Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bütün Avukatların İradelerine İpotek Koyuluyor

Aralarında Hatay Barosu’nun da yer aldığı 76 Baro, Genel Kurulların

Aralarında Hatay Barosu’nun da yer aldığı 76 Baro, Genel Kurulların ertelenmesi kararına tepki gösterdi:

Aralarında Hatay Barosu’nun da yer aldığı 76 Baro, Genel Kurulların ertelenmesi kararına tepki gösterdi, Hıfzıssıhha Kurullarının Genel Kurul erteleme yetkisinin olmadığını bildirdi. Baroların ortak açıklamasında, uygulamanın, bütün Avukatların iradelerine ipotek koyulması anlamına geldiğine vurgu yapıldı.
Ortak açıklamada şunlara yer verildi:
“Baroların Genel Kurul resmi süreçlerinin başlamasından bir gün önce, Sağlık Bakanlığı’nın yazısı üzerine alındığı belirtilen, İçişleri Bakanlığı’nın 02.10.2020 tarihli tavsiye genelgesi ve İl Hıfzıssıhha Kurulları’nın 02.10.2020 tarihli kararlarıyla, açıkça yasaya aykırı olarak, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin genel kurullarının 01.12.2020 tarihine kadar ertelenmesine karar verilmiştir. Yüksek Seçim Kurulu da, 02.10.2020 tarihli kararla, İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının karar alması halinde Baro Genel Kurullarının yapılamayacağına hükmetmiştir.
-Hukuka aykırı-
1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 82. Maddesi, Baro Genel Kurullarının, son rakamı çift olan yıllarda olmak kaydıyla, iki yılda bir, Ekim ayının ilk haftası içinde toplanacağını düzenlemektedir. Yasal hüküm, önce tavsiye genelgesiyle, akabinde İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla ve son olarak da YSK kararı ile çiğnenmiştir.
1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda, Hıfzıssıhha Kurullarının genel kurul erteleme yetkisi bulunmamaktadır. Hal böyleyken, yasayla getirilen bir düzenlemenin, genelge ve kurul kararı gibi işlemlerle ortadan kaldırılması açıkça hukuka aykırıdır. Hukuka aykırı olarak alınan Hıfzıssıhha Kurulu kararlarını dayanak alarak Baro Genel Kurullarını iptal eden, ancak aynı kararında siyasi partilerin kongrelerini yapmalarında sakınca bulunmadığını beyan ederek virüsün toplantı seçtiğini ortaya koyan YSK kararı hakkında ise hukuki bir değerlendirme yapmak maalesef mümkün değildir.
-Düğünler serbest, baro seçimleri yasak-
Türkiye’de ilk Kovid-19 vakasının açıklandığı tarih olan 10 Mart’tan bu yana aradan geçen sürede, Baroları parçalama kanunlarından düğünlere, siyasi partilerin kongrelerinden mitinglere ve açılışlara kadar hiçbir ‘etkinliğin’ ertelenmediği ülkemizde, baro seçimlerinin ertelenmesi, oy vermek ve baronun organlarını belirlemek yetkisine sahip bütün Avukatların iradelerine ipotek koyulması anlamına gelmektedir. Bu hukuksuzluğa karşı yasal yollarla mücadelemizi sürdüreceğimizi bildirmekle birlikte, bu hukuk tanımazlığın, seçme ve seçilme hakkını keyfi olarak ortadan kaldırması bakımından, hukuk güvenliği ilkesine ve demokrasimize telafisi imkansız zararlar vereceğini tarih önünde yetkililere bir kez daha hatırlatıyoruz.”
-İmza atan Barolar-
Ortak açıklamaya imza atan Barolar şöyle sıralandı:
Adana Barosu Başkanlığı, Adıyaman Barosu Başkanlığı, Afyonkarahisar Barosu Başkanlığı, Ağrı Barosu Başkanlığı, Aksaray Barosu Başkanlığı, Amasya Barosu Başkanlığı, Ankara Barosu Başkanlığı, Antalya Barosu Başkanlığı, Ardahan Barosu Başkanlığı, Artvin Barosu Başkanlığı, Aydın Barosu Başkanlığı, Balıkesir Barosu Başkanlığı, Bartın Barosu Başkanlığı, Batman Barosu Başkanlığı, Bilecik Barosu Başkanlığı, Bingöl Barosu Başkanlığı, Bitlis Barosu Başkanlığı, Bolu Barosu Başkanlığı, Burdur Barosu Başkanlığı,
Bursa Barosu Başkanlığı, Çanakkale Barosu Başkanlığı, Çankırı Barosu Başkanlığı, Çorum Barosu Başkanlığı, Denizli Barosu Başkanlığı, Diyarbakır Barosu Başkanlığı, Düzce Barosu Başkanlığı, Edirne Barosu Başkanlığı, Elazığ Barosu Başkanlığı, Erzurum Barosu Başkanlığı, Eskişehir Barosu Başkanlığı, Gaziantep Barosu Başkanlığı, Giresun Barosu Başkanlığı, Hakkari Barosu Başkanlığı, Hatay Barosu Başkanlığı, Iğdır Barosu Başkanlığı, Isparta Barosu Başkanlığı, İstanbul Barosu Başkanlığı, İzmir Barosu Başkanlığı, Kahramanmaraş Barosu Başkanlığı,
Karabük Barosu Başkanlığı, Karaman Barosu Başkanlığı, Kars Barosu Başkanlığı, Kastamonu Barosu Başkanlığı,
Kayseri Barosu Başkanlığı, Kırıkkale Barosu Başkanlığı, Kırklareli Barosu Başkanlığı, Kırşehir Barosu Başkanlığı, Kocaeli Barosu Başkanlığı, Konya Barosu Başkanlığı, Kütahya Barosu Başkanlığı, Malatya Barosu Başkanlığı, Manisa Barosu Başkanlığı, Mardin Barosu Başkanlığı, Mersin Barosu Başkanlığı, Muğla Barosu Başkanlığı, Muş Barosu Başkanlığı, Niğde Barosu Başkanlığı, Ordu Barosu Başkanlığı, Osmaniye Barosu Başkanlığı, Rize Barosu Başkanlığı, Sakarya Barosu Başkanlığı, Samsun Barosu Başkanlığı, Siirt Barosu Başkanlığı, Sinop Barosu Başkanlığı, Sivas Barosu Başkanlığı, Şanlıurfa Barosu Başkanlığı, Şırnak Barosu Başkanlığı, Tekirdağ Barosu Başkanlığı, Tokat Barosu Başkanlığı, Trabzon Barosu Başkanlığı, Tunceli Barosu Başkanlığı, Uşak Barosu Başkanlığı, Van Barosu Başkanlığı, Yalova Barosu Başkanlığı, Yozgat Barosu Başkanlığı, Zonguldak Barosu Başkanlığı. Mehmet ÖZGÜN