ATSO Başkanı Hikmet Çinçin’in ‘kent silueti’ kaygısıyla Hatay Valiliği’ne yazdığı bir yazı ile gündeme gelen ve Mimar A.Gani Mazmanoğlu’nun, “Mimari Projesi, lütfen Antakya’nın oradaki tarihi ve kültürel dokusuna uygun olsun. Kentini çok seven bir mimar olarak katkı vermeye hazırım” demesiyle de tartışma boyutunun genişlediği ‘eski otel’ noktasındaki son karar merak konusu…
Anlatılana göre… Genç Fransız Mimar Jaques de la Boucherie, Paris’in asil Tortue Ailesi’ne bir köşk yapar. Köşkün yapımı sırasında, Tortue Ailesi’nin güzel kızı Marie Therese Charlotte’a ilk görüşte aşık olur. Bu aşk karşılıklıdır ve köşkün aşçısının getirip götürdüğü mektuplarla daha da pekişir. 1. Dünya savaşının başlamasıyla, Bucherie, Yüzbaşı rütbesiyle, Fransız işgal orduları ile birlikte Antakya’ya gelir. Antakya’ya sayısız mimari eser kazandırır. Bir müddet sonra sevgilisi Marie’nin ölüm haberini alır. Bu üzüntüyle yaşamaya çalışan Yüzbaşı Boucherie’ye, Antakya’nın köklü ailelerinden biri olan Adalı Ailesi tarafından, kendileri için bir Konak inşa etmesi teklifi gelir. Boucherie, sevgilisinin anısını yaşatmak amacıyla, Fransa’da yapmış olduğu Tortue Köşkü’nün bir eşini Adalı Ailesi’ne yapar. Konak bittikten sonra, her gün Konağın verandasının önünde sevgilisinin hayaliyle gözyaşı döker.
Eldeki bu hikayenin hemen yanı başında yükselen, ama çok uzun zamandır ‘bakımsızlığı’ ve ‘çirkin mimarisi’ nedeniyle kent siluetinde rahatsızlık yaratan eski bir otelde yıkım çalışmaları aralıksız olarak sürüyor. Hızlı şehirleşmenin (betonlaşmanın) acılarını yaşayan kadim kent Antakya’nın Atatürk Caddesi’nde yer alan binanın ‘ne’ olacağı ya da ‘kim’ tarafından ‘nasıl’ kullanılacağı bu nedenle merak konusu! Beklenti, kent silueti adına, ortaya konacak projenin ‘şehrin mimari yapısına ve estetik görünümüne uygun olması’ gerektiği yönünde.
-VALİ’YE YAZI-
İstanbul gibi kentlerde sık sık gündeme taşınan ‘kent silueti’ başlığını ‘eski otel’ ile beraber Antakya’nın gündemine taşıyan isim, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Hikmet Çinçin oldu. Çinçin, ATSO olarak bu konudaki kurumsal tavırlarının çok net olduğunu dile getirirken, Hatay Valiliği’ne konuyla ilgili olarak ilettikleri bir yazıyı paylaştı. “ATSO olarak, yıkımına henüz başlanan Büyük Antakya Oteli’nin yeri için Hatay Valiliğimize yapmış olduğumuz başvurumuzu sizlerle paylaşmak istiyorum. Her şey daha estetik bir şehir için” diyen Hikmet Çinçin başkanlığındaki ATSO’nun Vali Erdal Ata’ya ilettiği yazı şöyle:
“Hatay Valiliği (İl Emniyet Müdürlüğü), eskiden mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait olan fakat 12/11/2012 tarih ve 6360 sayılı Büyükşehir Yasası ile mülkiyeti Emniyet Genel Müdürlüğü’ne devredilen Büyük Antakya Oteli’nin modern bir Polis Evi yapılmak üzere yıkım çalışmalarını görmekteyiz.
Antakya kent merkezinde; şehrimizin mimari yapısı, otantik mimarisi ve estetik görünümüne uygunluğunu temin etmek için işbirliği ve bilgi birikimimizden yararlanılması açısından, Polisevi Projesi’nin yapılması esnasında istişare ve teknik destek vermeye hazır olduğumuzu bildiririz.”
-TEPKİLER-
Haberimizin ardından, konuya dair fikirlerini twitter hesabı üzerinden paylaşan isimlerden biri, Mimar-Defne Belediyesi Başkan Yardımcısı A.Gani Mazmanoğlu oldu. Mazmanoğlu, “Mimari Projesi, lütfen Antakya’nın oradaki tarihi ve kültürel dokusuna uygun olsun. Hatta mümkün ise yarışma ile yapılsın. Kentimi çok seven bir mimar olarak katkı vermeye hazırım” derken, bu konudaki önerilerini ise şu şekilde dile getirdi:
“Bence zemin katı veya ilk iki katı kent arşivi müzesi olabilir. Diğer katlarını da Emniyet Müdürlüğümüz kullanırsa gayet güzel olur. Müzeye, ellerindeki doküman veya emtiayı vermeye hazır birçok insan var.”
-ODA NE DER?-
Oluşan hassasiyetin ve ortaya konan beklentilerin Hatay Valisi Erdal Ata’ya bir kez daha iletileceğini ifade eden Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ATSO) Hikmet Çinçin’in gündemde tuttuğu tartışmanın ‘Mimarlar’ ayağından da katılım beklediğimizi dile getirsek mi? Özellikle de, Mimarlar Odası Hatay Şubesi eski Başkanlarından A.Gani Mazmanoğlu’nun fikrini açıkça ortaya koyduğu tartışmanın ‘kent silueti’ başlığında! -Tamer Yazar-