Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bütçede emekli, emekçi ve halk yok

Kılıç, 2019 bütçesini eleştirdi, taleplerini sıraladı … Tüm Emekliler Sendikası

Kılıç, 2019 bütçesini eleştirdi, taleplerini sıraladı …

Tüm Emekliler Sendikası Hatay İl Temsilcisi Meryem Kılıç, yaptığı açıklamada, 2019 bütçesini eleştirdi, taleplerini sıraladı.
2019 bütçesinin ilk kez Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlandığını belirten Kılıç, açıklamasında şunlara değindi: “Sistem başkana vergi koymaktan, istenildiği kalemde keyfi harcama yapmaya kadar demokratik bir toplumla bağdaşmayan yetkiler tanıyor. Ayrıca bunun hesabını Meclis dahil hiçbir organa vermek zorunda değil. Parlamentonun bütçe teklifini reddetmesi halinde bile, bir önceki yılın yeniden değerleme oranına göre ayarlanarak sunulan bütçe yürürlüğe giriyor. 2019 bütçesi ‘mali disiplin’ vurgusuyla ‘faiz dışı bütçe fazlası’ hedefiyle pazarlanıyor. Bu IMF reçetelerinin, neoliberal zihniyetin Türkiye gibi ülkelere dayattığı ‘kemer sıkma’ politikalarının IMF’siz biçimde uygulanmasından başka bir anlamı yoktur.”
Emekliye 2 maaş tutarında ikramiye …
2019 yılı içinde Anayasada yapılacak değişiklikle emeklilerin sendika hakkının tanınıp, parlamentoda emekli sendikaları statü yasasının çıkartılıp, 2020 yılı zammı için sendika ile toplu sözleşme yapılmasının önemine değinen Kılıç, “2019 bütçesinde emekli yok, emekçi yok, halk yok, diyoruz ki emekliye, emekçiye, eğitime ve sağlığa bütçe, maaşlarımız %26 oranında arttırılmalı, 2 maaş tutarında ikramiye verilmeli, milli gelirden emeklilere pay verilmeli ve intibak yasası çıkarılmalı. Diğer sorunlarımızın çözümü için Hükümetle TİS masasına oturarak çözüm bulunulmalı, son çıkan 5510 sayılı yasada ortaya çıkan belirsizlikler giderilmeli, aradaki kayıplar giderilmeli, temel tüketim mallarından vergi alınmamalı, her türlü kamusal ulaşımdan emekli ve eşleri ücretsiz faydalanmalı, sağlıkta yapılan kesintiler kaldırılmalı, erişilebilir sağlık hizmetleri sağlanmalı ve hastanelerde geriatri klinikleri açılmalı. Çalışan ve iş arayan emekli sayısı hızla tırmanmaktadır. 2003 yılında 1.5 milyon olan çalışan ve iş arayan emekli sayısı 2017 yılında 4 milyonu aştı. Çalışan ve iş arayan emeklilerin sayısının giderek artmasının temel nedeni emekli aylıklarının insanca yaşamaya yetecek seviyede olmaması ve giderek düşmesidir. Türkiye OECD ülkeleri arasında, çalışılan dönemde alınan maaşa oranla en düşük emeklilik maaşı veren ülke konumundadır” dedi.
Emeklilikte yaşa takılanların yasası çıkarılmalı …
Kılıç, açıklamasının sonunda şunlara yer verdi: “Özellikle kamu yatırımlarından 30.9 milyar TL. Sosyal Güvenlikten 10.1 milyar TL. harcamaları toplamda 59.9 milyar TL. tırpanlayarak ve 16 milyar TL. ek vergi toplayarak, toplamda 75.9 milyar TL. tasarruf tedbirini övünme konusu yapmaları yanlış bir anlayışa işaret ediyor. Tasarruf öngörülürken, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin %29 arttırılması, İleri teknoloji ve ihracattan dem vurulurken Sanayi Bakanlığı bütçesinin %4.5 daraltılması, buna karşılık Diyanet bütçesinin %34.5 genişletilmesi bütçenin önceliklerini ortaya koyuyor. BDDK verilerine göre geçen yıl sonu itibariyle milyoner sayısı 138 bin 980 idi, bu yılki 9 aylık dönemde bu sayı 187 bin 225 kişiye yükselmiştir. Demek ki krizi fırsata çeviren 50 bin civarında işini bilen vatandaşımız varmış. Enflasyon 2003’ten beri en yüksek düzeyine, %25.2’ye, işsizlik resmiyette %10.8, gerçekte %16’ya , faizler yüzde 30’ların üzerine, üreticilerin maliyet enflasyonu %45’lere çıkmışken ‘kriz yok, bu psikolojiktir’ sözü kimleri inandıracaktır. Emeklilikte yaşa takılanların yasası çıkarılsın, dolaylı vergiler en az %50 indirmelidirler.” -Mehmet ÖZGÜN-