Buğdayın ekilişinden hasadına, hasadından ayıklanmasına ve bulgur hikâyesinde başköşeye oturuşuna kadar geçen sürede harcanan emeğin son fotoğrafları, Yayladağı’na bağlı Turfanda Köyü’nden…
Köylerde kurulan sofraların baş tacıdır bulgur. İncesiyle, kalınıyla, pek çok yemeğin yapımında kullanılır. Peki, buğday tanelerinin hangi işlemlerden geçip bulgur haline geldiğini biliyor musunuz? Buğday taneleri önce temizlenerek fazlalıklarından arındırılır. Sonra su ilave edilerek kaynatılır. Haşlama sırasında sürekli karıştırılır. Çünkü buğdayın içerdiği b vitamini ve mineraller, haşlama suyuna geçer ve bu haşlama suyunun tamamının buğday tanelerine yedirilmesi gerekir. Daha sonra sıra kurutma faslına gelir.
Evet… Eldeki hikâyenin Hatay noktasındayız. Yayladağı’na bağlı Turfanda Köyü’nde. Buğdayın hasadı ile başlayan hikâyede ve o hikâyenin bulgura ulaşan kısmında.
-ORGANİK!-
Yayladağı’na bağlı Turfanda Köyü’nde güneşli bir gün. Buğday başaklarıyla örtülü tarlanın bir
-ESKİ YOL-
Hasadın emeğinde ve o emeğin terinde duranların ifadesi ise değişmiyor…
“Buğdayı, organik yetiştiriyoruz. Hem pilavlık hem de köftelik bulgur çıkarıyoruz. Birinci çekim pilavlık köftelik için ikinci defa çekiyoruz. Evde yaptığımız bulgur, markette satılandan daha lezzetli. Artık ev bulguru kalmadı. Biz köyde yaşadığımız için keyif alarak evimize yapıyoruz.”
“Eskilerin geleneğinde durup, değirmende öğütme yapanlar artık yok denecek kadar azaldı. Niye, diyeceksiniz! Denemeyen bilmez. Çok zahmetlidir, ama bu yolla üretilen de en lezzetlisidir.”
-SAĞLIKLI-
Pirince kıyasla kırsal insanı için daha vazgeçilmez bir tüketim başlığı olan bulgur, sağlık açısından da tercih edilen bir lezzet.
Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşüktür. Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynamaktadır. İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesidir. Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.
Kolesterol içermez. Hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit, bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda bulunmaz. Yüksek mineral ve
Bundan sonrası için bize düşen tek şey, hasadın adresinde, Yayladağı’na bağlı Turfanda Köyü’nde duranlara ’emeğe sağlık’, bulgurun sofra lezzetinde duranlara ise ‘afiyet olsun’ demek. -Tamer Yazar-