Japonya Büyükelçisi Takahiko Katsumata ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Miodrag Dragisic, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan Hatay’da kurulan Yıkıntı Atığı Geri Kazanım Tesisi’ni ziyaret etti. Deprem enkazının çevreye duyarlı yönetimi için Japonya’nın finansman sağladığı projeyle, bölgedeki enkaz atıklarının güvenli bertarafı ve yeniden kullanımı sağlanacak.
4,8 milyon dolarlık proje hayata geçirildi
UNDP ve Japonya Hükümeti, 16 Ağustos 2023’te 4,8 milyon dolarlık bir anlaşmaya imza atarak Hatay ve Kahramanmaraş’ta iki geri kazanım tesisi ile üç mobil kırma ünitesi kurulmasını sağladı. Proje kapsamında, yıkıntı atıkları türlerine göre ayrılarak yol, otopark, kaldırım, yürüyüş yolları ve drenaj projelerinde dolgu malzemesi olarak kullanılacak. Böylece enkaz atıkları ekonomik değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek döngüsel ekonomiye katkı sağlanacak.
Büyükelçi Katsumata ve UNDP temsilcisi tesisi ziyaret etti
Depremin ikinci yılında, Japonya Büyükelçisi Takahiko Katsumata ve UNDP Türkiye Mukim Temsilci Yardımcısı Miodrag Dragisic, Hatay’daki geri kazanım tesisinde incelemelerde bulundu. Heyete Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan eşlik etti. UNDP İklim Değişikliği ve Çevre Portföy Yöneticisi Meral Mungan Arda ve tesis operatörü Doğukan Fatih Aydın, projeye ilişkin detaylı bilgi verdi.
Japonya’nın desteği sürecek
Japonya Büyükelçisi Katsumata, ülkesinin enkaz yönetimi konusundaki tecrübelerine değinerek, Japonya Uluslararası İş birliği Ajansı’nın (JICA) Türkiye ile çeşitli teknik iş birlikleri gerçekleştirdiğini vurguladı. Katsumata, “Japonya, deprem konusunda büyük acılar yaşamış bir ülke olarak enkaz yönetimi konusunda önemli bilgi birikimine sahiptir. Bu proje, Japonya’nın Türkiye’ye verdiği hibe yardımlarının bir parçasıdır ve iş birliğimiz sürecektir” dedi.
Büyükelçi, Türkiye ile Japonya’nın diplomatik ilişkilerinin 100. yılını kutladıklarını hatırlatarak, “Japonya ve Türkiye’nin dostluğu, zorluklara karşı dayanışma içinde olmaya devam edecek. Depremzedelerin ve yetkililerin çalışmalarından son derece etkilendim” ifadelerini kullandı.
Döngüsel ekonomi ve sıfır atık vurgusu
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, projenin sıfır atık ve döngüsel ekonomi hedefleri doğrultusunda büyük önem taşıdığını belirtti. Turan, “Bu projeyle doğal kaynak kullanımı azaltılarak karbon emisyonlarının düşürülmesi ve şehirlerin atık üretmeyen döngüsel şehirlere dönüşümüne katkı sağlanması amaçlanıyor” diye konuştu.
Hatay’daki tesisin teknik özellikleri
Hatay Valiliği’ne teslim edilen geri kazanım tesisi, 18 Eylül 2024’te geçici faaliyet belgesi aldı. Kapasitesi 200-250 ton/saat olan tesiste, besleme ünitesi, çeneli kırıcı, darbeli kırıcı, titreşimli elek, manyetik seperatör, mıknatıs, metal dedektörü ve kontrol paneli bulunuyor. Proje kapsamında tesisin maliyeti 754 bin dolar, mobil kırma ünitesinin maliyeti ise 600 bin dolar olarak açıklandı.
Deprem enkazı ekonomiye kazandırılacak
Hatay ve Kahramanmaraş’ta hayata geçirilen bu geri dönüşüm projeleriyle, enkaz atıklarının çevreye zarar vermesinin önüne geçilecek ve yeniden kullanım sayesinde ekonomik katma değer sağlanacak. Japonya’nın finansal desteğiyle uygulanan projeyle, bölgedeki yeniden yapılanma sürecine katkıda bulunulması hedefleniyor.