı sokamayız. Bu büyük hata olur. Türkiye pazar haline gelir. Türkiye’de buğday, et, mısır, arpa ürettirmezler. Bazı ürünlerde büyük sıkıntı çekeriz. ve ithalata da bağımlı hale geliriz. Üreticiyi tarladan kopardığınızda üretici büyük şehirlere göç ettiğinde bebeklerin ayağı asfalta bastığında geri dönüş yoktur. Bir daha bu çiftçiyi bulamazsınız. Ülkemizde tarım biter, Fransız, Alman buğdayı ile ekmek yapmak zorunda kalırız.” -Adil Yeşildağ-