UNICEF’in her yıl 20 Kasım’da kutladığı Dünya Çocuk Günü, aynı zamanda Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin kabul edildiği bir tarih. Bu küresel günde; okula gidemeyen, korunmasız ve köklerinden koparılmış milyonlarca çocuğun durumu hakkında farkındalık yaratılıyor, bu çocuklar için büyük önem taşıyan kaynaklar sağlanıyor.
Dünya genelinde çocuk haklarının anıldığı özel bir gün olarak kabul edilen ’20 Kasım Dünya Çocuk Günü’, bu yıl da, ülkemizin büyük illerinde farkındalık çalışmaları ile kutlanacak. UNICEF’in, her yıl ortakları ile gerçekleştirdiği kutlamalar çerçevesinde hayata geçen Dünya Çocuk Günü etkinlikleri kapsamında; İstanbul’da Kız Kulesi ve Galata Kulesi, Ankara’da Atakule, Eskişehir’de Masal Şatosu yanı sıra Göbekli Tepe, Ankara Cumhuriyet Müzesi, Çorum Hattuşa Surları, Patara Ören Yeri, Efes Celcus Kütüphanesi ve Hadrian Tapınağı ve İstanbul Arkeoloji Müzesi gibi tarihi
Dünyanın farklı ülkelerinden 13-24 yaş arası çocuk ve genç; daha yeşil/ sürdürülebilir, herkes için daha iyi eğitim koşullarına sahip, fiziksel ve mental olarak daha sağlıklı ve iyi hissettikleri ve hiçbir ayrımcılığın olmadığı bir dünyaya ilişkin hayallerini, istedikleri malzemeyi kullanarak sanata dönüştürüp, sosyal medya platformlarında paylaştılar. UNICEF, bu etkinlik kapsamında, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerden yollanan eserleri, tüm dünya ile sosyal medya kanaları ve web sitesi üzerinden paylaşmaya devam ediyor.
Dünya Çocuk Günü Oyun Girişimi: UNICEF Türkiye, 20 Kasım Dünya Çocuk Günü öncesinde, dezavantajlı çocuklarla ilgili önyargıları aşmak ve çocukların potansiyelini, becerilerini ve yaratıcılığını ortaya çıkarmak için çevrimiçi oyundan faydalanan yeni bir girişim başlatıyor. “Potansiyellerini açığa çıkar” mini oyunu, dezavantajlı geçmişlerden gelen üç çocuğun gerçek hayat hikayelerine ve gelecek hayallerine dayanıyor.
Dünya Çocuk Günü mesajları ise şöyle:
-Bugün, her çocuk için daha yeşil ve sürdürülebilir bir geleceği yeniden hayal ediyoruz.
-Bugün, her çocuğun iyi ve sağlıklı hissedebildiği bir geleceği yeniden hayal ediyoruz.
-Bugün, her çocuk için, geleceğin eğitimini yeniden hayal ediyoruz
-Bugün, her çocuk için, hiçbir ayrımcılığın olmadığı bir geleceği yeniden hayal ediyoruz.
-Bugün, her çocuğun sesini duyurabildiği bir geleceği yeniden hayal ediyoruz.
-Cemil Yıldız-